Ce le spun copiilor mei despre patriotism

1

-Mami, uite oamenii răi! îmi zice fiul meu, ori de câte ori, vede mizerie pe jos.

-Nu sunt răi, mamă, sunt doar needucați, necivilizați, îi răspund fiului meu, însetat de dreptate, care semnalizează întotdeauna când observă câte o neregulă.

Uneori mi-e greu. Mi-e greu să îi explic de ce oamenii încalcă reguli, pe care lui i le explic și îi spun că trebuie respectate. Odată, la grădina zoologică se uita mirat cum o fetiță hrănește animalele, sub privirea admirativă a maică-sii.

-Mamă, de ce hrănește animalele? Nu știe că nu este voie? Și că animalele ar putea să moară dacă primesc altă mâncare decât cea cu care s-au obișnuit?

Altădată, nu înțelegea de ce la locul de joacă, tineri de 14-15 ani, au aruncat pe jos paharul gol de cafea, doza de suc și chiștoacele de la țigări. Pur și simplu. Stăteau pe bancă și aruncau, pe rând, resturile produselor consumate.

M-am săturat de oameni care lasă mizerie în urma lor, de oameni care își plimbă câinii fără să strângă după aceștia, de oameni care aruncă chiștoace și coji de semințe la locurile de joacă, de oameni care parchează pe locurile cu handicap, fără a avea motiv, de oameni care trec nepăsători pe lângă un om căzut pe jos. De lipsa de implicare socială. De lipsa spiritului civic. Și de multe altele…

 

Se apropie 1 Decembrie. Mesajele patriotice și pozele cu tricolorul la profil vor umple Facebookul. De fiecare dată, când văd declarații de patriotism, mă întreb ce îl face pe un om cu adevărat patriot. Oare cum ar trebui să se comporte un patriot? Adică un om care își iubește țara și neamul. Și nu doar la modul declarativ. Nu îmi place când, sub masca patriotismului, se ascund sentimente de şovinism sau xenofobie, sau naţionalişti care caută mereu conflicte cu cei de alte etnii. Nu cred că patriotismul trebuie să ducă la conflicte, ci la o analiză a fiecăruia dintre noi despre ce putem face să fim mai buni și să traim mai bine în țara noastră.

Dincolo de clișee și de vorbe goale, ce înseamnă să îți iubești țara? Și să dorești să îți construiești aici un viitor frumos? Cum le putem insufla copiilor noștri iubirea față de țară și neam? Desigur că primul pas este modelul pe care noi îl oferim celor mici. De la noi învață prima dată respectul față de oameni și față de locurile în care s-au născut.

Ce îmi voi învăța eu copiii despre patriotism?

În primul rând, îmi voi învăța copiii să prețuiască limba română. Să o respecte și să o folosească în mod corect.

Îi voi învăța să își iubească țara și semenii, dar le voi spune că ei nu sunt cu nimic mai presus de alții, de alte etnii. Și nu etnia îl face pe om, om, ci valoarea lui morală.

Este important să îi respecte pe toți oamenii. Indiferent de vârstă, de etnie sau profesie. Desigur, pe cei care merită respectați. Să fie atenți la nevoile lor și să ajute acolo unde o pot face. Să fie toleranți.

Îi voi învăța că este important să trăiești în comunitate, că fiecare dintre noi este o rotiță care face să funcționeze armonios un întreg. Fiecare contribuie la dezvoltarea comunităţii în care se află. Ei trebuie să ofere din resursele lor, atâta cât vor putea, pentru bunul mers al comunității. Îi voi învăța să aleagă în viață meseria pe care o vor face din pasiune și să contribuie la bunul mers al societății prin ceea ce vor alege să facă.

Îi voi încuraja să facă voluntariat, să își ajute semenii și să se implice în cauze sociale.

Îmi voi învăța copiii să fie liberi, dar că libertatea lor se termină acolo unde deranjează pe alții sau le îngrădesc altora libertatea.

Îi voi învăța să strângă mizeria după ei.

Îi voi învăța că simțul civic este important, că ei au un cuvânt de spus și că nu trebuie să se lase umiliți sau călcați în picioare. Îi voi învăța să lupte pentru drepturile lor și le voi spune că inițiativa lor contează și că ei pot face diferența. Le voi explica că regulile sunt bune, atâta timp cât nu sunt abuzive, iar rolul lor este de a proteja.

Le voi spune că România este țara lor, că au dreptul să traiască aici, să se bucure de locurile minunate. Și să își construiască un viitor frumos.

Patriotismul este ceva ce vine din suflet, este o legătură idestructibilă cu ființa națională. Dincolo de clișee, de vorbe goale, patriotismul este dorința de normalitate, de moralitate și de corectitudine. Să arătăm că ne iubim țara prin fapte, nu doar prin declarații patriotarde.

Și aceasta este lecția importantă pe care este necesar să și-o însușască copiii noștri.

În plus, pe 1 decembrie, noi vom începe activitățile pregătite pentru luna decembrie cu o activitate specială pentru Ziua Națională. Despre calendarul nostru de Advent, puteți citi aici.

Voi ce îi învățați pe copii despre patriotism?

La mulți ani, România!

Text de Eliza Biro

Dacă cosiderați util acest articol, vă invităm să îl dați mai departe. Dacă doriți să ne urmăriți în continuare, nu uitați să dați like paginii noastre de Facebook.

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.