Prima lună din viața părinților după nașterea bebelușului

1

Prima lună din viața de părinte se poate dovedi extrem de provocatoare. Mama și tatăl pășesc împreună pe un tărâm virgin pe care trebuie să-l cucerească cu multă răbdare și dragoste. În primele săptămâni, sentimentele sunt contradictorii de la bucurie și entuziasm în fața minunii căreia i-au dat naștere până la epuizare fizică și psihică, frustrare, îngrijorare și chiar regret față de vechea viață lipsită de responsabilități. Totul poate părea haotic, programul este dat peste cap, de aceea părinții trebuie să învețe să coopereze, să fie organizați și mai ales să comunice cu mult calm.

Chiar dacă noul program este deosebit de solicitant, cei doi trebuie să-și manifeste dragostea unul față de celălalt, pentru ca niciunul din ei să nu se simtă neglijat. Poate mai mult ca oricând o îmbrățișare, un sărut, o vorbă bună, o privire drăgăstoasă fac minuni în această perioadă. Este adevărat că bebelușul reprezintă centrul de interes al părinților și că viața familiei gravitează acum în jurul micuțului, dar este bine să nu uităm că în această ecuație sunt trei persoane, fiecare cu propriile-i nevoi, aflate în interdependență. Fericirea și echilibrul unuia depinde de fericirea și echilibrul celorlalți doi. Pentru a se depăși agitația primelor săptămâni, este nevoie de implicare din partea ambilor părinți, de disponibilitate și de mult calm pentru a gestiona eventualele evenimente neprevăzute.

Și pentru bebeluș aceste prime săptămâni de viață se dovedesc a fi extrem de dificile, deoarece acum se produce adaptarea din mediul intrauterin la cel extrauterin. Atât de multe schimbări sunt obositoare pentru micuț care poate plânge foarte mult. Trebuie să ne gândim că micuțul nu plânge pentru a pune la încercare nervii părinților săi, ci pentru că se simte nesigur și speriat în această lume nouă căreia este nevoit să-i facă față.

Dar această ființă mică are nevoie de ajutorul părinților săi, de iubirea și îngrijirea acestora. Totodată drăgălașul ghemotoc le dă putere părinților să treacă cu bine peste această perioadă de  acomodare și să se bucure de minunea din viața lor. În această primă lună e pun bazele unei relații profunde și pline de iubire între părinți și copii, foarte importante pentru armonia familiei.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Un comentariu on "Prima lună din viața părinților după nașterea bebelușului"

  1. Pingback: Exista viață după copii - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *