Cum o pompă de sân poate face diferența (P)

0

– Mami, uite ce mare am clescut, se alintă micuța mea în brațele mele.

– Da, puicuța mea, ești maaare!

– Cu lapte buuun de la țiți! continuă ea mustăcind.

– Și eu am crescut mare cu lapte de la țiți. Eu sunt și mai mare și mai puternic de la laptele tău, nu se lasă mai prejos frățiorul, care părea concentrat la construirea unui avion de poliție.

– Da, iubiții mei, așa e, laptele matern este cel mai bun și mai sănătos pentru copii. Iar voi când erați bebeluși păpați toată ziua lapte!

– Și când nu erai acasă ce făceam? întreabă mirat flăcăul meu.

– Nu prea am plecat fără voi. Dar, când totuși se întâmpla acest lucru, vă lăsam lapte în biberon. Sau în seringă, după caz. Aveam un aparat, care se numește pompă de sân și cu care scoteam lapte și îl păstram la frigider.

– Ce intersant! Un aparat care face lapte! se miră ei într-un glas, în timp ce se reîntorc la joaca lor.

Cum m-a ajutat pe mine pompa de sân să îmi alăptez copilul

Mi-am amintit cât de greu a fost startul în alăptare la fiul meu. Cât de tare m-am luptat să pot alăpta! Și cât de greu mi-a fost să nu renunț. Înainte ca el să se nască, făcusem lista cu cele necesare venirii pe lume a unui copil. Printre toate acele obiecte, mai mult sau mai puțin trebuincioase, prietenele îmi recomandaseră și o pompă de sân. Numai că, pe piață erau atâtea pompe de sân, încât nu am știut ce să aleg. Până la urmă, am împrumutat o pompă manuală și una electrică de la o prietenă. După ce s-a născut băiatul meu, din cauza programului fix de alăptare din spital, mi s-au înfundat canalele. Bebelușul meu nu avea suficientă putere să tragă laptele. M-am panicat. Mi-era teamă că îmi voi pierde laptele. Îmediat ce am ajuns acasă, medicul mi-a recomandat să folosesc pompa de sân pentru a desfunda canalele și pentru a stimula lactația. Așa că, atunci când copilul era treaz, stăteam doar cu el la sân, iar când dormea, mă chinuiam să scot lapte cu pompele împrumutate. Eram epuizată. Într-un final, canalele s-au desfundat. Continuam să stimulez lactația cu pompa, pentru că bebelușul meu nu sugea încă eficient. Dar pentru că nu reușeam să scot o cantitate mai mare de lapte, îmi era teamă că nu voi produce suficient lapte să îmi hrănesc copilul. Pe atunci, nu știam ce diferență poate face o pompă de calitate. Am aflat atunci când mi-am alăptat cel de-al doilea copil ce înseamnă o pompă performantă și cât de ușor și de relaxant poate fi acest proces. Am primit o pompă electrică. Cu ajutorul său, am pus la păstrare mult lapte pentru momentele când nu eram cu fetița mea. În câteva zeci de minute reușeam să colectez laptele, pe care cu prima pompă îl strângeam în câteva zile.

Cum alegi cea mai bună pompă de sân

După toată experiența mea sau a prietenelor mele cu pompele de sân, am remarcat anumite criterii pe care ar fi bine să le îndeplinească o pompă de sân de calitate:

  1. Să aibă o putere reglabilă de aspirație, astfel încat mamele să ajusteze mișcările în funcție de confort și să nu resimtă dureri.
  2. Laptele să curgă direct de la sân în biberon, astfel încât o poziție de ședere comodă și o stare relaxată în timpul utilizării pompei să ajute în mod natural la colectarea mai ușoară a laptelui.
  3. Setările pompei să poată imita suptul normal al bebelusului.
  4. Pompa să ofere o extracție confortabilă și eficientă a laptelui.
  5. Cupa din silicon pentru masaj să se muleze perfect pe sân pentru o utilizare corectă.
  6. Motorul să fie silențios, astfel încât mamele să nu riște să trezează un bebeluș care a adormit cu greu.
  7. Materialul, din care este alcătuită pompa, să fie unul de calitate, fără BPA.
  8. Să se poată curăța și asambla ușor.
  9. Să nu aibă multe componente și să nu fie greu de utilizat.

După părerea mea o pompă foarte bună raport preț-calitate este pompa de sân electrică Kidscare KC103, care vine la pachet și cu diferite accesorii necesare procesului de stocare a laptelui matern.

 

Mamele care vor să câștige timp și au nevoie de mai mult lapte matern stocat, cu mai puțin efort, pot opta pentru pompa de sân electrică dublă Kidscare KC106. Pompa dublă poate fi utilizată cu succes în situații mai speciale: bebeluși prematuri, relactare, nevoia de creștere a producției de lapte etc. Această pompă are inclus un acumulator cu o autonomie de până la 7 ore de utilizare. Este o variantă ideală pentru deplasări sau pentru perioada când mama este la serviciu, deoarece poate fi transportată și folosită oricând, oriunde, fără a depinde de surse de electricitate sau baterii.

Când utilizezi o pompă de sân?

O pompă de sân este necesară în perioada instalării lactației. În cazul în care canalele sunt înfundate sau bebelușul nu suge eficient, este bine să se folosească suplimentar și pompa de sân. Pompa de sân stimulează lactația și ajută la menținerea ei. Tot în primele săptămâni se poate întâmpla ca sânii să se umfle din cauza excesului de lapte, iar mama să simtă dureri la nivelul glandelor mamare. Pompa de sân detensionează sânii în această situație și o ajută pe mamă să continue alăptarea.

Nu trebuie, însă, neglijat faptul că suptul bebelușului este cel mai bun stimulator pentru lactație. Pentru a evita ca bebelușul să se obișnuiască cu tetina biberonului, laptele matern poate fi pus într-o seringă sau într-o cană și dat cu o linguriță.

Un rol foarte important al pompei de sân este cel de stocare a laptelui matern. Acest lucru îi oferă mamei libertatea de a putea pleca fără bebeluș de acasă. În cazul unor mame care reîncep serviciul mai repede, pompa de sân se poate dovedi definitorie în decizia de a nu întrerupe alăptatul. Mamele pot lua pompa de sân la muncă sau în delegație dacă este o situație mai specială. Astfel copiii vor putea beneficia un timp cât mai lung de licoarea magică care îi ajută să crească mai sănătoși și mai rezistenți.

Așadar, o pompă de sân poate face diferența. Poate da un start bun în alăptare și poate ajuta la menținerea alăptării pentru un timp îndelungat. Pompa de sân trebuie, însă, folosită cu discernământ. Dacă este utilizată în exces, în detrimentul suptului natural al copilului, poate duce în timp la scăderea sau pierderea lactației. De aceea, este recomandat ca pompa de sân să fie folosită în paralel cu alăptarea. Este bine ca înainte de a achiziționa o pompă de sân, fiecare mamă să fie bine informată, să cunoască exact care sunt nevoile sale și să aleagă în conformitate cu acestea. În această situație, o pompă de sân poate face minuni, iar copilul nu va fi privat de acest dar unic: laptele matern!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.