Clasa pregătitoare. O etapă se sfârșește, alta începe. Emoții noi își fac simțită prezența. Griji și dileme noi încolțesc în suflet. Oare se adaptează copilul ? Oare îi va plăcea la școală ? Cum se va înțelege cu colegii ? Cum va învăța să aibă răbdare și să respecte regulile ? Cum va fi doamna ? Cum va reuși să îi atragă spre învățare ? Va iubi copilul meu să învețe ? Își va păstra curiozitatea vie care îl caracterizează ? Cum va gestiona frustrările care vor apărea pe parcurs ?
Cum îmi pregătesc eu copilul pentru școală ?
Și fiul meu începe școala în această toamnă. Am toată convingerea că va fi bine și că fiul meu va iubi să învețe. Încerc să îi transmit și lui această convingere. Îl ferim de replici de genul : „Lasă că vezi tu când începe școala !” „Începe școala și nu te mai joci.” O să ai multe teme și nu o să mai ai timp.” „La școală este rău.” etc. Scoala poate să fie și plăcută dacă copilul se simte bine cu colegii lui, cu doamna. Copiii sunt curioși, le place să exploreze, să afle, să descopere. Dacă doamna se folosește de aceste atuuri și știe cum să îi stimuleze, copiii iubesc școala.
Mai întâi, i-am povestit despre noua etapă care va începe, i-am explicat și ce fac copiii la școală. I-au povestit și prietenii lui mai mari, care deja sunt la școală. I-am explicat că vor exista note (calificative), teme. Dar i-am mai spus și că va fi distractiv, că se vor și juca, că vor învăța o mulțime de lucruri interesante. Am mers la Ziua Porților Deschise, am cunoscut învățătoarea, colegii noi (o parte sunt actualii săi colegi de la grădiniță), am vizitat clasa, școala.
Încerc zi de zi să îl fac să fie responsabil (nu reușesc mereu). Să se îmbrace și să se dezbrace singur, să își lege șireturile, să se spele pe mâini, să aibă grijă de lucrurile lui. Știe să facă multe lucruri singur, dar preferă, de multe ori, să îl ajutăm noi, ba să meargă mai repede, că are multă treabă, ba din gelozie față de surioara mai mică.
Îl obișnuiesc cu un program, trezitul în jur de 7.00, mâncat, spălat și îmbrăcat, apoi urmează grădinița, joaca. Ritualul de seară începe în jur de 20.00, cu spălat, pijama, poveste și culcat.
Când copiii merg la școală, este important să se culce devreme, pentru că noile activități îi solicită foarte mult. Și dacă este și un copil care nu mai doarme la prânz, cum este fiul meu, cu siguranță, nu trebuie să depășească ora de culcare, seara.
Îl implic în toate pregătirile pentru școală, de la cumpărături, până la discuții despre ce va mânca la școală, alegerea hainelor etc.
Alegem împreună activitățile, atelierele la care va participa în afară orelor de la școală. Încercăm să păstrăm un echilibru, pentru a nu alerga de la o activitate la alta și copilul să aibă, în continuare, timp pentru joacă.
Fiul meu știe că, oricât de greu îi va fi, noi vom fi alături de el și îl vom susține. Împreună vom căuta soluții să rezolvăm problemele care vor apărea.
Eu cred că primii ani de școală sunt foarte importanți și atitudinea noastră față de școală îl influențează mult pe copil. Așa că, dacă ați găsit învățătoarea potrivită pentru copil, aveți încredere în el. Va iubi școala și îi va plăcea să învețe!
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.