Concediul de maternitate și indemnizația de maternitate

0

Orice femeie însărcinată trebuie să-și cunoasă drepturile pentru ca niciun angajator să nu poată face abuzuri. De aceea este important ca viitoarea mămică să se informeze din timp despre drepturile de care poate beneficia.

Ce este concediul de maternitate ?

Concediul de maternitate  reprezintă un concediu medical pe care medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care supraveghează sarcina sau medicul de familie îl acordă femeii însărcinate sau lăuzei.

Cine poate beneficia de acest concediu ?

Orice femeie însărcinată sau lăuză, care a cotizat cel puțin o lună realizat în ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical înscrise în certificatul medical, poate beneficia de indemnizația de concediu prenatal și/sau postnatal în valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o are lucrată.

Cât durează concediul de maternitate ?

Conform OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:

  • Concediu de sarcină (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile inainte de naștere în exclusivitate pentru sarcină, și nu pentru afecțiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii și fără legătură cu sarcina.
  • Concediu de lăuzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).

Concediile pre și postnatal se pot compensa între ele ?

Concediile pentru sarcină și lăuzie se compensează între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare sau în funcție de împrejurări (nașterea la o altă dată decât cea prognosticată). Este obligatoriu însă să se păstreze 42 de zile după naștere.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină începând cu luna a șasea de sarcină.

Cum se calculează indemnizația de maternitate ?

Valoarea lunară a indemnizației de maternitate este de 85% media lunară a ultimelor luni lucrate până în momentul acordării concediului medical.

Este important faptul că această indemnizație este suportată integral din bugetul asigurărilor sociale de stat și nu este impozabilă.

Este bine se știut !

  1. Angajatorul nu are voie să concedieze salariatele aflate în următoarele situații :gravide, care au născut recent sau alăptează, pe cele aflate în concediu de risc maternal sau în concediu de maternitate, în concediu de îngrijire copil până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, în concediu de îngrijire copil bolnav până la vârsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Excepție fac situațiile de reorganizare judiciară sau falimentul angajatorului, în condițiile legii.
  2. Începând cu anul 2012, OUG 124/2011 adoptată la 27 decembrie 2011 conditionează plata indemnizațiilor pentru creșterea copiilor și a alocațiilor de stat de plata impozitelor pentru bunurile pe care solicitanții ajutoarelor sociale le dețin în proprietate (conform legii 571/2003).
  3. Concediul medical prenatal se acordă numai pentru sarcină, și nu pentru afecțiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii. Pentru aceste situații există concediul de risc maternal.

 

About The Author

Niciun comentariu on "Concediul de maternitate și indemnizația de maternitate"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *