O altă viziune despre nașterea naturală…și nu numai

0

De curând, am avut un interviu cu Erica Van Der Sijpt, un antropolog medical, care studiază percepția și practica dinamică a reproducerii din România centrală diacronic și sincronic. Erica a venit din Olanda să facă o cercetare despre naștere, avort (spontan sau la cerere), infertilitate și tot ce ține de reproducere în România, iar după trei ani de cercetare va face un raport pe care îl va înmâna ministerului nostru drag, care va putea lua măsuri…sau nu, în funcție de dorința sa…

Din păcate trebuie să vină cineva din exterior să facă o cercetare despre dinamica reproducerii în România, a femeilor născute în perioada comunistă și post comunistă. Pe noi nu ne interesează, nu avem fonduri alocate pentru așa ceva. Oare nu se gândește nimeni că acest lucru este important, că cei ce se reproduc, nasc și se nasc, că părinții și copiii din zilele noastre sunt viitoarea societate ? Și pentru a avea o societate sănătoasă trebuie să avem copii sănătoși, iar lucrul acesta începe din timpul sarcinii ?

Multe dintre problemele apărute la mamele care nasc acum sunt rezultatul comunismului…dar nimeni nu se sinchisește să facă ceva legat de acest lucru.

Se fac multe campanii depre nașterile naturale, despre nașterea acasă, dar noi nu avem psihologi la maternitate, nu avem asistenți sociali și nu avem sociologi…Nimeni nu se gândește la faptul că noi suntem o generație nedorită, generație care s-a născut din ordinul ” celui de sus”, generația ” decrețeilor” și cum afectează acest lucru sarcina, și travaliul femeilor din zilele noastre din România.

Este un lucru excelent dorința de a naște cât mai natural și cât mai intim, dar pentru acest lucru trebuie să ne pregătim intens și din timp.

de Aniko Pajor, sociolog, instructor prenatal Lamaze, doula

http://leaganulvietii.ro/

 

About The Author

Niciun comentariu on "O altă viziune despre nașterea naturală…și nu numai"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *