De ce scriu pe blog

14

-Doamnă, bateți-l dumneavoastră, că eu nu știu ce să îi mai fac. Această frază șocantă am auzit-o, în repetate rânduri, de la părinți, din 2002, de când lucrez cu copiii.

Am întâlnit o mulțime de părinți debusolați, confuzi, care undeva pierduseră legătura cu copilul lor. Am întâlnit și mulți copii, ale căror probleme de comportament, își aveau rădăcinile în problemele cu care familia se confrunta sau în modul de parenting abordat de părinții săi. Știu, de asemenea, că multe probleme, cu care ne confruntăm noi ca adulți își au originea în copilăria noastră și, că, ani întregi, ne chinuim să vindecăm, să peticim sau ne ducem povara emoțională mai departe.

De ce am început să scriu?

Pentru că omuleții nu se nasc cu instrucțiuni de folosire, am fost conștientă că părinții ar trebui să treacă print-un fel de Școală a Părinților. Instinctul este adormit și trebuie să săpăm adânc pentru a-l scoate la iveală. Ceea ce ni se pare că este instinct, uneori, sunt doar automatisme pe care le-am preluat inconștient.

De aceea, noi, părinții, avem nevoie de informații autentice, pertinente și mereu actualizate.

Cu toate aceste gânduri am început să scriu pe acest site în 2012, atunci când eram însărcinată cu fiul meu. Desigur, și din teama că nu voi fi o mama bună pentru copilul meu.

După ce am născut, în 2013, am fost copleșită de valul de informații contradictorii și, avidă după cunoaștere, am început să sap ore întregi după informația corectă. În acel moment, nu erau atâtea bloguri de parenting, iar revistele existente conțineau, în multe cazuri, informații neactualizate și incorecte. Scriam puțin și inconsecvent, căci fiul meu îmi ocupa tot timpul. Aveam nevoie de provocare intelectuală, de aceea citeam mult studii de specialitate, articole științifice. Încet, încet, am căpătat curaj, dar, totodată, m-am speriat de perioada în care copilul meu va crește și de modul în care voi interacționa cu el. Mă întrebam cum voi reacționa la diferitele provocări despre care citisem că vor apărea.

Așadar, am citit și mai mult, am urmat o formare în parenting și m-am certificat ca Instructor de Aware Parenting.

Filozofia aceasta mi s-a părut cea mai echilibrată dintre toate curentele de parenting existente la acel moment. Am rezonat cu Aletha Solter cel mai mult. A fost o bucurie să o cunosc, să o ascult și să învăț de la ea.

Am făcut această certificare, în primul rând, pentru mine ca părinte. În al doilea rând, m-am gândit că așa voi putea aduce mai multă lumină în viața părinților fie că sunt la început de drum, fie că au deja copii mai mari.

Știu că această abordare mă ajută și cu copiii de la școală, pentru că îi pot înțelege mai bine și îi pot sfătui și pe părinții lor cum să se comporte cu ei. Și rezultatele nu au întârziat să apară. Mesajele pe care le primesc în privat, sutele de mame pe care le-am ajutat să își înțeleagă copiii, toate acestea mă fac să merg mai departe.

De ce continui să scriu?

Așa cum spunea Lucian Mândruță la Webstock, și eu „Scriu din speranța că mai sunt și alții ca mine.” Că împreună putem crea o COMUNITATE cu valori și principii asemănătoare. Scriu în speranța că suntem mai mulți care ne dorim o educație de calitate pentru copii.

Scriu din speranța că mai sunt și alții ca mine.

Blogul acesta m-a ajutat și pe mine să evoluez. Câștigul meu nu este doar informația de specialitate, cât și tot ce am învățat despre scris, prin cursurile de Storytelling, despre Seo, despre crearea unor comunități etc. Câștigul este despre oameni valoroși pe care i-am cunoscut în mediul online, și pe care, apoi, i-am întâlnit în mediul offline.

În ultimul an, mi-am schimbat mut percepția asupra scrisului, am muncit mult mai mult, mai ales că, de câteva luni, m-am reîntors și la școală. O școală nouă, cu provocări noi.

Dar rezultatele se văd, pentru că vizitatorii s-au dublat. Pentru aceasta eu vă ofer un mare MULȚUMESC!

Continui să scriu, pentru că eu cred că educația este prioritară pentru o nație. Sănătătatea emoțională a viitorilor adulți este, de asemenea, importantă pentru viitorul nostru, al tuturor.

Satisfacția mea este enormă când pot ajuta părinții să își înțeleagă copiii și să îi crească cu blândețe. Când primesc mesaje de recunoștință de la voi, știu că sunt pe drumul cel bun.

Chiar dacă reușesc să schimb percepția cel puțin a unui părinte, iar sfaturile sau experiențele mele, ajută măcar puțin, știu că trebuie să continui. De la voi, îmi iau resursele și puterea să merg mai departe.

Ce am realizat până acum?

Am scris peste 800 de articole, am făcut parte din campanii, am fost partener media la multe evenimente.
Participarea ca blogger acreditat la  Social Media for Parents, Webstock.
Campanii și parteneriate media: Ziua Internațională a Prematurității, Cărți deschise pentru minți deschise! Final de Campanie – Te așteptăm în librărie! – ediția a VIII-a, 2016, Alături de tine a celor de la Phillips Avent, Citește sănătos! -Terapie prin lectură intensivă- Te așteptăm în librărie! -ediția a VII-a, 2015, Campania „Grădinițe fără bullying”, inițiată de radio Itsy Bitsy, parteneriate cu editurile: Gama și editura Herald.

Am fost partener media la conferințe, festivaluri de educație, evenimente de parenting. Descoperirea potențialului native al copilului, care va avea loc în 12 ianuarie, De ce este nevoie să ne cultivăm inteligența parentală, Școala Părinților Responsabili organizată de Qbebe, Târgul Baby Boom Show la Brașov, Comunitatea Clinicii Eva, LollyBoom– cel mai mare festival al familiei din România, Festivalul Internațional de Educație FiEdu, Școala de ieri, copilul de azi, lumea de mâine- conferință educațională la Brașov- conferință cu Oana Moraru, Conferința M.A.M.A.

Am ținut ateliere și consultații pentru părinți în cadrul diferitelor centre educaționale din Brașov, atelier de parenting în cadrul Comunității Clinicii Eva, atelier de parenting în cadrul Raw Generation Expo Brașov, Ediția I, 22-23 octombrie 2016.
Am fost invitată să vorbesc la lansarea cărții Mihaelei Cosescu și radio la Itsy Bitsy despre bullying.
M-am implicat în campanii sociale: Copacul cu haine la Brașov și alte acțiuni caritabile din Brașov.

 Poate pentru alții e puțin. Pentru mine e mult. În spatele fiecărui articol este multă muncă. Dar nu mă plâng. Căci scrisul este o pasiune. Educația este a doua mea pasiune. Iar dacă cele două merg mână în mână, eu nu simt nici oboseală, nici plictiseală. Doar bucurie.

Ce obiective am pentru viitor

Voi scrie în continuare din pasiune pentru educație, cu sinceritate și autenticitate. Planurile mele profesionale sunt tot în domeniul educației. Doresc să inovez cât mai mult în acest domeniu. Intenționez să fiu la curent cu toate noutățile din domeniu, să fac în continuare cursuri de specialitate. Și mai am un plan nou. Dar despre el, vă voi vorbi cu altă ocazie!

Vă mulțumesc că mă citiți și că sunteți alături de mine! Am nevoie de sprijinul vostru să construim o comunitate puternică!

Text de Eliza Biro

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.

14 comentarii on "De ce scriu pe blog"

  1. Multam. Mi-a ajuns la sufletel acest articol.

    Acesta este noul drum al blogosferei. Contine si avantaje materiale, dar ele nu sunt pe prima pozitie. Principala motivatie de a continua este dorinta de a imbunatati comunitatea in care traim noi si in care speram sa ne ramana copiii. In urma cu cativa ani pe la Webstock se spunea ca adevarata valoare a unei blogosfere se vede in offline. Degeaba ne batem noi in online in rapoarte de trafic si de vanzari generate daca in offline intalnim oameni vai de capul lor.

    Sarabtori fericite!

  2. Un bilant foarte frumos la final de an 🙂 Felicitari pentru articol si, mai ales, pentru gandurile cu care v-ati propus sa continuati. Si eu sunt de parere ca mai important decat orice este modul in care un blogger ii influenteaza (in bine) pe cititorii sai. Mult succes in continuare 🙂

  3. Ce parcurs fain, Eliza! Și eu simt ca tine. Blogul a fost de la bun început doar o cale de a ajunge cu experiența și expertiza mea la cât mai mulți oameni care ar putea avea nevoie de ele. Felicitări și drum lin în continuare! :*

    • Mulțumesc, Cristina. Tu ești o persoană care inspiră, într-adevăr. Am multe de învățat de la tine. Cred că am nevoie și de noua ta experiență de coach să îmi mai limpezesc anumite gânduri:)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *