Anul acesta am schimbat prefixul. Am zis că acest eveniment trebuie marcat într-un mod diferit. Așa că am cuplat ziua de naștere cu Sfântul Andrei și am ales ca destinație Budapesta, una dintre cele mai vechi capitale europene. Oraşul este împărţit în două de către fluviul Dunăre, în Buda pe malul vestic al Dunării şi Pesta pe malul estic. Cu toate că, pe vremuri, mai vizitasem Budapesta, de două ori, orașul mi s-a părut parcă mai fascinant ca niciodată. Poate pentru că nu-l mai vizitasem niciodată în această formulă de familie. Sau poate pentru că îmi place să descopăr locuri, prin ochii copiilor. Cert este că îmi place foarte mult acest oraș care are atâtea de oferit.
Drumul până la Budapesta
Drumul până la Budapesta a fost destul de lung și de obositor. Am pornit joi după-amiază din Brașov și am dormit la o pensiune lână Arad. A doua zi de dimineață, am plecat din nou la drum. Am făcut mai mult decât am estimat, dar în jurul prânzului bifam deja primul obiectiv de pe listă: Parcul acvatic Aquaworld. O atracție extraordinară pentru copii! Nu se mai dădeau duși din piscine și de pe toboganele de apă. Am fost cu toții foarte încântați să facem baie în apă fierbinte, afară.
Spre seară, am luat în primire elegantul apartament din Cartierul Evreiesc, pe care l-am închiriat de pe Airbnb. Apartamentul avea o privire extraordinară către Sinagogă (cea mai mare din Europa). Când coborai, dădeai direct în forfota orașului și îi puteai simți pulsul. Ce ne-a impresionat foarte tare în Budapesta, a fost traficul. Deși aglomerat, ca în orice oraș imens, șoferii au fost foarte politicoși. Nimeni nu îți tăia fața, nu claxona, lumea îți dădea prioritate, lucruri normale, dar care au început să devină ceva inedit, în ultimul timp la noi.
Ce am vizitat la Budapesta într-o singură zi
A doua zi dimineața, am luat-o la pas să descoperim Budapesta. Am cumpărat un abonament de familie, valabil toată ziua, pe toate mijloacele de transport. Pentru copii, atracția a fost călătoria cu metroul. Eric era foarte mic, atunci când s-a plimbat prin Paris cu metroul, așa că și pentru el era o noutate, la fel ca și pentru surioara lui.
Prima oprire: Bastionul Pescarilor și Biserica Matyas. Această biserică gotică a fost construită pentru prima dată de către regele Ștefan cel Sfânt în anul 1015, primind hramul Adormirea Maicii Domnului. A fost distrusă în urma invaziei mongolilor din anul 1241 și reconstruită între anii 1255-1370, apoi restaurată în mai multe etape.
Toată zona veche este deosebit de frumoasă, poți petrece o zi întreagă să admiri arhitectura clădirilor și monumentele. Noi nu am avut o zi întreagă și nici frigul tăios nu ne-a dat prea mult răgaz. Bastionul Pescarilor oferă o panoramă superbă asupra Dunării. Așa că am admirat Budapesta de sus, cu podurile sale maiestoase de peste Dunăre.
Următoarea oprire a fost Parlamentul, una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, un punct de reper notabil din Ungaria și o destinație turistică populară din Budapesta. Impresionanta clădire, în stil neogotic, se află în Piața Kossuth Lajos, pe malul stâng al Dunării.
Din cauza frigului, am ales să ne plimbăm apoi cu tramvaiul de-a lungul fluviului. Pe tot drumul copiii spuneau doar „wow ”, de fiecare dată când vedeau un pod, un vapor sau o clădire intersantă. Noi ne-am urcat din întâmplare în tramvaiul de pe linia 2. Am aflat, ulterior, că, atunci când vizitezi Budapesta pentru prima dată, dacă dorești să te bucuri de priveliști perfecte asupra Dealurilor Buda și Dunării, nu există o opțiune mai bună decât să iei acest tramvai. A fost ales pentru a fi unul dintre cele mai uimitoare 10 trasee de tramvai din lume!
Pentru masa de prânz am ales să încercăm produsele de Streed Food, pe care le-am savurat în confortul locului de cazare.
Cu forțe proaspete, am plecat, din nou, la colindat. Am făcut, fără să ne fi propus nici de data aceasta o călătorie în timp, înapoi în secolul 19, pe Linia de metrou galbenă (Linia 1). Așa este când nu îți faci mai întâi lecțiile. La început, am tot bombănit noi că ce metrouri vechi au, dar, de fapt, aceasta este o linie de metrou a Patrimoniului Mondial UNESCO, pe care localnicii o numesc pur și simplu „subterana”. Linia de metrou funcționează din 1896 și este cea mai veche din Europa continentală (a fost deschisă la câțiva ani după metroul din Londra).
Am coborât în Piața Eroilor din Budapesta, o vastă piață monumentală situată între partea de sus a Bulevardului Andrássy și intrarea în Parcul orașului. Plimbându-ne prin zonă, am fost atrași de o clădire impunătoare. Am descoperit, astfel, una dintre cele mai spectaculoase construcții pe care am văzut-o vreodată: Castelul Vajdahunyad, care, în prezent, găzduiește Muzeul Agriculturii. În jurul castelului, este o grădină frumoasă, cu alei pietruite, iazuri liniștite și statui.
Nu puteam pleca din Budapesta fără să vizităm și un interior de biserică. Așa că următoarea pe lista noastră a fost Bazilica Sântul Ștefan, una dintre cele mai înalte clădiri din Budapesta. Am intrat printre ultimii și nu am putut sta mult, pentru că începea slujba. Fiu-meu a fost tare supărat că ne-au dat afară prea repede și nu a apucat să pozeze tot ce își dorea. Noroc că era destul de aproape de locul unde eram cazați și de un mic târg de Crăciun, cu care am și încheiat sejurul nostru scurt la Budapesta. Am marcat momentul cu o tură cu Roata uriașă a orașului. Și cum se înserase bine, o Budapesta plină de luminițe ni s-a întins la picioare. Frigul ne intrase bine în oase, așa că ne-am retras la un ceai aromat și la un somn odihnitor, în apartamentul nostru.
A doua zi ne-am luat rămas bun de la Budapesta cu promisiunea că vom reveni să o descoperim mai pe îndelete! Inițial am zis că vom merge și la Tropicarium, dar nu renunțat, de teamă că vom ajunge prea târziu acasă. În schimb, după ce am trecut granița ne-am oprit într-un restaurant cu specific slovac, care s-au îndurat de noi și ne-au primit, deși aveau două evenimente. Și bine au făcut, căci am mâncat regește specialități slovace.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
.