Dopul gelatinos- semn că travaliul se apropie?

0

Ceasul ticăie și simți că travaliul se apropie. Mai ales dacă ești la prima sarcină, te poți speria de pierderea dopului gelatinos și poți crede că nisipul din clepsidră se scurge prea repede pentru tine.

 Dar ce este de fapt dopul gelatinos?

Pe durata sarcinii, se acumulează o cantitate crescută de mucus cervical care blochează cervixul pentru a nu pătrunde bacteriile în uter. În mod normal, acesta are o culoare albicioasă, este vâscos și lipicios. În ultima perioadă a sarcinii, când cervixul începe să se îngusteze, este posibil să apară în dopul gelatinos și puțin sânge, acesta căpătând o nuanță roșiatică sau maronie.

Cum poți ști dacă ai eliminat dopul gelatinos?

Este posibil să nu afli niciodată cum arată dopul gelatinos sau să îți dai seama că l-ai eliminat pe tot sau doar fragmente din acesta, observând urme pe lenjeria intimă sau pe vasul de toaletă. Uneori îl poți confunda cu secrețiile vaginale, obișnuite pe finalul sarcinii.

Este un semn că trebuie să merg la spital?

Dacă ai vreo bănuială că ai eliminat dopul gelatinos, dar nu există niciun alt semn că travaliul debutează, nu trebuie să intri în panică, să îți faci bagajul și să îți trezești soțul să mergeți la spital (dacă este în toiul nopții). Întâlnirea cu bebelușul tău este aproape, dar nu este încă momentul.

Pierderea dopului gelatinos poate avea loc cu multe zile, chiar săptămâni înainte. Dacă totuși îți dai seama că ai pierdut dopul gelatinos, poți face ultimele pregătiri pentru venirea pe lume a micuțului: să îi cauți un nume dacă încă nu ați căzut de acord asupra acestui aspect, să pregătești hăinuțele, bagajul pentru maternitate, să te organizezi pentru săptămânile după naștere etc.

Eliminarea sa nu prezintă niciun pericol pentru bebeluș, singura pierdere importantă este cea de lichid amniotic, care este un semn că trebuie mers de urgență la spital.

Alte semne care marchează o urgență sunt: sângerări, contracții foarte dese, dureri puternice, creșterea tensiunii etc.

Tu la cât timp după ce ai eliminat dopul gelatinos ai născut?

 

 

 

 

About The Author

Niciun comentariu on "Dopul gelatinos- semn că travaliul se apropie?"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *