Alăptarea – o relație specială între mamă și copil

0

Băieţelul nostru, Andrei, mult dorit şi aşteptat, a venit pe lume în zi de mare sărbătoare, de Sf Ioan, pe 7 ianuarie 2013. Cezariană la aproape 39 săptămâni, aud anestezistul : „11:02 Mămicuţă, vine bebe!”, emoţii şi lacrimi că după 18 luni de tratamente am ajuns la termen şi îmi voi auzi minunea, un moment unic, adânc întipărit în memorie. Mi l-au dat să-l sărut şi apoi l-au trimis la neonatologie. Fiind o maternitate de stat, l-am studiat în acea zi doar în pozele făcute de tati cu telefonul, a doua zi am fost transferată în salon cu bebe lângă mine.

Deşi citisem enorm în timpul sarcinii ce ţine de alăptare, la vederea puiuţului parcă mi se ştersese tot din minte (teoria cu practica….), dar nu şi ţelul meu: Pot şi voi alăpta! (mama m-a alăptat 1 an şi 3 luni, deşi eram copilul nr 3, treburile casnice erau mult mai grele, nu maşină de spălat, nu pampers, nu ajutor, targetul meu era să reuşesc măcar atât: Mulţumesc, mama! ). În maternitate mi se dăduse o broşură, aveam internet pe telefon şi noaptea citeam despre alăptat, poziţii de ataşare etc. O singură asistentă m-a incurajat şi arătat 5 minute cum să pun copilul la sân, restul mă zoreau să-l ţin la sân dacă insist, dar biberonul cu lapte praf să-l înapoiez repede că n-au timp de aşteptat. Eram de acasă echipată cu pastile, ceaiuri pentru stimularea lactaţiei, a 3-a zi a apărut lăpticul şi bebe începuse să pape. În ziua a 5-a, pediatra m-a sfătuit să-i dea cineva din familie noaptea lapte praf ca să dorm şi eu puţin.

Oh, da!… Au fost şi probleme: în primele zile la un sân am făcut ragade de simţeam că leşin de durere când bebe se ataşa, la 3 săptămâni am ajuns la spital cu febra 39,4, frisoane îngrozitoare, stare de epuizare, am avut si canal infundat pe la 7 luni, si perlă de lapte dureroasă după 1 an. Nimic nu m-a determinat să renunţ, avem 19 luni de alăptat, 19 luni minunate de iubire şi vom continua. Ce regret şi nu voi repeta la următorul bebe: că am ascultat sfatul pediatrei (deh..sfat avizat) să-i dau noaptea o masă de lapte praf, argumentând că va dormi mai mult după şi că puteau să-i dea şi mama sau soţul, eu să prind căteva ore legate de somn. Deşi ştiam şi de prolactină, m-am trezit abia la 3 luni să-l iau să doarmă cu mine în pat ( atunci am văzut ce bine e când bebe se servea singur, nu mai eram nevoită să-l plimb si liniştesc făcând ture prin casă, nu mai spălam si sterilizam biberoane, nu pregătit termos, eu odihnită a doua zi şi copilul mult mai liniştit). Şi până atunci copilul meu refuzase ziua biberonul şi suzeta, ştiind ce e bun pentru el. Andrei nu a avut probleme majore de sănătate, doar câteva răceli trecătoare. Perioada erupţiilor dentare a fost mult mai uşoară cu ţiţi alinare, iar când câteva săptamani, pe la 1,5 luni a refuzat hrana solidă, a păpat doar sân- analize ulterioare foarte bune în ceea ce priveşte eventuale carenţe fier, calciu.Pe lângă numeroasele beneficii pentru mamă şi copil, bucuria din ochii lui când se cuibăreşte nu doar pentru hrană, ci iubire, protecţie, siguranţă, merită tot, să lupţi cu tine la început, dar mai ales cu societatea neinformată, influenţată de reclamele la lapte praf, care agasează cu privirea, preponderent nu tocmai prietenoasă, şi întrebările: „Mai ai lapte?”, „Nu îl treci pe lapte praf, e mare şi e ruşine?!?” Lista e lungă… Mai dureros e că foarte mulţi medici reacţionează asemenea. Mulţumesc soţului, mamei şi familiei pentru că m-au susţinut şi ajutat, mai ales în primele luni când bebe stătea la sân aproape toată ziua, grupurilor de promovare a alăptării şi suport, grupului minunat de mămici înfiinţat după ce am văzut liniuţele aducătoare de fericire, fără ajutorul cărora băieţelul meu nu ar fi crescut atât de frumos, sociabil şi sănătos.

de Alina S, mamă de puiuț năzdrăvan, Andrei

 

About The Author

Niciun comentariu on "Alăptarea – o relație specială între mamă și copil"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *