De ce se trezesc bebelușii noaptea?

1

Și, doarme noaptea ? De câte ori se trezește copilul ? Se mai trezește noaptea ? Adoarme fără ajutor ? Doarme singur ? sunt întrebări frecvente pe care le aude fiecare proaspăt părinte. Părinții au fost învățați că bebelușii trebuie să doarmă toată noaptea fără să se trezească. Astfel, desele treziri nocturne ale copiilor, și implicit oboseala acumulată, le aduc acestora diverse frustrări : fie că bebelușul lor nu se încadrează în tiparul recomandat de societate, fie că ei se învinovățesc că nu au știut cum să procedeze cu acesta. Așteptările părintelului nu se potrivesc cu realitatea nevoilor propriului copil. De-a lungul timpului, trezirile frecvente ale bebelușilor în timpul nopții au avut scopul de supraviețuire. În primele luni de viață, bebelușii nu pot comunica nevoile lor de foame, frig, obstrucționarea căilor respiratorii etc. Cercetările susțin faptul că, ciclurile frecvente de somn activ ajută bebelușul în primele luni de viață, când este cel mai ușor să fie pus în pericol. De aceea, dacă nu s-ar trezi atât de ușor pentru a-și face cunoscute nevoile, viața lor ar putea fi amenințată.

Cauzele trezirilor nocturne ale bebelușilor

  1. Principalul motiv pentru care aceștia se trezesc des, mai ales în primele luni, este nevoia de hrană. Având în vedere că stomacul bebelușilor are o dimensiune redusă, iar laptele matern se digeră foarte repede, copilul are nevoie să sugă foarte des. Este firesc, și totodată benefic, ca bebelușul să se trezească de câteva ori pe noapte pentru a se hrăni, mai ales că laptele de noapte conține prolactina, care stimulează producția de lapte. De aceea pentru copiii alăptați este indicat co-sleepingul, astfel și mamele și bebelușii se vor odihni mai bine.
  2. Un alt motiv pentru care bebelușii nu dorm toată  noaptea este dificultatea trecerii dintr-un ciclu de somn în altul, adică ritmul circadian este cel responsabil cu trezitul nocturn. Ritmul circadian este ritmul biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism, care nu poate sesiza alternanța dintre zi și noapte. Asemenea adulților, bebelușii au diferite cicluri de somn în timpul nopții. Durata fiecărui ciclu variază de la mai puțin de douăzeci de minute până la aproximativ două ore; durata medie pentru adulți este de aproximativ o oră și jumătate, și mai puțin de o oră pentru copii. Între fiecare ciclu există o fază de „veghe parțială”, care poate deveni cu ușurință starea de veghe completă. La bebeluși, mai ales în primele 2 luni, ciclu veghe-somn se repetă la aproximativ 3-4 ore într-un interval de 24h, indiferent de momentul zilei. Pe măsură ce bebelușul crește, va învăța să se adapteze ritmului normal circadian.
  3. O altă cauză a trezitului nocturn frecvent este teama de separare. Bebelușilor le este frică că ar putea fi părăsiți și se trezesc pentru a verifica dacă mama este lângă ei. Atunci când ea este lângă bebeluș și răspunde cu promptitudine nevoilor sale, acesta adoarme repede înapoi, deoarece nu este pe deplin trezit. Dacă mama nu este lângă el, copilul se trezește de tot și plânge.
  4. Noile achiziții motrice (întors pe burtă, ridicat în fund, mers târâș) tulbură și ele somnul nocturn. Cu fiecare lună care trece, bebelușii dezvoltă noi competențe, deprind noi abilități pe care sunt dornici să le exerseze. Nu de puține ori, copiii se vor trezi surescitați fie în altă parte a patului, fie mergând de-a bușilea.
  5. Coșmarurile pot cauza și ele întreruperea somnului. Și bebelușii pot visa urât și se vor trezi plângând, având nevoie de consolare.
  6. Copiii se trezesc noaptea și din cauza diferitelor dureri, cele mai frecvente datorându-se apariției dinților. În plină erupție dentară, copiii au somnul întrerupt, se trezesc plângând neconsolat, au nevoie să sugă mai des pentru a-și calma gingiile iritate.
  7. Căldura excesivă reprezintă un alt motiv al deselor treziri nocturne, deoarece îi agită pe micuți și îi determină pe aceștia să se trezească mult mai des pentru a-și potoli setea.
  8. Diversele afecțiuni (răceală, gripă, tuse etc.) nu îi lasă pe copii să doarmă liniștiți. Când sunt bolnavi, aceștia se simt mult mai vulnerabili și se trezesc foarte des plângând.

Așadar, desele treziri nocturne sunt normale. Foarte puțini copii au un somn neîntrerupt în primul an de viață. Părinții trebuie să înțeleagă exact cauza acestora și să își ajute bebelușul să adoarmă la loc. Cu multă răbdare, aceștia trebuie să aștepte ca bebelușii să se adapteze programului de somn al adulților și să nu recurgă la metode prin care să forțeze somnul copiilor lor.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Un comentariu on "De ce se trezesc bebelușii noaptea?"

  1. Pingback: Adevăruri despre somnul bebelușului care ne ușurează viața - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *