Când alegeam boabele de fasole sau de orez, alături de bunica mea, în copilărie, nu știam că îmi exersez motricitatea fină. Nici când făceam x-uri pe etamină, când mă jucam cu închisul și deschisul nasturilor, când frământam aluatul sau când prindeam rufele pe cârlig. Erau activități pe care le făceam cu drag când eram copil.
Nu mă gândeam atunci și, cu siguranță nici bunica, că aceste activități casnice sunt atât de importante, pentru că implică folosirea fină a musculaturii care controlează mâna, degetele. Nu știam că aceste activități ajută la dezvoltarea unor abilități de motricitate cum ar fi legarea șireturilor, manevrarea lingurii, punerea aței în ac. Nu știam atunci nici că aceste abilități mă vor ajuta mai târziu la deprinderea scrisului sau la desen.Nici că sunt legate de dezvoltarea vorbirii și a gândirii.
Dar ce este motricitatea fină ?
Motricitatea fină reprezintă capacitatea de coordonare şi precizie a mişcărilor şi are un rol fundamental în dezvoltarea în ansamblu a copiilor. Specialiștii au descoperit că, dacă motricitatea fină este bine dezvoltată la copii, aceștia vor avea o imaginație bogată, un limbaj dezvoltat și o memorie bună.
Activități pentru dezvoltarea motricității fine
1. Transferul de lichide cu diferite recipiente (pipetă, lingură, polonic) se poate face de la vârste mici. Cu cât exersează mai mult, cu atât mișcările copiilor vor fi mai precise.
2. Înșirarea de spaghete, mărgele, nasturi pe o sfoară, sârmă sau chiar pe spaghete.
3. Jucăriile de lemn cu șireturi sunt foarte potrivite pentru dezvoltarea motricității fine și, totodată, pot ține un copil ocupat în timpul călătoriilor.
4. Să prindă hainuţe cu cârlige.
5. Joaca cu plastilina. Fie că e făcută în casă, fie că e cumpărată, plastilina este ideală pentru dezvoltarea acestor abilități. Din plastilină se pot face diferite figurine, se poate decora plastilina cu mărgele, pietricele, spaghete etc.
6. Spaghetele și strecurătoarea– se introduc spaghete în găurile de la strecurătoare
7. Pictura cu degețele
8. Mozaic – un joc, la care este necesară multă răbdare, atenție și precizie. De dezlipesc niște bucățele mici de diferite culori, care se lipesc pe un șablon, respectându-se un model anume.
Toate aceste activități, pe lângă cele în care îi implicăm pe cei mici la treburile casnice, cum ar fi storsul unei cârpe, întinsul rufelor, ștersul prafului etc. ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului. Și, de ce nu, le ocupă timpul în mod distractiv!
Alte idei de jocuri și activități pentru copii găsiți aici, aici sau aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.