De ce merită să ai copii?

1

Zilele trecute mi-a atras atenția un articol care circula pe internet și care conținea 50 de motive pentru care nu ar trebuie să avem copii. Trebuie să mărturisesc că nu am avut răbdare să parcurg toate cele 50 de argumente contra procreării, dar m-a determinat să îmi pun această întrebare: De ce merită să ai copii?

Da, e adevărat, există momente când am dori să fim singure, să nu ne strige nimeni sau să tragă de noi, să dormim până la prânz, să ieșim și să ne întoarcem când dorim, să nu alunecăm pe câte un lego sau să ne intre câte un cub în coaste când ne așezăm pe canapea sau să putem merge la baie fără audiență. Dar toate acestea și multe altele nu anulează sentimentul matern și nici farmecul de a avea un copil.

Așadar de ce merită să ai copii?

  1. Pentru privirea pierdută de îndrăgostit pe care o avem atunci când îi privim
  2. Pentru că ne redescoperim, ne reinventăm – pentru multe femei, sarcina și primii ani cu copilul sunt decisive pentru a descoperi noi pasiuni, noi direcții în viață.
  3. Pentru că ne inspiră, ne ajută să evoluăm – fiecare mamă dorește să devină mai bună pentru copilul său, să evolueze, să se dezvolte.
  4. Pentru că triază prietenii – se întâmplă deseori că în primii ani după apariția copilului, mama să facă o selecție în rândul prietenilor, păstrându-i pe cei importanți. Din cauza programului și a preocupărilor sau principiilor diferite, de multe ori această triere se realizează în mod natural.
  5. Pentru că aduce noi prietenii – mamele socializează în parcuri, pe internet, la locurile de joacă. Se pot crea asfel relații profunde și de durată, pe baza preocupărilr și principiilor comune de parenting.
  6. Pentru că aprofundează relația cu partenerul – într-o relație sănătosă copilul aduce apropiere între cei doi, care-și unesc forțele pentru același scop nobil: creșterea și educarea puiului de om. Venirea copilului în viața părinților împlinește cuplul, dând alte semnificații conceptului de familie.
  7. Pentru că îți descoperi abilități pe care nu credeai că le ai – te trezești reparând jucării, pictând, cântând sau confecționând diferite obiecte.
  8. Pentru că prețuiești altfel fiecare moment de timp liber – fiecare cinci minute petrecute fără copil sunt valorificate fie în treburi casnice mereu restante, fie în momente prețioase de relaxare, trăite la intensități necunoscute până în momentul apariției copilui.
  9. Pentru că înveți să fii mai organizată și să eficientizezi timpul – mamele sunt multi tasking: cu o mână mestecă în mâncare, cu cealălaltă țin copilul în brațe, în timp ce rezolvă și probleme la telefon. Orice mamă își organizează fiecare moment pentru a realiza cât mai multe lucruri.
  10. Pentru că ai mai multă încredere în tine – copilul te face mai puternică, mai încrezătoare în forțele proprii.
  11. Pentru că te vindeci de rănile copilăriei – copilul este cel mai bun medicament pentru traumele copilăriei, pentru că prin el, înveți să te cunoști mai bine și să accepți mai ușor trecutul.
  12. Pentru că devii mai profundă și găsești semnificații diferite ale vieții
  13. Pentru că te bucuri când vezi rezultatul frumos al educației pe care i-o dai copilului
  14. Pentru brațele care se strâng în jurul gâtului tău, pentru pupicii pe care îi primești în fiecare zi, pentru cum te topești când îți spune mamă.
  15. Pentru zâmbetul pe care ți-l oferă și care te face să uiți și cel mai dificil moment.
  16. Pentru iubirea necondiționatăpe care ți-o oferă zi de zi.
  17. Pentru că pentru el ești o zeiță, ești cea mai frumoasă chiar dacă ești nemachiată, nearanjată etc.
  18. Pentru că redevii copil și redescoperi plăcerea și farmecul jocurilor, puritatea copilăriei.
  19. Pentru că înveți să ai un stil de viață mai sănătos – mese variate și sănătoase, plimbări în aer liber, sport sunt câteva obiceiuri care apar mai des în viața părinților.
  20. Pentru că îți schimbi viziunea despre viață.
  21. Pentru că te simți împlinită, pentru că dă un sens vieții tale.
  22. Pentru că vei avea motive de bucurie la bătrânețe, când copiii sau nepoții vor veni în vizită și îți vor umple casa de lumină.

Voi ce alte motive ați mai adăuga pe această listă?

de Eliza Biro

About The Author

Un comentariu on "De ce merită să ai copii?"

  1. Pingback: Exista viață după copii - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *