20 de cărți de parenting pe care orice părinte ar trebui să le citească

12

În articolul precedent am recomandat o listă de cărți pentru viitoarele mămici. În cele ce urmează propun spre lectură cărți valoroase din domeniul educației parentale pentru părinți și nu numai.

1.Conceptul continuum – Jean Liedloff

conceputul continuum

Este o carte pe care toți părinții ar trebui să o citească, este un fel de Bilblie a parentingului, o pledoarie pentru co-sleeping, pentru alăptare, pentru purtatul bebelușilor etc. Autoarea, Jean Liedloff consideră că există un „conceptum continuum” al speciei noastre, definit ca „secvența de experiență care corespunde așteptărilor și tendințelor speciei umane într-un mediu comparabil cu acela în care acele așteptări și tendințe s-au format.” Bebelușii au anumite așteptări conform continuumului strămoșesc, iar când acestea nu sunt împlinite, se produce o ruptură in continuum, ruptură care va afecta într-o manieră profundă si iremediabilă experiența ulterioară a ființei umane. Părinții trebuie să-și urmeze instinctele atunci când îngrijesc un copil și atunci așteptările acestuia vor fi împlinite. Mai multe despre această carte aici.

2.Rețete de jocuri – Lawrence Cohen

retete de jocuri

În această carte, Lawrence Cohen îi îndeamnă pe părinţi să lase „seriozitatea” deoparte, pentru a-şi regăsi copilul, pentru a se conecta cu acesta şi oferă exemple concrete despre acest lucru. Citind cartea totul pare simplu și firesc, iar situații aparent dificile devin simplu de rezolvat prin joc. Jocul creează și recreează legături puternice, oferă sentimentul siguranţei şi al ataşamentului de care copiii de orice vârstă au atât de multă nevoie. Interacţiunea prin joc cu părinţii lor esențială pentru stabilirea acestor legături profunde.

3.Bebelușul meu înțelege tot  Aletha Solter

bebelusul-meu-intelege

O carte revelatorie despre modalitatea de creștere a copiilor mici. Aletha Solter oferă o altă perspectivă asupra nevoilor copiilor mici: nevoia de a plânge, de a fi înțeles, de comunicare, de alimentație, de somn, etc. Cartea poate fi de un real folos tinerilor părinți care vor să-și înțeleagă mai bine copiii și să-i ajute să se dezvolte armonios.

4. Copiii noștri frumoși și sănătoși– Aletha Solter

copiii nostri sanatosi

 

Cartea se adresează părinților care au copii cu vârste cuprinse între doi și opt ani și le oferă sfaturi celor dornici de a-și înțelege copiii, intersați să creeze și să dezvolte o legătură profundă cu aceștia și să-i ajute să se dezvolte frumos și sănătos.Aletha Solter vorbește despre acceptarea plânsului, despre atașament, despre o educație fără pedepse și recompense.Mai multe aici.

5. Lacrimi și crize de furie – Aletha Solter

            lacrimi si crize de furie

Cartea tratează o problemă controversată – aceea a plânsului vindecător. Aletha Solter oferă o abordare diferită a plânsului, ea consideră că lacrimile și crizele de furie sunt necesare pentru eliberarea tensiunilor accumulate de către copii, a frustrărilor. Părinții trebuie să fie alături de copiii lor, să nu-i ignore, să-i asculte atunci când plâng.

Cu o astfel de abordare plină de respect față de copii, părinții se pot bucura de nenumărate beneficii:

  • bebeluşii vor dormi toată noaptea
  • vor fi prevenite problemele comportamentale
  • puterea de concentrare a copiilor va spori
  • agresivitatea şi hiperactivitatea vor fi reduse
  • cei mici vor fi ajutați să se vindece de stres şi traume

6.. Mami, tati, mă auziți? – Jacques Salome

mami-tati-ma-auziti-pentru-o-mai-buna-intelegere-a-copilului_1_fullsize

O carte emoționantă despre incredibila bogăţie a limbajelor prin care copilul încearcă să se dezvăluie şi să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut şi de pericole. Cu multă sensibilitate, Jacques Salome ne transpune în mirificul univers al copiilor, care au darul de a se face auziți, de de a ne înţelege fără cuvinte, de a reuși să transmită stări și emoții de multe ori simbolic. Decodificarea acestui limbaj este fascinant și totodată provocator pentru părinți.

Copilul are nevoie în primul rând să fie ascultat „căci ei au propriile lor gânduri”.

7. Cum întâmpinăm copilul ca părinți, bunici, medici și educatori – Speranța Farca

cum-intampinam-copilul-ca-parinti-bunici-medici-si-educatori_1_fullsize

Cartea oferă noi răspunsuri prin prisma psihanalizei a unor întrebări pe care și le pun proaspeții părinți : Ce simte mama însărcinată? Cum întâmpină familia copilul nou-născut? Care este importanța medicilor? Ce simte copilul față de frații lui?
Care sunt greșelile frecvente în educație?
Cum ne explicăm comportamentele agresive?
Cum înțelegem răsfățul, timiditatea, lenea, geniul, minciuna, furtul și hiperactivitatea?
Cum reacționăm în situații speciale?

8. Ce trăiește copilul și ce simte mama lui – Speranța Farca

ce-traieste-copilul-si-ce-simte-mama-lui_1_fullsize

Cartea Speranței Farca, psihanalist specializat în relația mamă-copil, are subtitlul Repere psihanalitice pentru maternitate și copilărie, care ne trimite în lumea abisală a psihanalizei. Este o carte revelatorie care pune în lumină aspecte semnificative legate de maternitate și de copilăria timpurie. Este o călătorie mai întâi în lumea plină de mistere a ființei ce sălășluiește în uterul mamei, care îl hrănește, protejează. De asemenea cartea prezintă adaptarea copilului la viața extra-uterină și a mamei la noul statut.

Speranța Farca aduce în discuție subiecte delicate ca antrenamentul la oliță, anxietatea de separare, refuzul mâncării, rolul jocului și al explorării, toate aceste teme fiindt tratate pe larg din perspectivă psihanalitică. Ca și alte cărți de parenting, cartea ne pune față în față cu noi înșine, cu trecutul nostru, cu propriile angoase și traume, generând sentimente care ne pot copleși.

  1. Comunicarea non-violentă – Marshall B. Rosenberg

f67453-Marshall-B-Rosenberg-Comunicarea-nonviolenta-Un-limbaj-al-vietii

Este o carte de bază pentru a-ți îmbogăți tehnicile de comunicare. Citind-o, poți învăța: să te exprimi în așa fel încât să te faci auzit și să fii ascultat, să reduci tensiunea și stresul în orice situație, să-ți consolidezi relatiile cu familia, prietenii si colegii, să transformi furia și conflictul în încredere și cooperare.

Aplicând regula celor patru pași pentru comunicarea nonviolentă, descrisă în cartea lui Rosenberg, îti vei oferi în acest fel șansa unui limbaj nou, care îți va schimba atitudinea în fața conflictelor și îți va salva relația cu familia sau cu prietenii.

10. Parenting necondiționat– Alfie Kohn

alfie-parenting neconditionat

Este o carte de căpătâi a parentingului modern. Reputatul specialist în educația copiilor, îi sfătuiește pe părinți să-și crească copiii, oferindu-le iubire necondiționată pentru ca aceștia să devină adulţi responsabili şi generoşi. Copiii nu ar trebui să se dea peste cap ca să ne câştige aprobarea, ei au nevoie ca noi să-i iubim pentru ceea ce sunt, nu pentru ce fac. […] Bănuiala mea este că, atunci când fac prostii, copiii vor de fapt să testeze cât de necondiţionată este iubirea noastră. Intuiţia îmi spune că se comportă uneori în moduri inacceptabile pentru a vedea dacă, la un moment dat, vom înceta să-i mai acceptăm. Iar rolul nostru este să-i asigurăm: orice ai face tu, oricât de frustrat aş fi eu, nu voi înceta niciodată să te iubesc”. Afie Kohn consideră că părinții nu trebuie să se limiteze la a pedepsi greşelile copilului și la a recompensa buna purtare, ci este nevoie să se străduiască să identifice nevoile şi mesajul transmis de copii prin comportamentele lor inacceptabile. Părinții trebuie să accepte atât emoțiile pozitive, cât și pe cele negative, să își iubească copiii necondiționat, nu numai atunci când sunt buni.

11. Prieteni buni, dușmani aprigi – Michael Thompson, Catherine O’ Neill, Lawrence J. Cohen

prieteni buni, dusmani aprigi

Cartea trece în revistă cele mai semnificative momente din viaţa socială a copiilor. Autorii aduc în discuție cu sensibilitate latura socială a copiilor și cum le influențează aceasta formarea personalității, cum îşi confirmă unii altora abilităţile şi calităţile, îşi oferă suport şi confort emoţional, nevoia lor profundă de prieteni, dar și rivalităţile şi agresivitatea.

12. Crescandu-l pe Cain Michael Thompson

crescandu-l-pe-cain-sa-ocrotim-viata-emotionala-a-baietilor_1_fullsize

Un subiect arzător, o carte despre viața emoțională a băieților, scrisă cu multă finețe psihologică. Băieții și fetele sunt crescuți în mod diferit prin prisma stereotipiilor sociale, care pot provoca erori în creșterea și educarea acestora. Autorii prezintă drept cauze ale agresivității băieților faptul că aceștia nu pot comunica, nu-și pot exteriorize emoțiile, frustrările (deoarece așa au fost învățați). Aceștia ne explică cu claritate cum funcționează psihicul masculine, cum se explică consumul și dependența de substanțe în general și a băieților în particular.

13. Acesta sunt eu. Tu cine ești ?– Jesper Juul

acesta_sunt_eu

 

O carte despre responsabilitate, despre relații echidemne în familie, despre conflicte și rezolvările lor, despre limitele noastre în relație cu copiii. Pentru o comunicare autentică cu copiii lor, părinții (1) trebuie să fie sinceri în relația cu copiii, (2) trebuie să aibă puterea să-și recunoască greșelile, (3) trebuie să-și exprime gândurile și sentimentele cât mai deschis și (4) trebuie să-și trateze copiii ca pe niște interlocutori serioși. astfel copiii vor crește independenți și încrezători în propriile decizii. O altă idee interesantă este relația copiilor cu „nu”. Atât părinții, cât și copiii au dreptul de a spune „nu” câteodată, fiind un semn al sănătății relației părinți-copii.

14. Părintele eficient– Thomas Gordon

parintele-eficient_1_fullsize

Cartea vorbește despre niște principii pe care Thomas Gordon le consideră foarte eficiente în comunicarea cu copiii (și nu numai cu ei): ascultarea activă, implicarea  celuilalt în găsirea unor soluții, deblocarea conflictelor prin metode din care au ambele părți de cîștigat („avantajul reciproc“). De asemenea sunt oferite multe exemple practice, sunt analizate situații concrete. Autorul găsește foarte periculos stilul permisiv, de a răspunde mereu cerințelor copilului, dar și pec el autoritar care poate duce la consecințe grave pe termen lung. Acesta oferă ca soluție stilul democratic, bazat pe respect, pe atenție, pe comunicare.

15.Comunicarea eficientă cu copiii – Adele Faber; Elaine Mazlish; Lisa Nyberg

comunicarea eficienta cu copiii

 

Motto: ”Felul în care vorbesc părinții și profesorii îi arată copilului părerea lor despre el. Afirmațiile lor influențează încrederea și prețuirea pe care acesta o acordă propriei persoane. Într-o mare măsură, limbajul celor mari, determină destinul acelui copil.” Haim Ginot. Adele Faber şi Elaine Mazlish, specialiste în comunicare şi în educaţia copiilor, propun metode inteligente şi pline de umor, la care se adaugă sfaturi punctuale, benzi desenate amuzante. Comunicarea eficientă cu copiii” este o carte utilă atât părinților, cât și profesorilor, educatorilor și tuturor celor care lucrează cu copiii. Cartea respectă principiile educației pozitive, bazate pe comunicare democratică pe cooperare cu copilul, pe lipsa etichetărilor și a pedepselor. Autoarele oferă foarte multe exemple concrete, practice din viața școlară, dar și din cea de acasă. În secțiunea Întrebări și răspunsuri, autoarele fac lumină în probleme specific trimise de părinți sau profesori. În categoria Recapitulări rapide, se evidențiază punctele esențiale pentru a reține mai bine strategiile prezentate. Capitolele Povestiri de la părinți și Povestiri de la profesori vin cu exemple concrete de situații rezolvate cu ajutorul metodelor din carte. Mi-au plăcut soluțiile creative oferite pentru a detensiona de multe ori diferitele tensiuni între profesor și elev sau între părinte și copil.

16. Parentaj sensibil și inteligent – Daniel Siegel si Mary M. Hartzell

parentaj sensibil

Parentaj sensibil si inteligent este o carte importantă nu numai pentru părinții care doresc să-și educe copiii într-un mod pozitiv, ci totodată o carte de dezvoltare personală, de autocunoaștere și de autodescoperire. Mesajul acestei cărți este deosebit de puternic, nu este niciodată prea târziu să-ți vindeci vechile răni și să te reeduci pe tine însuți. Numai prin autovindecare, vei reuși să devii empatic cu copilul tău, să te bucuri de acesta și să fii cu adevărat prezent în viața sa. Cartea oferă informații valoroase despre creier și modul fascinant de dezvoltare a acestuia. Dacă părinții înțeleg cum funcționează mecanismul creierului, vor înțelege mai ușor etapele prin care trec copiii lor, iar comunicarea cu aceștia va fi mai bună. „Aceasta carte combina intr-un mod unic experienta clinica a unui psihiatru cu intelepciunea profunda a unei profesoare de gradinita a carei practica e imbibata de frustrarile, bucuriile, disperarea, si exaltarea de clipa de clipa care constituie experienta fiecarui copil. Impreuna, Siegel si Hartzell exfoliaza cu delicatete multiplele straturi ale cresterii si educarii copiilor pentru a da la iveala natura pura a relatiei ce se afla in miezul ei.” (NEAL HALFON, M.D. M.P.H., profesor de pediatrie, director, UCLA Center for Healthier Children, Families and Communitie)

17. Mitul copilului răsfăţat- Să punem sub semnul întrebării stereotipurile despre copii şi părinţi de Alfie Kohn

Într-o societate care ne învață să nu ținem copiii în brațe că-l răsfățăm sau să-I pupăm doar în somn, din aceleași considerente, cartea lui Alfie Kohn vine să demonteze mitul așa zisului răsfăț. Autorul reia temele analizate în cărțile anterioare și pe baza celor mai recente studii aduce argumente noi pentru iubirea necondiționată, pentru relațiile democratice dintre părinți și copii etc.
Ce fel de părinți suntem? Este bine să fim prea protectivi? Prea implicați? Până la ce vârstă? Sunt doar câteva întrebări care își găsesc răsăunsul în această carte.

18. Eu te-am făcut, eu te omor– Michiela Poenaru

eu te-am facut, eu te omor

O carte savuroasă, plină de umor și totodată de învățături pentru părinți. Autoarea ia atitudine împotriva tratării abuzive a copiilor de către propriii lor părinţi, demolează mituri despre creșterea copiilor, ne învață cum să evităm diferite capcane în educația copiilor noștri. Autoarea ne invită să reflectăm asupra noastră, asupra modelelor dobândite de la părinții și bunicii noștri și să schimbăm percepția aupra prejudecății :„ E greu să-ți crești copiii”. Ea este complet falsă şi ne face să nu mai vedem de ce mare privilegiu ne bucurăm când avem copii de crescut.

19. Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor– Gary Chapman &Ross Campbell

cele 5 limbaje

Așa cum există limbaje diferite de iubire în cazul adulților, așa și fiecare copil are un limbaj propriu de receptare a iubirii. Părinții au posibilitatea de a transmite sentimentele lor copiilor prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire : timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile fizice. Nevoia de iubire este cea mai importantă pentru un copil. Dacă se simte iubit, acesta devine mai cooperant, mai receptiv la sfaturile părinților. În primele 18 luni de viață se creează atașamentul între mamă și copil, iar limbajul iubirii în această perioadă constă în mângâieri fizice, vorbe bune și îngrijire tandră. Pe măsură ce copiii cresc, ei devin din ce în ce mai sensibili și percep iubirea și prin celelalte tipuri de limbaje. În fucție de particularitățile copilului, un limbaj va deveni limbajul principal de comunicare și exprimare a iubirii.

20. Your competent child – Jesper Juul

your competent child

În această carte, Jesper Juul argumentează că familiile din ziua de azi se află la o răscruce de drumuri. Valorile destructive – obediența, violența fizică și emoțională și conformismul, care guvernează familiile tradiționale- sunt pe cale să se fie trasnformate. Noile relații de familie trebuie să se bazeze pe demnitate, respect reciproc între părinți și copii. Copilul este încă de la naștere o ființă competentă, capabilă să-și exprime sentimentele și să coopereze. Jesper Juul oferă exemple din familii din diferite țări. Cartea sa reprezintă o provocare pentru părinți ca să vadă timpul petrecut cu copiii ca fiind unul al dezvoltării și al interacțiunii întregii familii.

Ce alte cărți pentru părinți credeți că ar trebui să se regăsească pe această listă?

O listă cu cărți pentru perioada de sarcină găsiți aici, iar recomadări de cărți pentru părinți și profesori găsiți aici.

Sugestii pentru cărți pentru copii puteți citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author