Cum îl împrietenești pe copil cu lectura?

0

– Ce să fac, copilul meu nu vrea să citească.

– Îl rog mereu să citească. L-am și pedepsit. Sau i-am promis că îi cumpăr telefonul dorit dacă citește.

– De ce să cumpere cărțile astea noi? Eu nu am auzit de ele. Avem atâtea cărți acasă din care am învățat noi. Ce, ălea nu mai sunt bune?

Părinții se plâng destul de des că cei mici nu vor să citească. Drept este că există multe atracții pentru copiii din ziua de astăzi. Este mult mai ușor și mai comod să privească un film, să butoneze telefonul sau să se piardă ore în șir într-un joc pe calculator. De aceea, este o provocare pentru părintele din zilele noastre să îl împrietenească pe copil cu lumea cărților.

Relația cu cărțile începe de când copilul este mic. Aș îndrăzni să spun că încă de când se naște îi putem citi povești. Copilul trebuie să crească înconjurat de cărți. Să aibă o bibliotecă proprie, să primească și să ofere cărți cadou. Și, desigur, modelul parental este esențial și în această situație. Dacă un copil își vede părinții citind, îi aude discutând despre o carte, cu siguranță, va fi și el curios să citească.

Unde greșesc părinții?

Copiii nu trebuie obligați să citească. Ca orice lucru forțat, va deveni neplăcut, iar părinții vor atrage reversul medaliei. Copilul va urî să citească. De asemenea, recompensele pentru citit nu îl fac pe copil să iubească cărțile, ci doar să aștepte răsplata promisă.

Vara trecută, la locul de joacă am cunoscut un băiețel de vreo 8 ani. Îmi povestea că tatăl lui îl plătește pentru fiecare pagină de carte citită. Și, desigur, îl motiva să citească în acest fel. Dar întrebarea este dacă ne dorim ca ai noștri copii să citească pentru ei, din dorința interioară sau pentru o motivație externă, care poate să dispară cu ușurință cu timpul?

Ce pot face părinții să îl împrietenească pe copil cu cărțile

Urmărește-i interesele și oferă-i cărțile preferate, în care copilul să se regăsească.

Discutați împreună despre aceste cărți. Citiți împreună. Faceți un ritual din lectură!

Când sunt mai mici, puteți face activități pornind de la lectură. De exemplu, teatru de păpuși cu figurinele pe băț sau confecționat personaje etc.

Inventați împreună povești, jucați-vă cu cuvintele!

Lumea cuvintelor este fascinantă, iar în copilărie se deprinde dragostea pentru lectură, pentru cuvânt. Fiți pentru copiii voștri călăuze în această lume minunată, rezultatele se vor vedea în timp!

V-am pregătit un infografic cu 10 sfaturi legate de citit.

Varianta pdf o puteți descărca de aici.

Cu multă răbdare, putem să îi facem pe cei mici să iubească lumea cărților. Și ce univers miraculos li se va deschide atunci în față!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Sursă foto: Photo by Min An from Pexels

 

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.