Copilul meu nu doarme la prânz. Ce să fac?

1

Relația fiului meu cu somnul a fost mereu dificilă. Treziri nenumărate noaptea în primii ani. Apoi pavor nocturn. Crize. Plâns. Sculat când zorii zilei nici nu au mijit, dar el avea chef de joacă. Apoi, culcat la prânz cu chiu cu vai după ore de încercări. Sau sărit peste somn și apoi crize de oboseală și comportament provocator. Agitație seara la ora de culcare. Adormit greu, iar a doua zi de la capăt.

Desigur că am încercat să îi oferim un program regulat, a ieșit afară, s-a jucat. I-am explicat în fel și chip rolul somnului.  I-am povestit că, prin somn, va căpătă mai multă energie pentru joaca de după-amiază, pentru ieșiri afară. Am culcat jucăriile. Am citit povești. Am citit și cărți pe această temă și cărți, care, teoretic, ar ajuta la grăbirea lui Moș Ene. Am pus muzică liniștititoare. Am redus stimulii. Am creat o atmosferă de somn. Ritualuri liniștitoare… De multe ori, am adormit noi, iar el nimic.

De la trei ani nu am mai reușit deloc să îl culcăm după-masa. Orice am fi făcut, nu a mai funcționat nimic. În primele luni, reușeam să îl bag în pat, dar nu adormea. Apoi, am renunțat să îl mai chinuiesc, pentru că nu avea niciun rost. Nici la grădiniță nu a fost vreodată mai ușor procesul, iar de vreun an nu mai doarme aproape deloc. Dacă se întâmplă vreodată să adoarmă îmi spune : „Azi nu au venit dinozaurii. Nu mai trebuie să mă lupt cu ei. Și am dormit. ”

De ce refuză unii copii să doarmă la prânz ?

Pentru că li se pare că pierd timpul Așa îmi spune și fiul meu. Că are multă treabă. Așa gândeam și eu, când, în copilărie mă culcam la prânz lângă bunica, iar când ea adormea, eu săream pe geam în curte.

Copiii foarte imaginativi, cu o creativitate bogată care imaginează mereu tot felul de scenarii de jocuri, nu se pot opri din joacă ca să doarmă.

Pentru că sunt foarte sensibili. Noi nu îi putem spune dinainte copilului că mergem undeva unde își dorește, că plecăm în concediu, că urmează petrecerea pentru ziua de naștere a unui prieten că s-a terminat cu zenul. Devine agitat, emoțiile îl copleșesc și nu mai poate să le gestioneze. Tot așa se întâmplă și dacă s-a certat cu cineva la grădiniță, dacă vine încărcat de acolo sau dacă nu ne-am conectat suficient.

Toți copiii suferă de anxietate și sunt influențați de mediul exterior și de sentimentele celor din jur. Există, însă, copii care, emoțional, vibrează la cote mai înalte decât alți copii. Pot manifesta o stare de hiperactivitate datorită bucuriei sau neliniștii. Ei sunt copiii hipersensibili, care devin mai agitați ca ceilalți. Ei filtrează totul prin prisma emoțiilor. Își fac mai multe griji. Reacționează la toți stimulii și nu se mai pot concentra când sunt pradă emoțiilor. Devin impulsivi, uneori chiar agresivi.

Atâta vreme cât aceste manifestări nu apar constant pentru o perioadă lungă de timp, nu este o problemă, deoarece există copii mai sensibili, mai activi decât alții.

Ce puteți face dacă aveți un copil care refuză să doarmă la prânz?

Dacă ați încercat toate variantele și nu funcționează niciuna, înseamnă că cel mic este gata să renunțe la somnul de după-amiază. Nu vă ajută cu nimic dacă încercați să îl forțați să doarmă în timpul zilei. Obligativitatea naște frustrări, iar conflictul de la ora de culcare ne poate deteriora relația cu copilul. Încercați să îl convingeți să rămână în pat liniștit la ora prânzului, chiar dacă nu doarme. Ca alternativă propuneți-i activități de liniștire gen puzzle, lectura unei cărți etc. Limitați stimulii de peste zi. Dacă nu doarme, este posibil, ca, la un moment dat să găsească un pretext pentru a se descărca prin plâns. Fiți alături de el, ascultați-i plânsul. După ce criza s-a terminat, copilul se va liniști. Conectați-vă cu el cât mai des!

Uneori, așa cum este și situația fiului meu, acești copii nu reușesc să adoarmă nici la grădiniță. El este un caz fericit, pentru că doamnele sunt minunate și înțeleg situația. Înțelegerea este să nu îi deranjeze pe ceilalți copii. Ar fi minunat dacă acești copii care nu pot dormi la prânz nu ar fi certați sau amenințați la ora somnului. Dacă s-ar putea găsi o soluție pentru ca ei să poată să stea liniștiți, dar să nu fie obligați să doarmă.

Cum puteți ajuta un copil foarte agitat

Copiii trăiesc la intensitate maximă  tot ce li se întâmplă și se exprimă zgomotos, exuberant etc. Cei care nu iubesc somnul sunt, de obicei, mai agitați decât ceilalți. Pentru a-i ajuta se liniștească, evitați dulciurile în exces, deoarece pot accentua starea de agitație a unui copil. Nici ecranele nu ajută prea mult în cazul unui copil agitat. Mai ales, seara, înainte de culcare, se recomandă evitarea lor. Învățați-l tehnici de relaxare și de respirație. Introduceți astfel de momente și atunci când copilul este calm.

Nu uitați că acești copii procesează mai detaliat informațiile. Ei au o viață interioară bogată, care îi face să fie creativi, intuitivi și reflexivi. Ei au nevoie de toată atenția și iubirea părinților.

Cuvântul cheie este răbdarea. Dar, vestea bună este că, un copil care nu doarme la prânz, se va culca mai devreme seara și va adormi mai ușor.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.