Ce le spunem copiilor despre succes?

0
cum definim succesul

Ani de zile ni s-a vândut iluzia că succesul înseamnă doar o acumulare de bunuri, un serviciu „bun”, a se citi bine plătit. La polul opus stă ratarea, ne pândește după colț nefericirea, gata să își scoată ghearele și să ne devoreze. Din dorința de a-i motiva pe copii, părinții sau școala le prezintă copiilor două variante:  la sfârșitul traseului școlar vor fi fericiții deținători ai unei comori sau „nefericiții”, care vor pierde startul în viață dacă nu vor învăța. Lucrurile însă nu sunt așa de simple, viața ne arată deseori că mai există și nuanțe, nu doar negru șu alb. A nu se înțelege că nu cred că educația ne poate aduce mai aproape de scopul nostru și că nu ne ajută să ne aliniem obiectivelor noastre. Departe de mine acest gând. Susțin educația, fac educație zilnic și cred cu tărie că educația este șansa noastră să ne descoperim pe noi și să devenim cea mai bună variantă a noastră și să oferim și celorlalți ajutorul de care au nevoie pentru a evolua. Cred în învățarea continuă. Eu învăț zi de zi lucruri noi. Sunt pasionată de scris și de comunicarea online și nu există zi fără să citesc ceva în domeniu sau să scriu măcar câteva rânduri. Pe mine, școala nu m-a pregătit nici pentru meseria de profesor, nici pentru scris. De când am terminat facultatea, am învățat mai mult pe cont propriu. Deși am făcut franceza în școală și am studiat-o în facultate, am învățat-o, cu adevărat, în Belgia. Să fiu profesor am învățat în clasă, împreună cu copiii, la cursurile la care am participat sau din cărțile pe care le-am citit. Tehnici de scris mi-am însușit  pe parcurs. Nu știu dacă voi avea succes, dar în acest moment mă simt aliniată cu obiectivele mele. Îmi place ce fac și aș fi în stare să stau o zi întreagă să scriu și să învăț fără să simt oboseala. Aș face asta și în zilele libere dacă nu mi-aș pune frână, pentru că îmi place și vreau să petrece timp cât mai mult și cu familia mea.

Ce înseamnă succesul?

Ideea de succes ar trebui redefinită. Nu le putem repeta copiilor la nesfârșit că dacă vor fi, de exemplu, medici sau avocați, vor fi oameni realizați. Pe lume există multe pasiuni, există posibilități multiple de explorare care îi pot conduce pe copii către succes. Nu putem pune presiune pe ei pentru a urma mereu un drum ales de noi.

Succesul înseamnă sensul pe care îl dă fiecare acestui concept. Dar cel pe care îl căutăm în profunzime, nu cel care ne-a fost inoculat. Suntem atât de setați pe ideea succesului, pe ideea finalității, că pierdem din vedere frumusețea drumului. Este ca atunci când urcăm pe un munte fără să ne bucurăm de priveliștea urcușului, doar cu gândul la atingerea vârfului. Vârful vine ca o încununare a efortului, a depășirii limitelor, ceea ce îți atinge sufletul este drumul parcurs și oamenii pe care îi ai alături.

Succesul în viață nu este dat de notele de 10 și de creșterea artificială, care mai devreme sau mai târziu vine cu clacarea și cu prăbușirea interioară. Succesul trebuie clădit pe resurse interioare puternice, pe o stare de bine. Așa cum ne spune și Dr. Sfehali Tsabary, succesul nu înseamnă doar un job bun, ci este o stare de bine care provine din reușitele exterioare, din conectarea cu sinele, cu familia, cu societatea, dar și din descoperirea misiunii personale. Toate conlucrează pentru a te simți o persoană de succes.

Pentru asta trebuie să îi învățăm pe copiii noștri să își dezvolte gândirea critică, să fie axați pe găsirea de soluții și rezolvarea de probleme, să colaboreze și să fie adaptabili. Să le stimulăm imaginația și curiozitatea, să le răspundem enervantului „de ce” și le oferim experiențe diverse și oportunități de învățare complexe.

Și să nu uite niciodată să fie aliniați cu obiectivele lor, cu misiunea lor personală. Adică cu ceea ce îi face cu adevărat fericiți.

Un alt articol dedicat părinților de școlari am mai scris aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Sursă foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.