Grădinițe și școli fără bullying

2

Un băiețel de 4 ani îl face pe un altul să plângă, spunându-i că mama lui nu va mai veni după el la grădiniță. Două fetițe de 5 ani îi spun altei fetițe că nu vor să se joace cu ea, că nu o plac. Un băiețel de 5 ani își bate zilnic colegii. Colegii unui băiețel de 6 ani râd de el, deoarece este prea emotiv și nu a putut rezolva un exercițiu la tablă, în fața clasei. Alți băieți de 7 ani îl îngrămădesc pe un coleg de-al lor într-un colț și îl sperie. Un copil de 8 ani își amenință colegii cu bătaia. Un copil de 12 ani refuză ca din echipa lui să facă parte un anumit copil nepopular din clasă, pentru că râd de el ceilalți colegi.

Vorbe jignitoare, mușcături, agresiuni verbale sau fizice, toate acestea sunt diferite forme de bullying. Din păcate, bullyingul există de la cele mai fragede vârste și nu scăpăm de el nici în lumea noastră, a adulților. Glume, aparent nevinovate, pot crea adevărate traume, dacă se repetă constant.

În 2016, sesizările legate de fenomenul bullying în România au crescut cu 25% faţă de anul precedent (conform Asociaţiei Telefonul Copilului). Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, îmbrânciri (38,58%) şi intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Cei reclamaţi ca fiind bullies / agresori au fost, în proporţie de peste 97%, tot copii.

Este firesc ca toţi copiii să aibă emoţii, dar uneori ei sunt copleşiţi de furie, frustrare, tristete şi neştiind să recunoască sau să îşi gestioneze aceste trăiri au tendinţa de a reactiona agresiv.”  (Adriana Mitu, trainer de dezvoltare emoţională a copiilor)

La școală, cel mai tare mă deranjează atunci când, în timpul orelor, copiii încep să își aruncă vorbe grele fără să li se pară că este ceva grav. Iar acest fenomen ia amploare din ce în ce mai mult în grădinițe și școli. Ține de fiecare dintre noi să ne pregătim copiii pentru a nu fi victime, dar și pentru a nu îi transforma pe alții în victime.

De mult timp mă gândeam cum m-aș putea implica într-un proiect, prin care oamenii să conștientizeze că bullyingul este grav. Bullyingul este mai multă decât o simplă bătaie între copii. Este mult mai profund și îmbracă de multe ori forme insesizabile.

Acesta este motivul pentru care susțin și mă alătur campaniei celor de la Itsy BitsyGrădiniţe fără bullying” și doresc să inițiez acest proiect și în Brașov.

Iată cum a început campania Itsy Bitsy în București.

Insultele, poreclele, îmbrâncirile, înjurăturile şi intimidarea la nivel de grup, sunt fenomene pe care copiii le întâlnesc încă de la grădiniţă. Acestea fac parte din fenomenul de bullying, care a luat amploare de la an la an şi în România. Pentru diminuarea bullyingului, încă din faza de început, Asociaţia Părinţilor Isteţi in parteneriat cu Itsy Bitsy FM lansează la început de an şcolar proiectul „Grădiniţe fără bullying în Sectorul 3, Bucureşti”, finanţat de Primăria Sectorului 3, Bucureşti.

Campania de conştientizare şi prevenire a bullyingului vine ca urmare la semnalele de alarmă pe care le trag copiii, din ce în ce mai des, cu privire la aceste agresiuni la care sunt supuşi zilnic în grădiniţe, şcoli sau on-line, fără a simţi că primesc susţinerea de care au nevoie de la adulţi.

La nivel internaţional, în programele de prevenire a bullying-ului, copiii învaţă să recunoască din timp ce anume le provoacă emoţii intense şi să îşi controleze reacţiile. Un copil care invaţă de mic să îşi cunoască emoţiile şi să fie empatic va fi cu siguranţă mai puţin predispus la a fi agresor sau victimă la grădiniţă / şcoală sau pe internet si va avea performante mai mari pe orice plan.

Proiectul „Gradinite fara bullying in Sectorul 3, Bucureşti invită cadrele didactice să realizeze şi să folosească zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoastere în grup a emoţiilor. Această practică zilnică la clasă va ajuta la dezvoltarea emoţională a copiilor, dar şi la crearea unui mediu şcolar mai benefic educaţiei.

„E important ca cei mici să înţeleagă că fiecare emoţie este folositoare, dar că intensitatea ei ar putea fi uneori prea greu de suportat. Atunci, ca şi când ai avea o oală pe foc, e posibil ca ea să dea pe afară, sub formă de comportamente. Copiii pot fi îndrumaţi semnaleze adultului cândoala începe să fiarbă, ca în loc să dea în foc, cei din jur să-i ajute cu o vorbă caldă, o privire încurajatoare, o atingere uşoară sau o îmbrăţişare, astfel încât să scadă intensitatea emoţiei. spune psihoterapeuta Vistiana Long.

Proiectul „Grădiniţe fără Bullying în Sectroul 3, Bucureşti” deschide seria unor proiecte de prevenire a bullyingului în rândul copiilor de toate vârstele, iniţiate de Itsy Bitsy FM si Asociaţia Părinţilor Isteţi împreună cu susţinători din societatea civilă şi autorităţi, care vor aduce o schimbare de impact în conștientizarea nevoilor emoționale ale copilului, care generează comportament de tip bullying, contribuind astfel la o mai bună sănătate emoţională a copiilor.

În cadrul campaniei, vor mai urma articole pe această temă. Sper că și în Brașov vor exista educatoare și învățătoare care vor dori să lucreze cu copiii pe latura emoțională. Invitația este deschisă tuturor educatoarelor sau învățătoarelor care lucrează cu copii de 6-8 ani și doresc să se alăture acestei campanii.

Este important ca părinți, educatori, profesori, psihologi să colaborăm pentru ca acest fenomen să nu ia amploare.

Dacă răspunsul vostru este „da” la cel puțin una dintre următoarele întrebări:

V-ați simțit vreodată agresat de glumele unui coleg?

V-a fost vreodată frică să mergeți undeva pentru a nu fi ținta glumelor celorlalți?

Ați făcut vreodată parte din grupul „celor puternici” care au râs sau au jignit pe cineva mai slab?

Vă doriți ca ai voștri copii să nu mai fie agresați de colegi la grădiniță sau la școală?

vă invităm să ne susțineți, să dați mai departe acest mesaj, pentru că este nevoie de o implicare cât mai mare pentru a schimba ceva.

Dacă doriți să ne urmăriți în continuare, nu uitați să dați like paginii noastre de Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.