Selfie în oglindă. Cand femeia devine mamă de Raluca Marchiș

1

Selfie în oglindă. Cand femeia devine mamă de Raluca Marchiș, apărută în colecția Parentaj a Edidurii Herald, este o carte mai degrabă „simțită” decât „citită”, o carte care dezvăluie fascinația trăirilor intense nemărturisite ale unei proaspete mămici, a experienței materne, văzute ca pe ceva firesc și totuși atât de înălțător.

Printr-un monolog personal, cartea vorbește despre căutările propriei identități cu care se confruntă o tânără mamă, despre traseul devenirii materne.

Autoarea reconstituie ca într-un puzzle mai multe „eu-uri”, ale aceluiași „selfie ”, pe care le reconfigurează în imaginea unei zeități supreme „Mama”. Este vorba de 10 identități : Mama ascunsă, Mama ghid, Mama femeie, Mama copil, Mama scut, Mama natură, Mama martor, Mama socială, Mama improvizează, Mama zboară, toate fiind călăuzite de un fir unitar- emoția puternică și iubirea nețărmuită pentru micuța ființă căreia Mama i-a dat viață.

Traiectoria devenirii materne începe undeva în anii mitici ai copilăriei. De la activitățile ludice până la maturitate, instictul matern se află latent, așteptând o scânteie să-l reaprindă. Cele nouă luni de așteptare fac trecerea lină de la o etapă la alta, fiind o peroadă în care gândurile se așază, iar mama se obișnuiește cu noul statut. „În cele nouă luni de așteptare mi-am retrăit puternic senzorial copilăria, în detalii dulci și colorate și mi-am imaginat cum va fi copilăria ce urma să se nască din mine. Este un exercițiu plin de necunoscute să admit că doar de mine va depinde fericirea copilului meu. Conștientă fiind că va avea parte de propriul lui drum, eu fiind deocamdată direcția, vreau să indic nordul. Știind că din copilărie crește rădăcina adultului d emai târziu, sarcina îmi devenea de două ori mai grea” Aceasta cred că este esența parentingului asumat, viitoarea mamă devenind conștientă de marea responsabilitate pe care o are.

Aceste reflecții reprezintă piatra de temelie pentru transformările ulterioare pe care le suferă proaspăta mamă. Resursele interioare generează forțe nebănuite, iar mama (re)descoperă potențialul, mânată fiind doar de dorința de a fi cea mai bună mamă pentru copilul său.

Călătoria inițiatică a femeii este marcată de apariția copilului. Marea provocare a noului statut este să privească lumea prin ochii acestuia. Astfel totul devine mai atractiv, capătă alte conotații, iar viața se umple de sens. Ritmul vieții încetinește, copilul ne ajută să ne oprim o clipă din tumultul existenței, ne oferă răgazul unui moment de reflectare. Alături de copil, mama străbate din nou drumul cunoașterii cu pași „măsura 19”. Vechea identitate se estompează, luându-i locul subtil una nouă.

Din paginile cărții transpare un model de parenting pozitiv, al unei mame care se străduiește să își crească copilul frumos, are răbdare, nu-l grăbește pe acesta să creacă, îi oferă libertatea să exploreze lumea, să o descopere în propriul său ritm și cu propriile sale intrumente. De asemenea, sentimentul de vină pe care orice mamă îl simte inevitabil în dorința sa de a fi o mamă fără cusur pentru copilul său se regăsește adesea în monologul autoarei. Coborârea în Infernul temerilor, anxietăților, grijilor scot la suprafață o mamă renăscută, capabilă să se bucure din tot sufletul de ființa fragilă și totuși puternică, căreia i-a dat viață.

Așadar cartea poate fi citită în infinite forme: ca lectură avizată pentru inițiați, ca o carte de educație parentală, un jurnal al trăirilor unei proaspete mame, un prilej de intropsecție maternă, o incursiune în universul primilor ani ai copilului și etapele sale de dezvoltare etc. Trimiterile culturale la filme, la cărți nu fac decât să îmbogățească mesajul trasmis de autoare, iar limbajul metaforic pe alocuri, simplu și elaborat în același timp aduc un plus de farmec scriiturii.

„Selfie în oglindă” este carte mamelor de pretutindeni, o carte în care fiecare se poate regăsi și își poate retrăi intesitatea emoțiilor. Parafrazându-l pe Creangă, putem afirma că „Selfie în oglindă” reprezintă „mămicia mamei universale”.

de Eliza Biro

 

 

 

About The Author

Un comentariu on "Selfie în oglindă. Cand femeia devine mamă de Raluca Marchiș"

  1. Pingback: SuntPitic.ro și Editura Herald vă invită la concurs ! - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *