Când vine vorba de activități cu copiii, mereu rămânem în pană de idei. Iar dacă atunci când vremea e frumoasă, jocul se desfășoară mai ales în aer liber, când este frig și suntem nevoiți să petrecem mai mult timp în casă, avem nevoie de cât mai multe idei creative pentru a ocupa cu folos timpul micului explorator.
Desigur că la această vârstă, cotrobăitul în sertare, în dulap este ocupația preferată, dar este bine să îi oferim copilului un mediu complex pentru învățarea prin joacă.
Copiii sunt diferiți, fiecare fiind interesat de alte activități în funcție de abilitățile pe care le are. Nu trebuie să ne îngrijorăm dacă micuțul nu se arată interesat de activitățile pe care i le propunem la un anumit moment. Când va veni timpul, va face singur activitatea respectivă. De asemenea, nu este nevoie să comparăm copiii, deoarece aceștia au abilități și ritmuri de dezvoltare diferite.
Ce activități le puteți propune copiilor la această vârstă?
- Cutia cu comori- într-o cutie puteți pune diferite obiecte pe care le aveți în casă: diferite materiale textile, o linguriță, un dop, o minge mică, un pahar de plastic, paste, paie etc, pe care copilul le poate descoperi. Studierea acestor obiecte îl poate ține ocupat pentru o vreme. Copiii le vor scoate, le vor pune înapoi în repetate rânduri.
- Jocul cu cuburile- O activitate preferată a copiilor este să dărâme turnurile. Așa că, puteți să construiți diferite turnuri, iar copilul va găsi o deosebită placer în a le dărâma.
- Observarea copilului– este o activitate foarte importantă pentru părinți. petreceți cât mai mult timp, așezați pe covor lângă copil, în timp ce acesta se joacă. Observați-i comportamentul, preferințele. Este foarte important să nu interveniți atunci când este concentrat, să nu faceți lucruri în locul lui și nici să nu-i dați sfaturi cum să se joace.
- Amenajarea unui sertar pentru copil- la bucătărie, amenajați un sertar cu obiecte interesante pentru copil. Inventarul acestora îl va ține ocupat, timp în care puteți să vă ocupați de pregătirea mâncării.
- Implicarea în activitățile casnice- în timp ce gătiți, copilul poate primi o lingură de lemn și un vas cu care se poate juca. Dacă aveți un Learning Tower, puteți să îl așezați acolo și sa-i dați ceva de lucru pe blatul de la bucătărie, să spele ceva etc. De asemenea copilul poate fi implicat în punerea hainelor la uscat, în aducerea fărașului atunci când măturăm etc. Dacă aceste lucruri vin de la sine, iar copilul le face singur fără să i se impună și este fericit, atunci este minunat.
- Sticle cu diferite boabe/semințe- puneți boabe de fasole, de linte, de orez, semințe de dovleac, floarea sorelui, mix de semințe etc. în diferite peturi de plastic și dați-i-le copilului să se joace cu ele. Va fi interesat să le studieze, să producă zgomote etc.
- Imitarea zgomotelor- puneți copilul să asculte zgomotul pe care îl face aspiratorul, feonul, robotul de bucătărie, ceasul etc. și imitați-le împreună.
- Animalele- arătați-i copilului diferite animale și imitați sunetele acestora.
- Animalele-inventați căte un cântecel despre fiecare animal (sau cântați cântecele deja existente despre animale)
- Punguța cu surprize– în punguțe de cadouri puneți câteva jucării. Copiii vor fi încântați să le descopere, să le scoată și apoi să le pună înapoi.
- Ascunderea obiectului- ascundeți un obiect, iar copilul trebuie să îl găsească.
- Eșarfa din tub- puneți o eșarfă într-un tub de hârtie de bucătărie și apoi o scoateți și o băgați la loc.
- Părțile corpului-pot fi învățate pe o păpușă, printr-un cântecel sau printr-un masaj și numit partea corpului respective.
- Obiecte ascunse-în diferite recipiente ascundeți diferite obiecte pe care să le găsească apoi.
- Cucu-bau- cred că este jocul preferat al copiilor mai mari sau mai mici. Fie că este vorba de ascunsul feței de către mâini sau de către o pătură, fie de dispărutul pentru câteva secunde din raza vizuală a copilului, jocul stârnește mereu râsete și voie bună. De asemena vindecă anxietatea de separare.
- Rece –cald- i se dă copilului ceva rece și ceva cald pentru a sesiza diferențele, sau pune mâna pe calorifer/sobă, apoi pe un obiect rece.
- Dulce-acru- oferiți-i copilului un castravete, api ceva dulce pentru a învăța gusturile.
- Te prind- este un joc la fel de amuzant ca și cucu-bau.
- Închide-deschide- copilul exersează cele două acțiuni cu ajutorul unor cutii, a unor sticle de platic etc.
- Turnatul dintr-un recipient în altul- oferiți-i copilui două vase. Copilul trebuie să mute dintr-unul în altul diferite lucruri (făină, nuci, apă, linte, mălai, biluțe etc.) Dacă este nevoie, puteți să îi dați și o linguriță.
Voi ce alte activități mai faceți cu copiii voștri?
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Niciun comentariu on "20 de activități pe care le putem face cu copiii la 1-2 ani"