Ca pe orice mamă, alimentația sănătoasă a copiilor mei mă preocupă îm mod expres. Am insistat întotdeauna să respectăm orele de masă, deoarece cred că cei mici au nevoie de o rutină în viața lor.
Pentru că m-am lovit deseori de refuzul copiilor mei de a mânca micul dejun, am rugat-o pe Andreea-Carmen Radu, consilier educatie alimentara pentru copii si blogger www.carmenradu.ro să ne ofere câteva sugestii să îi facem pe cei mici să deprindă acest obicei sănătos. Andreea-Carmen Radu este EATING PSYCHOLOGY COACH (specializare psiho-nutritie), TRAINER Personal Nutrition, Child Nutrition, Sport and Exercise Nutrition, MEMBRU al Complementary Medical Association UK, AMBASADOR al proiectului FOOD REVOLUTION by JAMIE OLIVER.
Începând cu diversificarea și până copilul merge la grădiniță mama este cea care stabilește orele la care mănâncă cel mic și bineînțeles și meniul. Atenția este maximă în acest timp pentru că orice mămică își dorește un start bun în viață pentru puiul ei inclusiv din punct de vedere alimentar. Acum apar și primele probleme legate de acceptarea sau nu a unui fel de mâncare ( și aici mă refer în principal la legume, ele sunt de regulă piatra de încercare), stresul si frustrarea mamei pe motiv că nu mănâncă copilul broccoli sau morcov sau altă bunătate cu vitamine.
Ei bine, primul sfat pe care l-aș da oricărei mămici este acela de a se relaxa și de a nu privi refuzul ca pe o tragedie, gusturile copiilor sunt în formare până pe la vreo 12 ani. Trebuie răbdare și trebuie să nu renunțăm la a-i oferi copilului mâncarea pe care o refuză, putem încerca să găsim alte variante de a o pregăti sau putem sa revenim cu ea după o perioadă. Este bine să ne ascultăm copiii și să nu-i forțăm în nici un fel pentru a nu le declanșa sentimente negative legate de mâncare. De exemplu, dacă cel mic nu mănâncă mâncare de spanac, îl putem ascunde într-un smoothie. Este suficientă o mână mică de spanac baby, puțină banană, lapte vegetal și câteva fructe de pădure pentru a avea o gustare plină de vitamine. Nu mănâncă broccoli fiert? Nu-i nimic, putem să facem o supă cremă de legume în care să punem și câteva buchețele de broccoli.
Dacă noi controlăm orele de masă și ce anume mănâncă cel mic până pleacă la grădiniță, aici lucrurile se schimbă puțin. Toate grădinițele au program cu 3 mese și două gustări, iar dacă știm că de exemplu cel mic nu agreează un sandwich cu brânză la micul dejun și acesta se află în meniul grădiniței, putem foarte simplu să-i dăm să mănânce acasă și apoi să-l ducem acolo.
Acesta ar fi pe scurt modul în care putem să gestionăm problema cu mâncatul până ajungem la școală. Școală care începe de regulă devreme, iar acest lucru presupune trezitul la ore la care copiii ar mai vrea să doarmă. De ce este important pentru copii să mănânce la micul dejun am scris aici: http://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/lipsa-micului-dejun-copilarie-si-adolescenta-si-sindromul-metabolic-la-adult/ , dar cum putem face ca acest lucru să se și întâmple este uneori puțin mai dificil.
Iată mai jos câteva sfaturi legate de modul în care îi putem convinge pe cei mici că este important să mănânce dimineața:
– să facem un obicei din a mânca împreună dimineața. Da, asta înseamnă să ne trezim puțin mai devreme dar micul dejun nu presupune feluri sofisticate de mâncare: tartine cu brânză de capră și legume, cereale cu iaurt și fructe, ou omletă cu lipie, smoothie cu fructe, cânepă și lapte vegetal. 15 minute sunt de ajuns.
– trebuie să-i explicăm copilului de ce este importantă această masă și de ce este important să alegem sănătos. Este bine să discutăm cu el la fel cum discutam despre orice subiect, nu să folosim sintagma „pentru că așa spun eu că este bine”, asta nu funcționează niciodată
–să învățăm să-i respectăm gusturile, dacă nu îi plac cerealele cu lapte încercăm cu iaurt și miere de exemplu, dacă nu îi place omleta încercăm ouă fierte sau făcute în pâine
– este important să implicăm copilul în prepararea micului dejun, faptul că și el contribuie poate conta destul de mult, chiar dacă asta înseamnă să se trezească puțin mai devreme
– să încercăm să păstrăm o atmosferă pozitivă, chiar dacă dimineața ne grăbim: dăm drumul la radio, glumim, ne bem cafeaua, iar cei mici laptele și suntem destinși
–copiii învață din exemplul nostru, dacă ei nu ne văd pe noi că mâncăm dimineața, nu o vor face nici ei
Obiceiurile bune se formează în familie iar dacă până acum nu ați mâncat micul dejun, poate este momentul să aduceți schimbarea în viața voastră. Dacă nu sunteți nici voi, nici copiii voștri obișnuiți să mâncați acasă dimineața sau nu puteți mânca la prima oră, există întotdeauna alternativa unui sandwich pus la pachet. Nu săriți peste această masă și nu îi lăsați nici pe copii să ajungă la chioșcul din colțul școlii atunci când li se face foame!