Cum alegem medicul pediatru pentru copilul nostru?

0

Din momentul în care aflăm că vom deveni mame începe și anevoiosul drum al alegerilor și al dilemelor: cezariană/vs naștere naturală? clinică privată/maternitate de stat? epidurală sau fără? cu epiziotomie sau nu? alăptare/vs lapte praf?cosleeping sau bebe doarme singur în camera sa? etc. Acestea sunt doar câteva dintre dilemele care frământă mintea unei mame începătoare.

Pe lângă acestea, o altă problemă demnă de luat în considerare este cea referitoare la medicul pediatru. Desigur că, orice mama dorește cea mai bună variantă pentru copilul său, chiar dacă acest „bine” este subiectiv. Știți cel mai bun medic, cea mai bună grădiniță, cea mai bună școală, cea mai bună învățătoare etc. Pentru unele mame, un medic bun este acela din cabinetul căruia nu pleci fără o pungă de medicamente, în schimb ce altele preferă un medic care nu îndoapă copiii cu medicamente.

Înainte să apară bebelușul, m-am interesat și eu, ca orice mamă grijulie, de un medic bun pentru copilul meu. Căutam pe cineva cu experiență, cu care să pot comunica și… cam atât. Am fost foarte dezamăgită când, după îndelungi căutări, „cel mai bun” medic din cartier m-a refuzat, pentru că avea deja prea mulți copii. Pentru ca să aflu câteva luni mai târziu că, deseori, respectivul medic trata superficial copilașii bolnavi, deoarece avea prea mulți pacienți și nu avea timp de consultație, prescria prea repede antibiotic, fără să fie nevoie întotdeauna. Și am fost fericită că lucrurile s-au aranjat altfel și că în final am primit o recomandare. Ne-am lăsat pe mâna unei doamne medic la început de drum, dar foarte competentă. Un medic receptiv, la curent cu noutățile în domeniul medical, care ne răspunde întotdeauna la telefon și ne primește oricând. În primul an al copilului meu a venit acasă fără să perceapă vreo taxă. Chiar și după ce au crescut, a mai trecut pe la noi atunci când erau bolnavi. Un medic care se pliază pe nevoile noastre.  Un medic dedicat care se formează zi de zi.

Dar totuși după ce criterii ar trebui să ne ghidăm atunci când alegem un medic pentru copil?

 1. Proximitatea de domiciliu este importantă, deoarece atunci când copilul este bolnav este mai dificilă deplasarea, în special dacă nu există mașină personală.
 2. Respectarea programărilor, astfel încât să nu se aștepte foarte mult cu copilul în sala de așteptare, deoarece copiii mici se plictisesc repede.
 3. Disponibilitatea de a veni acasă dacă este nevoie de acest lucru (în special la bebelușii până într-un an).
 4. Alocarea timpului suficient pentru o consultație amănunțită fiecărui pacient fără a trata superficial problema acestuia.
 5. Comunicarea cu pacientul – un medic pediatru trebuie să fie deschis spre comunicare, să respecte dorințele pacientului.
 6. Disponibilitatea– este important să poți suna un medic pediatru atunci când copilul are o urgență medicală pentru a primi primele sfaturi și sugestii (desigur, în limita bunului simț, căci și medicul este om și are o viață personală).
 7. Să nu fie o persoană panicoasă, stresată- un medic trebuie să transmită încredere pacientului, să îl liniștească. Un medic stresat și panicos va prescrie medicamente fără ca situația medicală să impună acest fapt.
 8. Să fie receptiv, „updatat” la informațiile noi– un medic bun este acela care evoluează în continuu, care se documentează și este la curent cu ultimele informații din domeniu. De exemplu un medic pediatru ar trebui să aibă idee despre sistemele de purtare, despre ultimele recomandări ale OMS în privința diversificării, alăptarii etc.
 9. Să nu sară cu antibiotic la orice muc sau tuse a micuțului- un medic bun trebuie să recomande cu precauție medicamentele, să poată recomanda tratamente naturiste, homeopate în funcție de nevoile pacientului, nu de contractul său cu anumite firme.
 10. Să nu prescrie mereu medicamente de la aceeași firmă sau să vă trimită mereu la aceeasi policlinică, deoarece este posibil să existe așa numitul „contract de comision”.
 11. Să fie proalăptare, să încurajeze mama să alăpteze, să nu o dezinformeze cu informații gen alăptare la program, proba suptului, lapte insuficient, slab, lapte care nu mai este bun după 6 luni, un an etc.
 12. Să ofere informații corecte despre diversificare, să sfătuiască mamele să nu înceapă înainte de 6 luni și să le ofere primele reguli ale unei alimentații sănătoase pentru bebeluși.
 13. Să asculte cu răbdare, să răspundă promt nevoilor copilului, să fie empatic și o persoană caldă, plăcută pentru ca micuțul să se simtă în siguranță în cabinetul său.
 14. Să nu perceapă taxe pentru orice adeverință, concediu medical.
 15. Să ofere explicații pertinente, să folosească un limbaj accesibil, pe înțelesul părintelui.
 16. Să nu trimită întotdeauna copilul la un medic specialist.

Cum putem afla aceste informații despre medicul pediatru?

În primul rând, o vizită în prealabil la cabinetul său pentru o discuție cu acesta. O primă impresie ar putea ajuta. Discutați apoi cu asistenta medicului, deoarece puteți afla informații prețioase. Întrebați pacienții care așteaptă să intre dacă sunt mulțumiți, ce le place/ce nu le place, s-ar putea să vă ajute în luarea unei decizii. De exemplu, eu am fugit mâncând pământul, imediat după ce am aflat de la o mămică că medicul pediatru al copilului său recomanda la fiecare roșu în gât doar antibiotic fără analize suplimentare, fără a vedea natura afecțiunii respective. Și copilul respectiv făcea lunar roșu în gât…

Alte păreri despre medici pot fi aflate de pe internet, din forumurile și grupurile de mămici sau din parcuri/locuri de joacă. Nu asculați niciodată decât o părere și aveți grijă și la cine emite opinia respectivă.

Dacă aveți deja un medic care nu bifează prea multe criterii de pe acestă listă, aveți tot dreptul să optați pentru un altul. Condiția pentru a schimba medicul de familie este de a fi înscris minim șase luni pe listele sale.

Voi sunteți mulțumiți de medicul copilului vostru?

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

About The Author

Niciun comentariu on "Cum alegem medicul pediatru pentru copilul nostru?"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *