Cum prevenim răul de mașină la copii…și nu numai?

0

La ultimile două călătorii cu mașina, fiică-mea a vomitat. Am văzut imediat semnele: copil apatic, privirea sfârșită…Apoi ne-a anunțat: „Vomit”, „Nu vreau să vomit.” Am avut la îndemână o pungă pe care i-am pus-o peste haine să nu se murdărească. Am făcut o mulțime de opriri și am mers foarte încet. Dar curbele nu prea ne-au ajutat.

Credeam că am scăpat de această problemă, dar, iată, a apărut la trei ani, desi nu s-a manifestat până acum. Eu am fost un copil cu groază de drumurile lungi, cu mașina. Mi-a fost mereu rău. Drumurile cu mașina erau cu multe opriri și cu senzația de sfârșeală. Și ca adult am avut mari probleme cu mersul cu mașina. Chiar și acum, îmi mai este, uneori, rău pe serpentine sau dacă stau în spate. Și, în niciun caz, nu mă pot uita la telefon sau să citesc ceva. Mă bucuram că nu am avut niciodată probleme cu fiu meu în mașină. Și am călătorit destul împreună pe tot felul de drumuri.

De ce apare răul de mișcare în mașină ?

Vă este groază înaintea unei călătorii lungi cu mașina ? Vă trec toate apele când vă gândiți că pe porțiuni mari drumul șerpuiește? Înseamnă că aveți rău de mișcare. La unii se manifestă numai la mișcarea autovehiculelor, la alții și în timpul deplasărilor cu trenul, cu barca, vaporul sau cu avionul. Persoana afectată simte un disconfort abdominal. Alte simptome sunt indispoziție generală, amețeală, stare de greață, vărsături, dureri de cap, paloare. Predispuși la răul de mașină sunt în special copiii, dar și femeile și batrânii pot suferi deseori de acest disconfort.  Cauza acestei afecțiuni este nepotrivirea pe care o simte organismul între ceea ce vede organismul și ce simte. Când vă aflați în mișcare într-un autovehicul, creierul vă transmite că stați pe loc, în timp ce  sistemul vestibular al organismului, care simte un balans în urechea internă, spune creierului că vă mișcați. Astfel se creează un dezechilibru în organism a cărui urmare vă fi starea de rău general a organismului.

Se pare că, nu întâmplător fetiței mele i s-a făcut rău în mașină la trei ani. La această vârstă, sistemul de echlibru al copilului începe să se maturizeze și să reacționeze atunci când ceva îl deranjează.

Cum să prevenim răul în mașină ?

Pentru că în ultimul timp, eu scăpasem, în mare, de această neplăcere nu m-am mai preocupat să găsesc soluții pentru a fi bine în timpul călătoriilor. Dar, după incidentele cu fetița mea, m-am apucat, din nou, să mă documentez despre ce este de făcut pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă bine când călătoresc cu mașina.

Iată ce variante am găsit.

  1. Hidratăm copilul pe tot parcursul călătoriei.
  2. Păstrăm la îndemână o felie de lămâie.
  3. Îl învățăm să privească în față și să nu se miște când simte că nu îi este bine.
  4. Păstrăm aer curat în mașină fără alte parfumuri.
  5. Oprim frecvent sau deschidem geamul să intre aer curat.
  6. Conducem încet, fără mișcări bruște.
  7. La plecarea în călătorie, copilul trebuie să fie odihnit și mâncat.
  8. Capsule cu ghimbir, ceai de mentă (atenție la medicamentele gen acadele ; sunt foarte periculoase în mers, așadar evitați folosirea lor)
  9. Plasturi speciali
  10. Brățări dintr-un material elastic care se pun la încheietura mâinii.

Pentru orice medicament trebuie consultat medical înainte de achiziționarea lui din farmacie

Desigur trebuie să ne înarmăm cu șervețele umede, pungi, muzică pentru distragerea atenției și…multă răbdare.

Idei despre jocuri în timpul deplasărilor cu mașina găsiți aici.

Călătoriile voastre la drum lung cum sunt? Ce remedii ați găsit pentru răul de mașină?

Să avem cu toții călătorii plăcute, fără rău de mașină !

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.