Sarcina cea mai dificilă a părinților atunci când așteaptă al doilea copil este să se pregătească pentru a gestiona rivalitățile dintre frați, dar și să îl ajute pe primul copil să îl accepte pe noul membru al familiei.
Părinții pot discuta cu copilul, îi pot prezenta poze de când era el bebeluș, pot juca jocuri simbolice cu această temă. Cel mai ușor mod în care poate fi inițiat primul copil în noul său rol de frate mai mare/soră este cu ajutorul cărților. Pe noi ne-au ajutat foarte mult multe dintre aceste cărți să ne pregătim băiețelul pentru nașterea surioarei lui. Cărțile pentru părinți ne ajută în continuare și de câte ori ne poticnim în relația cu ei, ne întorcem la ele pentru a ne inspira în rezolvarea conflictelor și pentru gestionarea emoțiilor negative.
Cărți care îi pregătesc pentru copii pentru apariția unui frate/soră
1. Minienciclopedia Larousse- Bebelușul
Face parte din seria de enciclopedii tematice, este o carte foarte drăguță, cu ilustrații nostime. Copiii între trei și cinci ani se familiarizează cu universul unui bebeluș.
2) Ghidul de bună purtare- vol. Avem un bebeluș, ed. Girasol
Cartea prezintă primele experiențe atunci când noul membru al familiei ajunge acasă și ce trebuie să facă ceilalti copii ai familiei. Descrie apoi etapele prin care trece bebelușul și descoperirile pe care le face.
O noutate cu care vine această carte este reprezentată de cele câteva jocuri amuzante care pot fi jucate cu cel mic, precum și de sfaturile pentru parinti, care se pot regăsi la finalul cărții.
3) Așteptând un frățior sau o surioară – Catherine Dolton
Această carte îi ajută pe copii să înțeleagă cum se crește bebelușul în burtica mamei, cum se hrănește, descrie pregătirile pentru apariția celui de-al doilea copil, plecarea la maternitate a părinților și sosirea acasă cu noul membru al familiei.
4) The New baby– Usborne este o carte foarte frumoasă în limba engleză despre primele experiențe cu noul membru al familiei. Cărțile editurii Usborne se găsesc și la noi la diferiți reprezentanți.
5. You are all my favorites – Sam McBrateney.
Tată și mama Urs îi reasigură pe fiecare dintre cei trei ursuleți că sunt la fel de speciali. O carte emoționantă despre iubire și acceptare.
Cartea poate fi cumpărată de pe Amazon sau de pe Bookdepository.
6. Stratul cu flori de Lauren Snailham
Este o poveste terapeutică prin care frații devin conștienți de sentimentele lor și învață să se accepte și să se iubească.
7. Deschideți inima și mintea, ed. Acquila cuprinde mai multe povești terapeutice. Câteva dintre acestea au rolul de a vindeca gelozia copilului mai mare, atunci când apare un frate/soră.
8. Te iubesc orice culoare ai avea, de Mihaela Coșescu este o carte emoționantă despre toleranță și iubire necondiționată.
O recenzie a acestei cărți și de unde poate fi achiziționată găsiți aici.
Pentru a-i ajuta pe copii, este nevoie să se pregătească în primul rând părinții pentru această grea responsabilitate care îi așteaptă
1)Marcel Rufo, Christine Schlite , Frati si surori sau iubire si rivalitate. Explicatiile unui pedopsihiatru
Cartea demolează credințele părinților că în familie armonia între copii vine de la sine. Marcel Rufo, specialist în psihologie pediatrică, îşi propune să îi ajute pe părinții cu mai mulți copii să facă față provocărilor. Autorul aduce și teme noi care nu se regăsesc în alte căți de parenting: Cum se manifestă fascinanta relaţie dintre gemeni? Cât de dificil este să ai un frate sau o soră cu un handicap? Care sunt toate consecinţele statutului de copil adoptat? Care sunt dificultăţile pe care le întâmpină o familie recompusă.
2. Adele Faber, Elaine Mazlish, Rivalitatea dintre frați
Autoarele au reușit să scrie o carte de referință pentru acest subiect delicat. Ele vorbesc despre cauzele profunde care duc la apariția geloziei, despre tehnicile de comunicare eficientă pentru ca frații să asculte și să nu se simtă niciunul dat la o parte. Cartea oferă multe exemple concrete și sugestii pentru armonia în familie.
3. Lowrence J Cohen, Rețete de jocuri
Este o carte minunată inspirațională care tratează abordarea jucăușă prin care părinții se pot conecta cu copiii, pot rezolva diferite probleme de comportament sau pot vindeca traume.
4. Laura Markham- Părinți liniștiți, copii fericiți
Autoarea oferă sugestii legate de conectarea părinților cu copiii, descrie modalități prin care copilul mai mare poate fi pregătit pentru nașterea unui frate/sore, primele săptămâni cu noul membru acasă. În carte găsim și sfaturi pentru copiii mai mari pentru a se diminua conflictele între aceștia.
Puteți găsi cartea în magazinul online al celor de la Totuldespremame.
Desigur că acestea sunt doar câteva sugestii. Există multe cărți valoroase de unde vă puteți inspira pentru dezvoltarea unei legături profunde cu copiii și a unor relații solide, pline de iubire între aceștia.
Update: O altă carte minunată care îi ajută îndeosebi pe părinți și copii și care l-a vrăjit pe fiul meu este: Gloria și unicornul magic.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Pingback: De ce citim povești copiilor? - SuntPitic - Blog de Parenting