Fiul meu (3 ani și 10 luni) și-a descoperit de câteva săptămâni pasiunea pentru dinozauri Citim în fiecare seară din cartea cu dinozauri (link afiliat) el pune mii de întrebări despre unde trăiau dinozaurii, ce mâcau, cum dormeau, dar mai ales îl preocupă dispariția lor. Este foarte trist că dinozaurii au murit și tot speră că mai există pe undeva vreun pui de dinozaur. Nu poate concepe nicicum că au dispărut pentru totdeauna. Am vizitat de curând Peștera Petralona din Grecia și muzeul din vecinătatea ei și a aflat că acolo au trait dinozauri. A fost deosebit de interesant pentru el, iar întrebările lui s-au revărsat și mai abitir asupra noastră.
Văzându-l atât de fascinat de lumea dinozaurilor, am căutat activități care să îl apropie de noii săi prieteni până când vom ajunge la Dino Parc din Râșnov.
Am primit câteva idei intersante de la mămici creative de pe un grup de Facebook, care promovează activități Montessori care pot fi făcute acasă cu copiii și m-am pus pe treabă.
- Prima activitate aleasă a fost una prin care să recreăm apariția dinozaurilor din ouă. Când l-am anunțat de proiectul nostru, a fost foarte fericit. Primul pas a fost să introducem niște dinozauri mici în baloane. Apoi, am pus apă în baloane, le-am legat și le-am introdus în congelator A doua zi, când am venit de la grădiniță, ne-am oprit să adunăm frunze pentru a improviza un mediu natural pentru ouăle de dinozaur. Era așa de nerăbdător să vadă cum vor ieși puii. Tot drumul am vorbit, desigur, despre dinozauri. Am pus apoi frunzele și niște pietre într-o cutie, am scos baloanele înghețate și… gata ouăle. A apărut apoi dilema cum vor ieși puii din ouă, prilej cu care am discutat despre cum îngheață apa, despre conceptele de lichid și solid, l-am rugat să observe gheața, să o simtă, să o descrie, să spună ce crede că se va întâmpla dacă va rămâne mult timp afară, la căldură. A spus că se va topi, dar că nu are răbdare să aștepte, așa că a venit cu soluția: să spargem gheața, dar nu știa cum. Am găsit un ciocănel de la o jucărie și ne-am pus pe treabă. S-a distrat foarte tare, spărgând gheața. Pentru a nu uda totul în cameră, am pus o mușama pe jos. După ce a spart toate ouăle, am așezat toți dinozaurii în cutie, a găsit părinți pentru pui, și-a imaginat care cu care sunt prieteni și cum se joacă împreună.
- O altă activitate tot cu ouă de dinozauri care eclozează a fost foarte bine primită de micuțul meu. Se poate folosi și la învățarea numerelor. Am decupat câte 10 ouă de dinozauri pentru fiecare participant la joc (eu și fiul meu). Pe o parte am lipit niște abțibilde cu dinozauri. (Se pot desena, lipi sau pune ștampile cu dinozauri. O variantă interesantă este cea cu ștampilele gravate în cartof. Se taie un cartof în două, se gravează în el o formă de dinozaur și apoi se acoperă cu culoare/colorant alimentar). Ștampila astfel creată se aplică pe ouăle decupate. ) După ce am lipit dinozaurii, am întors ouăle cu partea simplă în sus, am dat cu zarul și în funcție de cifra de pe zar, atâtea ouă eclozează (se întorc ouăle). Jocul s-a terminat când toate ouăle au eclozat.
- Pentru că am tot citit despre fosile, o altă activitate propusă a fost să facem amprente de dinozauri în plastilină albă cu ceară de albine (se poate face un aluat în casă) Ne-am amuzat făcând urmele de dinozauri, apoi ne-am jucat de-a arheologii care sapă după fosile. Am ascuns urmele în nisip kinetic, apoi am săpat, le-am descoperit și le-am șters cu periuța. Am făcut apoi acest lucru cu dinozaurii. A fost distractiv și interesant!
4. Tot de-a arheologii ne-am jucat și cu oase de dinozauri făcute din carton. Apoi oasele de dinozaur se pot reconstitui sub forma de puzzle. Noi am descărcat puzzle-ul de aici.
5. Decupat, colorat, lipit dinozauri- o altă activitate prferată este coloratul. Am îmbinat cele două activități și am desenat și colorat mai mulți dinozauri colorați, pe care i-am decupat apoi și i-am lipit pe niște cartoane.
Pe pinterest se găsesc multe materiale care pot fi descărcate gratuit și care sunt o sursă inepuizabilă de idei. Copiii învață prin joc despre subiectele care îi pasionează, în cel mai plăcut mod, în ritmul lor.
Pingback: 12 jucării recomandate pentru copii 3-6 ani - SuntPitic - Blog de Parenting
Pingback: Lumea dinozaurilor. Planificare saptamanala