Doula – acea prietenă la naștere

2

În perioada 22-28 martie se sărbătorește Săptămâna Mondială a Doulei. Conceptul de „doula” este unul relativ nou în spațiul românesc, multe femei nefiind familiarizate cu acest termen, deoarece nu există o educație în acest sens.

Cuvântul “doula” provine din limba greacă și la origini desemna o femeie care se supune, o sclavă. Cu timpul a căpătat o nouă conotație, cea de persoană care oferă îngrijire altei femei. Doula este o prietenă la naștere, ea empatizează cu mama, îi oferă suport emoțional, o încurajează pe aceasta să găsească resursele interioare necesare nașterii. Doula nu se implică în actul medical, nu suplinește munca moașei, nu are neapărat pregătire medicală. Aceasta poate fi o prietenă, o rudă a pacientei experimentată în acest domeniu sau o persoană cu o formare specializată ca doulă.

Rolul său este de a fi lângă gravidă înainte, în timpul nașterii și după naștere. Oferă consiliere prenatală gravidei și partenerului acesteia, ajută la elaborarea planului de naștere. Pe perioada travaliului, în afară de asistență medicală, o femeie are nevoie de o susținere emoțională și psihică. Femeile sunt încurajate astfel să nască cât mai natural, fără medicamentație și să se bucure în acest fel de experiența acestui moment unic. Viitoarele mame se simt mai în siguranță, mai încrezătoare și sunt mai liniștite având în travaliu o persoană empatică alături, care să le susțină. Doula colaborează cu personalul medical și facilitează legătura între pacientă și cadrele medicale. Totodată este un liant între gravidă și partenerul său. De asemenea, prezența doulei poate ajuta gravida să aibă un travaliu mai scurt și mai puțin dureros. Rolul doulei nu se oprește imediat după naștere. Ea oferă sprijin mamei și în primele săptămâni după acest eveniment. Astfel, alăptarea devine mai ușoară și scade riscul depresiei post partum.

Doula este persoana care face ca nașterea să nu mai fie privită cu teamă, ci să devină o experiență pozitivă, cu trăiri intense. Deși sistemul nostru medical nu este încă pregătit să accepte această nouă ocupație, totuși meseria de doula prinde din ce în ce mai mult teren, iar femeile informate apelează cu încredere la aceasta.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author