Cine a spus că un nou-născut nu face nimic?
Primele luni de viață reprezintă pentru noul născut acomodarea cu mediul înconjurător. Chiar dacă în primele săptămâni este mai mult adormit, cu timpul începe să devină din ce în ce mai activ. În această perioadă bebelușul nu are nevoie de prea mulți stimuli, de jucării sau de carusel muzical.
Ce activități pot face părinții cu un bebeluș de 0-3 luni?
- Să le citiți cărți- chiar dacă pare ciudat, bebelușilor le place să li se citească, îi liniștește. Unii părinți obișnuiesc sa le citească micuților încă din perioada sarcinii.
- Puneți-le muzică- mai ales dacă încă din burtica mamei sunt obișnuiți cu muzica, cu atât mai mult le va face bine acum să asculte diferite melodii.
- Dansați cu bebelușii în brațe pe ritmuri diferite.
- Vorbiți-le mult, povestiți-le tot ce faceți prin casă, descrieți mișcările atunci când îi schimbați, masați sau obiectele din jur.
- Faceți ca schimbatul scutecului să fie distrativ, zâmbiți-le, atingeți-le pielea cu degetele, cu vârful nasului, pupați-i și numiți fiecare parte a corpului pe care o atingeți: „ Acum îți pup degețelul, mânuța, burtica etc.”
- Puneți-le o oglindă în față și spuneți-le ce se reflectă în ea.
- Puneți-i pe o pătură pe jos în dreptul unei oglinzi.
- Faceți gimnastică cu ei, în timp ce le cântați sau le vorbiți.
- Faceți-le masaj, numind fiecare parte a corpului.
- Puneți-i pe burtă pentru câteva minute.
- Exersați mici rostogoliri de pe o parte pe alta.
- Explicați-le fiecare sunet din casă: feonul, aspiratorul, ceasul, robotul de bucătărie etc.
- Fiți oglinda lui- imitați-i grimasele, zâmbetele. Bebelușul se va distra foarte tare să își recunoască propria mimică pe fața dumneavoastră.
- Îngânați-i- bebelușilor le place să comunice cu părinții săi și să fie ascultat. Încurajați-l să gângurească și să scoată sunete cât mai diferite (bebelușa noastră are în fiecare seară astfel de convesații cu tatăl său și este deosebit de fericită când o privește în ochi și îi imită sunetele).
- Faceți zgomote hazlii (băiețelul nostru era foarte încântat atunci când era bebeluș să spune tiiit-tiiit pe diferite tonuri amuzante și să apăsăm pe nasul său).
- Joaca de-a avionul- țineți copilul pe burtă pe braț și mișcați-l ușor. Această poziție îl poate ajuta dacă are gaze sau atunci când este obosit. (În perioada primelor săptămâni când mititica noatră nu își reglementase ciclurile circadiene, aceasta era poziția sa preferată în care se liniștea si adormea ușor).
- Atingeți-i mâinile cu diferite materiale pentru a simți texturi variate și descrieți-i senzațiile respective.
- Faceți-i baie într-o cadă mare cu colacul pentru gât- o astfel de baie este relaxantă, distractivă, înotul îi dezvoltă musculatura. Bebelina noastră este foarte încântată de o astfel de activitate.
Chiar dacă vi se pare că este mic și că nu face nimic, bebelușul este foarte receptiv la tot ce îl înconjoară, mintea sa absoabe informația într-un ritm alert, creierul său face conexiuni și învață zi de zi prin joc. În plus, prin toate aceste activități se consolidează atașamentul dintre copil și părinții săi.
Este fascinant să îi observăm pe copiii noștri cum cresc, se dezvoltă și explorează.