Cum m-am apucat de citit

1

Simt cum fiul meu se lipește de mine și mi se încolăcește pe mână. Căldura lui mă inundă. Îmi dă o stare de bine așa cum stăm noi îmbrățișați. O stare de acasă.

„Mami, da’ tu citeai „Bobiță și buburuza” când erai mică?”

Crâmpeie de vis mi se perindă prin fața ochilor. Văd aievea un ghemotoc bălai de patru ani în casa copilăriei mele, la bunici. Același sentiment de bine mă cuprinde. Copilăria mea fericită se împletește cu vraja cărților. Primele amintiri despre cărți sunt legate de „Capra cu trei iezi”. Le spuneam tuturor că eu știu să citesc. Și reciteam cuvânt cu cuvânt povestea oricui era dispus să mă asculte… Așa a început bunica să mă învețe literele…

Nu îmi amintesc să fi fost traumatizată de poveste, știu doar ca îmi părea rău de iezii mai mari și, de fiecare dată cand o „citeam”, speram că o vor asculta pe mama lor și nu vor deschide ușa.

Dar cel mai mult îmi plăcea să îl ascult povestindu-mi pe bunicul meu. Toată copilăria mea este marcată de poveștile lui. Mă alinta „Suflețel” și „Cioculeț”, mă făceam mică lângă el și el începea…. Încântarea creștea, eram fascinată. Îl puneam să repete poveștile la nesfârșit. Adapta cărți beletristice pentru mine, filme sau inventa povești noi. Era una care îl întrista foarte tare cu o femeie care și-a trădat iubitul. După mulți ani, mi-am dat seama că el simplificase pentru mine „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război!” Așa s-a născut dragostea mea pentru citit și, încet, încet am legat primele cuvinte, primele propoziții.

Când am început să citesc de-adevăratelea, nu m-am mai oprit. Ce farmec deosebit aveau diminețile leneșe în care devoram în vârful patului „Povești nemuritoare”, „1001 de nopți”, „Legendele din țara lui Vam”, „Povești cu zâne” de Contesa de Segur și câte și mai câte. Zile întregi trăiam pe tărâmuri fantastice, făceam călătorii fabuloase, iubeam și mă revoltam alături de personaje.

„Mami, la ce te gândești?

„La nimic, prințișorul meu. Mi s-a făcut doar poftă de niște cărți noi. Ce-ai zice să facem mâine o vizită la librărie?

Voi ce amintiri prețioase aveți despre cum v-ați apucat de citit?

 

About The Author