Workshop- Cum să-i ajutăm pe copii să vindece stresul și traumatismele susținut de Aletha Solter

3

Workshopul susținut de Aletha Solter la Grenoble în 25 mai a avut ca temă : Cum să-i ajutăm pe copii să vindece stresul și traumatismele (Aider les enfants à guerir du stress et des traumatismes). Aletha Solter a prezentat cauzele stresului la copii, accentuând impactul negativ pe care acesta îl are asupra sănătății copiilor. Foarte interesante mi s-au părut reacțiile diferite pe care un copil le are la stres : stresul poate să mobilizeze, să genereze enegie sau să blocheze, să inhibe (disocierea). În primul caz vorbim despre agresivitate, impulsivitate, neatenție, violență, probleme cu somnul, crize de furie frecvente, iar în cel de-al doilea efectele sunt : izolarea, pasivitatea, autostimularea ( ex. suptul degetului), dureri de cap, oboseala.

Cum pot părinții să-și ajute copiii :

  1. Copilul are nevoie de securitate și iubire.
  2. Trebuie să i se permită copilului să plângă, să râdă, să vorbească, să se elibereze.
  3. Să folosească jocurile terapeutice.
  4. Copilul trebuie să-și amintească traumatismele.

Aletha Solter recomandă părinților să înțeleagă nevoile bebelușului și să-l ajute să se elibereze prin plâns, să încurajeze exprimarea emoțiilor. Este foarte important ca bebelușul să nu fie lăsat singur atunic când plânge pentru a nu s e simți abandonat.

Jocul are un rol esențial în dezvoltarea copilului, dar și în videcarea traumelor, a temerilor și a stresului copiilor. Părinții trebuie să aloce timp zilnic pentru joaca cu copiii lor. În funcție de problemele cu care se confruntă copiii, părinții pot apela la jocul liber, nedirijat, jocul simbolic, jocurile cauză-efect, jocurile absurde, jocurile de separare (cucu-bau), jocurile de inversare a raportului de forțe etc.

Prezentarea a fost presărată de multe exemple, de exerciții și explicații suplimentare.

Toate informațiile aflate mi s-au părut extrem de valoroase și utile și abia aștept traducerea în limba română a cărții Attachement play a Alethei Solter.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

3 comentarii on "Workshop- Cum să-i ajutăm pe copii să vindece stresul și traumatismele susținut de Aletha Solter"

  1. Pingback: De ce scriu pe blog - SuntPitic - Blog de Parenting

  2. Pingback: Aletha Solter revine la Cluj - SuntPitic - Blog de Parenting

  3. Pingback: Disiplina fără pedeapsă și recompensă - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *