Curățenia la locurile de joacă pentru copii – datoria fiecăruia dintre noi

0

Eric ( privind un copil de vreo 14-15 ani care tocmai își aruncase paharul de cafea gol pe jos (da, ați citit bine, un copil de 14-15 ani)
-Mami, uite oamenii răi și necivilizați ce fac! Are voie să facă asta?
– Nu mamă, nu are voie.

Privește în continuare vădit uimit la grupul de copii de 12-14 ani care fumau, beau cafea și cola la locul de joacă pentru copii. Încearcă să găsească o explicație pentru gestul lor:
-Poate aici au voie!
Da, se pare că la locul de joacă totul este permis: coji de semințe, chiștoace de țigări, pahare și peturi de plastic…

Dialogul acesta cu fiul meu este de acum un an, dar de atunci nu s-au schimbat prea multe. Pentru că, la orice loc de joacă din cartier am merge, se repetă aceeași situație, cu mici variabile. Mămici, tătici sau bunici stau pe bancă, mănâncă semințe, iar cojile zburdă nestingherite prin aer, pentru a sfârși ca un acoperământ pentru iarba din parc. Într-un colț mai retras, la măsuțele de piatră, adolescenți fumează și consumă diferite lichide mai permise sau mai interzise, după caz. Unii scuipă fără nicio problemă, chiar lângă leagăne. Sau se urcă cu picioarele pe ele. Chiștoacele lor, dar și ale altor adulți zac, pe jos, amestecate cu cojile de semințe. Nu mai vorbesc de peturi, ambalaje de hârtie, urme ale gustărilor servite în parc.

Ce să-i explic copilului meu, care este învățat că regulile se respectă și că trebuie să fim civilizați?

De ce la alții se poate?

Îmi amintesc de Le Jardin de Luexembourg, din Paris. Ce alei, ce curățenie! Doar pe o sigură fâșie de iarbă, e drept, generoasă, lumea stătea pe pătură, lua prânzul, o gustare etc. Erau copii de toate vârstele, adolescenți, adulți. Nicio hârtie pe jos, nicio sticlă sau ambalaj nu rămânea în urma lor. Și nimeni nu călca pe iarba din restul parcului, unde scria că este interzis.Eu am intrat preț de câteva minute să îmi recuperez năzdrăvanul de un an și trei luni, plecat în explorare și o polițistă mi-a atras imediat atenția că am încălcat regula. Mi-am cerut scuze și am fost mai atentă pe unde zburda micuțul meu.

Ce putem face și noi pentru a stopa mizeria la locurile de joacă și în parcuri

M-am tot întrebat ce se poate face pentru ca oamenii să conștientizeze că nu este normal să facă mizerie la locurile de joacă (și nicăieri, desigur). Copii mici, care abia încep să meargă se târăsc printer cojile de șemințe și chiștoacele de țigări. Le bagă în gură până să apuce părinții să îi ia de acolo. Se nasc drame, căci micuții nu înțeleg de ce nu pot gusta delicioasele descoperiri.

O dată am încercat să îi atrag atenția unei bunici care mânca semințe. Fiul meu era la vârsta primilor pași.  Mi-a spus că dacă sunt așa de sensibilă să caut alt parc. Așa că vorba bună nu merge la toată lumea.

Săptămâna trecută am scris un email celor de la Poliția locală Brașov, legat de mizeria și de fumatul la locurile de joacă pentru copii, iar răspunsul lor a venit foarte prompt.

„Instituția noastră a derulat de-a lungul timpului și campanii de conștientizare, informare și educare pe teme ce au legătură cu păstrarea unui mediu sănătos și curat pentru comunitate. Printre acestea se numără „Păstrează-ți orașul curat!” „Fără noroc pe stradă” (campanie destinată în exclusivitate deținătătorilor de animale de companie) și acțiuni de implementare a Legii Antifumat (care previne implicit fumatul la locurile de joacă pentru copii). Campaniile sunt reluate cu o frecvență stabilită de conducerea instituției, în funcție de necesitățile constatate de polițiștii locali aflați pe teren. Persoanele care au fost identificate că încălcau prevederile legale au fost sancționate conform legislației.”

Am primit și promisiunea că, la sugestia mea, vor derula o nouă acțiune: “PĂSTREAZĂ PARCUL CURAT PENTRU COPII!”.

După  doar câteva zile, am primit deja informații despre noua campanie publică, cu privire la menținerea unui mediu curat în spațiile de joacă pentru copii, derulată de Poliția Locală Brașov.

M-am bucurat mult că Poliția locală răspunde atât de repede solicitărilor cetățenilor.

Campania “PĂSTREAZĂ PARCUL CURAT PENTRU COPII”

„Pe toată perioada lunii august, polițiștii locali nu doar că vor continua să supravegheze la menținerea ordinii și liniștii publice în parcurile brașovene, ci și vor discuta cu aceia care își petrec timpul liber în zonele de agrement destinate copiilor, ținând cont că vremea frumoasă i-a scos afară din case pe bunici, părinți și copii, mai ales ca încă mai este vacanță școlară. Prin aceste acțiuni, polițiștii locali vor să le reamintească locuitorilor orașului că este interzis fumatul și consumul de alcool în locurile de joacă, dar mai au și alte sfaturi pentru cei ce stau în parcuri pentru relaxare. Flyerele pe care le vor împărți polițiștii locali includ câteva reguli de bun simț, legate de menținerea curățeniei în zonele de joacă destinate copiilor.

Astfel, flyerul conține și mesaje precum “Nu aruncați mizeria pe jos! Folosiți coșul de gunoi!” sau “Nu distrugeți mobilierul urban!”.

În municipiul Brașov sunt funcționale peste 200 de locuri de joacă și parcuri, distribuite pe cartiere, dar și în zona centrală a orașului – spații care se află sub supravegherea agenților în vederea menținerii ordinii și liniștii publice. Această campanie reprezintă doar o parte a acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Brașov, ce vizează menținerea unui mediu civilizat și curat prin derularea unor activități de prevenție, dar si de luarea măsurilor legale care se impun vis-a-vis de cei ce încalcă normele civice de conviețuire. Astfel, agenții de la Biroul 1 – Centru, Biroul 2 – Bartolomeu, Biroul 3 – Tractorul și Biroul 4 – Astra au aplicat de la începutul anului aproape 700 de amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de lei pentru consum de alcool pe domeniul public, 13 sancțiuni (6200 lei) pentru fumat în spații interzise de lege, dar și peste 120 de sancțiuni pentru nestrângerea mizeriei făcută de câinii scoși la plimbare ori pentru aceia care nu au înțeles că animalelor de companie le este interzis accesul în parcuri. Iată, un motiv în plus le readucem aminte brașovenilor că orice cetățean care sesizează faptul că sunt persoane care încalcă normele de conduită și produc disconfort celorlalți locuitori, pot apela la Poliția Locală Brașov.”

Felicitări, Poliției locale Brașov, pentru implicare și pentru promptitudine!

Dragi părinți și bunici, este de datoria noastră a tuturor să păstrăm curățenia în orașul nostru și, mai ales, la locurile de joacă pentru copii! Să menținem un mediu curat și sănătos de care să ne bucurăm împreună cu copiii noștri!

Să nu uităm că suntem un model pentru copiii noștri! Să îi învățăm să respecte mediul în care trăiesc și regulile unei conviețuiri armonioase! Este primul pas spre a-i învăța să își respecte și să își iubească țara în care trăiesc.

Pe voi vă deranjează mizeria de la locurile de joacă pentru copii? Ce credeți că ar trebui să facem pentru a avea locuri de joacă curate?

 

Dacă v-a plăcut acest articol, mă bucur dacă îl apreciați cu un like sau îl dați mai departe:) Pentru a fi la curent cu ultimele articole, urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram.

Sură foto: Poliția locală Brașov

 

Total 3 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.