Despre colecția „Conni, prietena mea” v-am povestit săptămâna trecută. Editura Casa ne-a făcut o surpriză frumoasă, chiar de ziua fiului meu. Colecția „Junior” este o altă serie de cărți care merită atenție.
Cărțile au sosit în casa noastră într-un moment potrivit, deoarece fiu-meu a primit cadou și o gripă, care l-a ținut câteva zile mai mult în pat. Așadar, cărțile au mai animat puțin atmosfera și me-au ajutat să trecem mai ușor peste perioada dificilă de stat în casă.
Cărțile îi ajută pe copiii preșcolari, aflați la vârsta lui „De ce” să se înțeleagă mai bine pe ei și universul înconjurător. Iar părinții le pot folosi pentru a scăpa de, uneori, exasperantul „de ce”. Clapetele le suscită imaginația copiilor și le trezește curiozitatea. Cărțile sunt cartonate, așa că sunt potrivite și pentru cei mai mititei.
De multe ori, copiii sunt speriați de sentimentele lor, adesea, contradictorii. „Speriat, furios sau vesel” îi ajută pe copii să înțeleagă ce simt, să se împrietenească cu emoțiile lor. Copiii mici nu au încă creierul suficient de dezvoltat pentru a procesa toate emoțiile. De aceea și izbucnesc în crize, lovesc, mușcă sau se comportă provocator. Uneori, dramele se nasc din senin, pentru că cei mici nu știu să își rezolve conflictele.
Îmi place această carte, deoarece prezintă aspecte dificile din viața copiilor și cum ar trebui să le abordeze părinții (ex. plânsul copiilor, teama de întuneric, conflictele între copii etc.). Părinții pot explora, prin întrebări meșteșugite, universul interior al copiilor și pot descoperi lucruri neștiute despre copiii lor. Este important ca părinții să privească emoțiile copiilor ca pe niște oportunități de învățare. Să se folosească de ele pentru a le explica copiilor ce simt și cum să procedeze când emoțiile îi copleșesc. De multe ori, când fiul meu este pradă emoțiilor, nu se poate controla. Fie mănâncă pe fond emoțional, fie se comportă provocator. Cărțile ne ajută mereu să explicăm aceste stări și el să aibă o imagine mai concretă a ceea ce simte, uneori.
O altă carte interesantă pe care am descoperit-o în această colecție este „Pe șantier”. Eric a devenit repede fascinat de ea, pentru că el este pasionat de construcții. A fost așa de interesat de cum trăiesc oamenii în alte țări, încât a vrut să își construiască un iglu… din pături. Cartea a devenit un prilej pentru a discuta despre Polul Nord, despre locuitorii acelei regiuni, despre animalele de acolo etc. Copiii s-au distrat, îmbrăcându-l pe Bogdan sau descoperind diferitele imagini de sub clapete.
Pe site-ul editurii Casa, veți descoperi și celelalte cărți din colecție și vă puteți bucura și de prețuri reduse în această perioadă.
Cărțile care reușesc să trezească curiozitatea copiilor și să le răspundă și la întrebările specifice vârstei, își ating scopul. Ele îi apropie pe copii de cunoaștere, într-un mod plăcut.