Jocuri și activități 3- 6 luni

0

În această perioadă, bebelușii încă stau culcați pe spate, poziție care nu le permite foarte multe activități. Acum încep să își descopere propriul corp, le place să examineze obiecte, devin curioși la stimuli exteriori. Unele jocuri și activități implică doar prezența și inventivitatea părinților sau materiale și obiecte diverse existente în casă, altele apelează la jucării complexe special create pentru bebeluși.

  1. Se pot continua activitățile din primele trei luni de viață: privitul în oglidă, dansatul, oglindirea emoțiilor etc.
  2. Centru de activități

centrudeactivitati

Centrul de activități se poate dovedi foarte util în această perioadă, deoarece îi oferă bebelușului posibilitatea să exerseze prinsul obiectelor, să învețe despre cauză și efect, să experimenteze culori, materiale și sunete diferite.

3. Gimnastica pentru bebeluși este ideală pentru stimularea tactilă. Se alternează poziția pe burtă cu cea pe spate. În timp ce îi mișcați mâinile sau picioarele, puteți comenta acțiunile dvs: „Vezi, ți-am îndoit piciorul. Acum o să îți atingi capul cu mâna. Simți căpșorul tău?” etc.

4. Stimularea auditivă se poate realiza prin expunerea la diferite sunete familiare din casă: sonerie, zgomotul tacâmurilor pe o farfurie, zgomot de hârtie șifonată sau de pagini întoarse etc.

5. Stimularea motorie – legați niște clopoței cu panglici pe care le înnodați apoi de încheietura mâinii sau de glezna copilului astfel încât să-i poată face să sune atunci când își mișcă brațul sau piciorul. De ex. pentru copiii mei, eu am folosit niște botoșei cu zornăitoare care făceau zgomot, atunci când ei își mișcau picioarele.

Botosei-cu-jucarie-ursuleti-zornaitori-35849-0

6. Jucăriile Haba sunt foarte calitative și gândite perfect pentru bebeluși. Noi avem un inel Haba și suntem îndrăgostiți de aceste jucării minunate. Jucăriile marca Haba sunt mai greu de găsit, de obicei se găsesc la magazine second sau se comandă de pe site-urile din afară.

7.Mingile Oball

Sunt foarte potrivite pentru bebeluși, deoarece aceștia le pot prinde și manevra cu ușurință. Aceste jucării îi ajută la îmbunătățirea activităților motorii, la stimularea vizuală – precum și la coordonarea ochi-mână. Noi avem două astfel de mingi pe care le-am primit.

8. Cărțile senzoriale – sunt foarte multe cărți senzoriale, cu activități diferite, cu materiale felurite, colorate și foarte atractive. Multe persoane talentate confecționează acum astfel de cărți care mai de care mai interesante. Eu sunt îndrăgostită de aceste cărți senzoriale, mi se pare că reprezintă o activitate tare plăcută și utilă pentru cei mici.  Avem câteva pagini care se pretează pentru bebeluși, iar altele cu activități pentru 8-12 luni. Bebelina mea o adoră, îi place să experimenteze diferitele texturi.

photo-3photo-3 copyphoto-3 copy 2

9. Jocurile care implică contactul fizic le fac o deosebită plăcere copiilor de toate vârstele, făcându-i să râdă în hohote. Întindeți-vă pe spate cu genunchii ridicați și lăsați-l să alunece pe picioarele dvs până pe abdomen

10. Jocuri imitative– imitația este foarte importantă în dezvoltarea copilului. Este esențial să stimulați copilul să vă imite mimica și mișcările cât mai curând. Mișcați mâna prin fața lui, balansați capul, scoateți sunete simple pe care le tot repetați. Este bine să îi zâmbiți cât mai des, pentru a-i smulge și micuțului cât mai multe zâmbete.

11. Colacul de pus la gât este minunat pentru dezvoltarea motricității. Bebelușul se împrietenește ușor cu apa, se bucură de mișcări ample. Bebelina noastră este foarte fericită, înoată, se rostogolește d epe o parte pe alta și nu îi este deloc frică de apă.

12. Jucării de baie

jucarie-de-baie-noriel-bebe-ratusca-si-prietenii-ei

Bebelușul interacționează cu jucăriile de apă încă din primele luni de viață. Alături de colacul de gât, jucăriile de baie transformă această activitate într-un moment amuzant și distractiv.

Interacțiunea cu bebelușul stă la baza crearea unui atașament sănătos între părinte și copil, ajută la deprinderea abilităților sociale, iar diferitele activități stimulează bebelușul astfel încât acesta să se dezvolte armonios.

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author