Vacanța – cu copii sau fără?

1

Odată cu mirosul de valuri sau de conuri de brad, vine inevitabil și întrebarea: „vacanța cu copii sau fără?.”

Deseori aud tineri părinți care se plâng că nu au ieșit nicăieri de când a apărut copilul. Sau alții că-și lasă copilul la bunici și pleacă în concediu fără copil, căci nu se pot relaxa altfel.

Desigur că, înainte să avem copilul, și noi ne imaginam același scenariu: copilul rămas la bunici, iar noi călătorind după placul inimii. Dar iată că lucrurile s-au schimbat și nu am dori să ne lăsăm copilul cu nimeni. Și nu ne-a venit să credem când, după primul an al copilului am făcut un bilanț și ne-am dat seama că am călătorit mai mult decât în anii precedenți fără copil. Și fără mașină personală, doar cu trenul. Iar în anul următor, tot cu copilul din dotare, am străbătut jumătate din Franța.

Da, știu că este mai obositor, că părinții au și ei nevoie de conectare și de timp special doar al lor, că cel mic necesită multă atenție, că el este cel care guvernează programul familiei, dar toate acestea se pot ajusta în așa fel încât nevoile tuturor să fie satisfăcute.

În primul rând, noi nu dorim să plecăm fără copil, deoarece tot timpul ne-am gândi la el, am suna într-una să vedem ce face și ne-am face griji dacă plânge după noi, dacă este bine îngrijit etc.

Probabil, am suferi să vedem familii care se bucură de copiii lor și ne-ar apuca nostalgia. De asemenea, nimic nu se compară cu fericirea copilului nostru când este cu noi amândoi sau cu plăcerea sa de a călători, de a fi în locuri noi. Eu cred că pentru noi, ca familie, o vacanță în trei este o conectare și un prilej pentru copil de a se dezvolta, de a învăța lucruri noi și de a crea amintiri frumoase împreună.

În primul an de viață, vacanțele cu copiii sunt cele mai ușoare, mai ales dacă bebelușul este alăptat. Mama nu are grija meselor fixe sau a dormitului. În primul an de viață, se pot face concedii de vizitat orașe, deoarece copilul poate fi purtat în diferite sisteme și totul devine mai ușor.

Când copilul mai crește și începe să meargă, să exploreze este mai dificil acest gen de călătorii, deoarece nu mai dorește să stea în brațe, se plictisește mai repede. În această perioadă, cred că sunt mai binevenite vacanțele de relaxare, la mare sau la munte.

În ceea ce privește timpul special al părinților, acesta poate exista după ce adoarme copilul. Nu este nevoie de ieșiri spectaculoase pentru ca cei doi să se simtă bine. Se poate opta pentru terasa vilei/hotelului în care familia este cazată pentru a petrece clipe magice împreună, având micuțul sub strictă supraveghere. Sau o bunică, bonă poate să rămână seara sa-l supravegheze în timp ce părinții ies în oraș.

În cazul, în care, totuși, optați pentru vacanța fără copil, este indicat ca acesta să rămână pe mâini bune, cu persoane empatice, calde, cu care copilul se simte confortabil și fericit și care repectă regulile pe care le-ați lăsat. De asemenea, este foarte important să nu mințiți copilul că vă întoarceți repede sau să-l mituiți cu recompense. Copilul trebuie să cunoască tot adevărul: unde mergeți, cât stați, cu cine rămâne și ce va face în acest timp. Puneți accent pe perioada când vă veți întoarce pentru a nu se simți abandonați.

Indiferent ce decizie ați lua, important este să fiți împăcat cu ea, pentru a nu transmite copiilor mesaje contradictorii sau stări stresante inutile.

Vă doresc alegeri înțelepte, voie bună și distracție cât cuprinde!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

Un comentariu on "Vacanța – cu copii sau fără?"

  1. Pingback: Din nou în Halkidiki, Sithonia - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *