Atunci când ne hotărâm să avem un copil sau bănuim că am putea fi deja însărcinate trebuie să ne orientăm atenția spre un medic obstetrician care să ne monitorizeze pe parcursul sarcinii. Desigur că este o alegere dificilă, cu toate că este plin de cabinte și clinici private. Preocuparea fiecărei femei este să aleagă cel mai bun obstetrician care să-i răspundă la toate nelămuririle și care să corespundă nevoilor sale.
De ce criterii să ținem cont atunci când ne alegem medicul obstetrician?
Este important ca acest medic să ne poată asista și la naștere, deoarece ne cunoaște cel mai bine istoricul, cum s-a dezvoltat sarcina, care sunt problemele, nevoile și dorințele noastre referitoare la naștere.
Criteriile după care se face alegerea sunt numeroase și depind de fiecare femeie : costurile, distanța, disponibilitatea medicului, dacă lucrează numai la clinici private sau poate fi găsit și în maternitate, experiența, profesionalismul, vârsta, sexul sau reputația medicului.
Căutarea începe cu medicul ginecolog la care mergem curent. Înainte de a rămâne însărcinate sau la controlul de depistare a sarcinii este bine să-i punem câteva întrebări în privința sarcinii și a nașterii. Astfel putem vedea dacă vom dori ca el să ne monitorizeze în continuare sau dacă este nevoie să recurgem la un altul. Totodată este important să fie și în maternitate, chiar dacă vom dori să naștem într-o clinică privată, deoarece pe parcusrul sarcinii pot apărea probleme și am putea ajunge la maternitate. Oricum, trebuie să ținem seama de locul unde vom naște și să fim conștiente că medicul ales de noi ne va asista doar la spitalul în care lucrează. De asemenea dacă alegi un spital privat, trebuie luate în calcul toate prețurile consultațiilor perioadice, ale analizelor și ale nașterii, dar și distanța la care se află aceasta. În cazul în care optezi pentru maternitatea de stat, este bine să te informezi despre condițiile din spital, despre cum ești tratată acolo, dacă există posibilitatea închirierii unei rezerve, despre igienă etc.
Cum cauți medicul obstetrician?
După ce ai hotărât primele detalii legate de ceea ce ți se potrivește în privința sarcinii și a nașterii, vei începe să te informezi pentru a găsi cel mai bum medic obstretician pentru tine. Sigur îți vei întreba toate prietenele și cunoștinețele despre experinețele lor cu medicii ginecologi, vei răscoli internetul în lung și-l lat pentru a da de medicul ideal.Trebuie să ai în vedere că opiniile sunt subiective și că fiecare persoană va avea propria experiență legată de naștere, care poate fi foarte diferită de a celorlalți.
Când în sfârșit căutarea a luat sfârșit și ai optat deja pentru un medic, urmează programarea și emoțiile primei întâlniri cu acesta.
Ce faci după ce ți-ai ales medicul obstetrician?
Dacă sarcina a fost deja confirmată în prealabil de alt medic, vei merge la acestă consultație cu toate rezultatele analizelor făcute până la această dată și cu toate observațiile făcute de primul medic. Contează foarte mult comunicarea eficientă cu medicul tău, dacă te simți în largul tău în prezența sa, dacă este atent și are răbdare să-ți explice tot ce se întâmplă cu tine și cu copilul tău în această perioadă, dacă-ți răspunde cu calm la toate nelămuriririle și dacă îți dă un număr de telefon sau o adresă de email la care-l poți căuta în cazul unei urgențe medicale. În plus încrederea pe care ți-o transmite este extrem de importantă.
Este bine dacă între tine și medic se creează o legătură. Este important ca el să cunoască toate problemele și particularitățile tale. Dacă i le amintești de fiecare dată când intri în cabinetul său, te-ai putea simți o străină, o pacientă nouă la fiecare consultație.
La primele întâlniri cu medicul este posibil să ai o listă lungă de nelămuriri pe care este indicat să le dezbați cu acesta :
- Ce ai voie să mânânci/să nu mănânci în această perioadă ?
- Dacă ai voie să faci sport și ce fel de exerciții sunt permise ?
- Care este programul în care asigură consultațiile prenatale ?
- În cazul bolilor obișnuite ce medicamente ai voie să iei ?
- Ai voie să călătorești? În ce condiții ? etc.
Toate informațiile primite trebuie notate și păstrate cu sființenie pentru momentul în care ai putea avea nevoie de ele.
Planul nașterii
Planul nașterii este un plan care respectă dorițele viitoarei mame legate de momentul nașterii. Trebuie discutat cu medicul pentru a vedea dacă este realizabil sau nu în maternitatea, în care îți dorești să aduci pe lume puiul de om.
- Poate fi prezent la naștere la orice oră sau există riscul să fii asistată de unul dintre medicii de gardă?
- Cum este mai bine să naști natural sau prin cezariană ?
- În cazul nașterii naturale cu anestezie epidurală sau fără?
- Ce fel de medicamente ți se pot administra la naștere?
- Poți naște în apă?
- Soțul/partenerul poate asista la naștere ? Care sunt condițiile prezenței sale în sala de nașteri ??
- Există o rezervă în care naști sau naști cu alte femei în aceeași sală?
- Spitalul permite să ai o doula la naștere?
- Cordonul ombilical va fi tăiat imediat după naștere?
- Dorești să ți se facă epiziotomie sau nu?
- Maternitatea permite existența orei magice?
Cum am ales eu medicul obstetrician?
Și la prima sarcină și la cea de-a doua mi-am ales medicii, în primul rând după criteriul competenței lor. M-am interesat despre ei din mai multe surse, apoi am făcut o listă. Am aplicat al doilea criteriu, cel al clinicii în care consultau și la care eu aveam un card de sănătate care îmi asigura analize și controale gratuite. Al treilea crieriu a fost să lucreze și la maternitate. La prima sarcină pentru că am născut acolo, la cea de-a doua, pentru că mi-am dorit un plan de back-up. Ambii medici care mi-au urmărit sarcina au fost profesionaliști desăvârșiți. Problema a fost că, din lipsă de infomații, la prima sarcină am acceptat o naștere grăbită oarecum de intervenția medicului (era pe aproape, dar mai puteam aștepta puțin). În plus, experiența maternității de stat nu mi-a plăcut deloc. La a doua sarcină, primul medic nu a mai avut contract cu clinica privată unde aveam card, așa că am mers la altcineva. Pe parcursul sarcinii, interacțiunea a fost foarte bună, doar că la naștere nu a reușit să ajungă, nefiind în oraș. Dar totul a decurs minunat, așa cum îmi doream să fie. Mereu, în cazul nașterii totul este imprevizibil. După părerea mea, contează competența profesională, disponibilitatea medicului și interacțiunea umană cu acesta. Orice femeie trebuie să se simtă respectată și protejată de medicul pe care l-a ales să îi urmărească sarcina.
Oricare ar fi alegerea făcută și oricât va dura, trebuie să fii convisă că ai luat cea mai bună decizie pentru tine și copilul tău și să ai încredere că veți fi în siguranță și că vei putea apela la medicul ales oricând va fi nevoie.