Cum își găsesc copiii drumul în viață?

0

Stau în fața unor copii de clasa a VII-a. Încerc să formez echipe pentru a analiza un text literar. Încep să se certe între ei. Ca de obicei. Nu reușesc să se înțeleagă unii cu alții. Să își gestioneze emoțiile. Țipă unii la alții. Au multe frustrări adunate care răbufnesc, de multe ori, în timpul orelor. Îmi este greu să îi ajut cu emoțiile lor și să îi fac să și înțeleagă noile conținuturi. Totul în 50 de minute. Uneori îmi iese, alteori nu.

Mă gândesc la familiile lor. Cunosc situația fiecăruia în parte. Unii nu au mamă sau tată. Alții au părinți despărțiți. Un copil este doar în grija bunicii. De tată nu știe nimic, iar mama este undeva, prin străinătate. Este total dezintersat de școală. Cine nu ar fi, în locul său? Mă întreb mereu ce pot face în cazul lor. Cum îi pot ajuta? Ce pot face eu ca profesor pentru devenirea lor?

Observ mulți copii în derivă. Nu știu încotro s-o apuce. Nu știu care le sunt pasiunile sau ce pot face cu ele atunci când și le descoperă. Școala are partea sa de vină. Sistemul de învățământ este și el în derivă. Învechit, bazat pe informații multe, aride, nefolositoare, de multe ori. Pe zi ce trece, se creează o ruptură tot mai mare între cerințele școlii și realitatea, aflată într-o transformare continuă.

Pe de altă parte, și mulți părinți sunt în derivă. Nu își cunosc suficient copiii, sunt depășiți de conflictele cu aceștia.

Un părinte oferă fetei sale câte 50 de lei pentru fiecare zece primit. Alții condiționează diferite cadouri pe care copiii și le doresc de notele de zece sau de cărțile citite. Îi motivează, comparându-i cu alți copii. Amenințându-i sau pedepsindu-i. Timpul petrecut cu ei înseamnă doar morală și ajutor la teme.

Își doresc performațe, cu orice preț, cer teme cu nemiluita și se bucură atunci când copilul stă ore întregi să rezolve probleme la matematică sau analize gramaticale la română. Ei cred că, în acest fel, vor asigura succesul în viață al copiilor lor. Pun presiune pe copii. Aceștia ajung să își mintă părinții și să găsească diferite subterfugii pentru a-și mulțumi părinții.

Ceea ce mă face din nou să îmi pun întrebări. Atât ca profesor, cât și ca părinte. Îm doresc să îi ajut pe copiii cu care lucrez, pe părinții lor. De asemenea, îmi doresc să fiu o mamă mai bună pentru copiii mei.

Cum se construiesc motivațiile adevărate, nevoia de a afla și bucuria de a face lucruri importante în viață ?

Cum observ, aflu și onorez particularitățile copilului meu? Cum evaluez cine e copilul meu și încotro se îndreaptă el? Ce pot face eu, ca părinte, și ce pot face profesorii pentru devenirea lui?
Cum suplinesc acasă ce nu reușește școala? Ca profesor, cum sprijin o generație de copii, uneori, insuficient susținută de familie?

Sunt multe dileme care îmi străbat mintea. Multe conflicte interioare pe tema educației. Multe zbateri și multe întrebări.

De aceea, voi merge din nou la o conferință cu Oana Moraru. Am fost și anul trecut, am ascultat și câteva conferințe online. Aș asculta-o pe Oana Moraru ore întregi, fără să mă plictisesc. Și cu pixul în mână să notez informații prețioase.

Pe 14 aprilie, Oana Moraru vine la Brașov, la invitația a două doamne minunate, Elena Loghin și Ioana Țirea. De data asta, tema conferinței este: „Cum își găsesc copiii drumul”.

„Vă învit la o întâlnire bazată pe întrebările voastre, pe intervențiile voastre directe și spontane, pornind de la convingerile sau conflictele sufletești pe care le avem ca profesori sau părinți în fața noilor generații de copii! Experiențele și prezența voastră în fața celorlalți, alături de mine- vor transforma întâlnirea noastră în energie adevărată și inspirație imediată!

Vin cu toată experiența mea de peste 20 de ani în școală, ca mamă, ca dascăl, ca director și formator- cu intuiția și cunoașterea deopotrivă a sute de studii și cercetări despre psihologia copilului și managementul învățării autentice. Și mai ales cu șansa de a fi văzut câteva generații de copii crescând sub ochii mei, de la 2 la 16 ani, aceeași, în continuă transformare. ” (Oana Moraru)

Câteva întrebări la care Oana Moraru va răspunde în cadrul acestui eveniment sunt:
– Ce îl face pe unul să reușească?
– Ce îl face pe altul să renunțe?
– Când se întoarce cheia autodeterminării?
– Care experiență sau care dascăl, ce acțiune, ce cuvânt poate hotărî destinul copilului meu?

Se anunță o conferință interactivă, Oana va răspunde la multe dintre dilemele voastre, așa că pregătiți-vă întrebările.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina de FB a evenimentului.

Vă puteți înscrie la eveniment până în data de 13 Aprilie, completând formularul de aici sau de aici.

Puteți achiziționa bilete cu o reducere de 10% dacă menționați SuntPitic la secțiunea “De unde ai aflat despre eveniment?”

Să ne vedem cu bine în sală cât mai mulți părinți și profesori, împreună pentru binele copiilor noștri!

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.