Cum influențează apariția unui copil viața cuplului

1

Venirea pe lume a unui copil este o binecuvântare pentru părinți. Cu toate acestea, viața familiei este marcată de  tranformări fundamentale odată cu apariția bebelușului. Noul născut aduce cu sine multă fericire și satisfacție, dar și aspecte mai puțin plăcute: lipsa de intimitate, răceala între parteneri, programul încărcat, neglijarea pasiunilor, instalarea despresiei postpartum etc.

Copilul reprezintă o experiență fantastică pentru proaspeții părinți. Aceștia pierd ore întregi privindu-și odorul, se extaziază în fața oricărui nou gest, sunet sau zâmbet al său, se minunează cât de mici îi sunt mânuțele și piciorușele. Amândoi  deprind împreună noul rol și învață să dezvolte o relație armonioasă cu copilul lor.

Cum influențează apariția unui copil viața cuplului

Dar de ce oare în ciuda acestor bucurii și împliniri, în sânul  familiilor cu nou născuți apar tensiuni  și probleme? De ce se plâng oare atât de multe femei că partenerul nu le înțelege și nu le sprijină suficient? Este firesc că odată cu nașterea unui copil, acesta va acapara toată atenția și iubirea femeii, iar bărbatul se va simți neglijat, relația cu acesta trecând pe un loc secund. De obicei, femeia este cea care beneficiază de concediul de îngrijire a copilului, ea este cea care se rupe de viața socială, de vechile sale activități, cea care nu doarme nopțile. Ea rămâne singură toată ziua cu treburile casnice și cu copilul, care depinde în totalitate de  ea. Se simte izolată și obosită, este dezinteresată de aspectul său fizic Bărbatul simte că partenera sa s-a schimbat, că nu-i mai acordă atenția obișnuită. Rutina se instalează în viața cuplului, momentele de relaxare sunt tot mai rare, iar cuvântul „distracție” dispare din vocabularul proaspeților părinți. În acest context, orice mică neînțelegere poate căpăta proporții colosale. O altă problemă care afectează viața cuplului o reprezintă aspectul economic. Echilibrul finaciar este tulburat, deoarece nevoile familiei cresc, iar venitul scade.

Cum se pot rezolva aceste conflicte între părinți

Rezolvarea acestor probleme este dificilă, dar nu imposibilă. Ambii parteneri trebuie să-și dorească să se implice în mod egal atât în creșterea copilului, cât și în organizarea treburilor gospodărești. Cu o bună comunicare se poate detensiona o posibilă situație conflictuală. Fiecare are nevoie de o perioadă de  acomodare cu noul statut de părinte. Partenerii trebuie să-și găsească timp să se asculte unul pe altul, să petreacă puțin timp împreună pentru a nu se distanța unul de celălalt. Gesturi tandre și priviri duioase pot face cât o mie de cuvinte. Mici escapade de o oră-două departe de casă, obținute prin bunăvoința celor apropiați, care ar putea rămâne cu copilul, ajută mult în menținerea echilibrului cuplului. Nu trebuie neglijate nevoile niciunuia dintre membrii familiei, deoarece acest derapaj duce la disfuncționalități majore.

Cu înțelegere și dragoste se poate depăși perioada sensibilă care urmează după nașterea unui copil, creându-se în acest fel un cadrul armonios pentru creșterea și educarea acestuia.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author