Cum dorm bebelușii în primele luni de viață?

2

Cea mai acută problemă a proaspeților părinți este privarea de somn.

Trezirile nocturne ale bebelușilor sunt normale, trebuie să ne setăm niște așteptări realiste. Deoarece asemenea multor părinți m-am confruntat și eu cu acest inconvenient la ambii copii, am încercat să înțeleg mai bine mecanismul de funcționare a somnului la nou născuți.

Dar cum dorm bebelușii? (fiziologia somnului la bebeluși)

Hipotalamusul este partea creierului însărcinată cu funcțiile de bază ale organismului: respirația, reglarea temperaturii, hrănirea și somnul. Hipotalamusul controlează ritmul circadian (ciclul treaz/somnoros pe parcursul a 24 de ore). La instalarea somnului contribuie melatonina, numită și „hormonal somnului”. Aceasta crește atunci când este întuneric și provoacă starea de somnolență.

Bebelușii nu au aceste ritmuri cicardiene formate, de aceea ei dorm haotic. Un nou născut nu face diferența între zi și noapte. Învățarea se produce în timp și variază de la un bebeluș la altul. Poate să se încheie la șase săptămâni, dar poate dura și până la patru luni.

Așa a fost și în cazul nostru la al doilea copil. Auzisem că bebelușii confundă ziua cu noaptea, dar nu mi s-a întâmplat cu primul copil. Avea treziri nocturne pentru hrană, dar adormea repede înapoi. Ziua nu dormea aproape deloc și plângea într-una. Fetița, în schimb, dormea foarte bine ziua, cam tot timpul, în afara unor treziri pentru supt, iar când venea noaptea după ora 22.00 devenea foarte activă, spre disperarea mea, fiind foarte obosită după activitățile solicitante cu un băiețel energic de 3 ani. Așa că până la 2-3 noaptea o plimbam, o legănam, îi puneam muzică clasică, povesteam, făceam schimbul cu taică-său. Câteodată situația era dramatică, deoarece frate-său se trezea foarte devreme și voia numai cu mine, așa că după 4 ore de somn era o adevărată bucurie să mă joc cu mașinuțele, să îi citesc cărți și să fac turnuri. Din fericire, pe la 6 săptămâni, fetița a început să înțeleagă cum stă treaba cu diurnul și nocturnul și spre ora 12.00 a început să adoarmă. Apoi, încet, încet situația s-a mai ameliorat.

Ce se întâmplă în timpul somnului?

Pe parcursul unei nopți, oamenii nu au un somn neîntrerupt, numai că de cele mai multe ori nu își amintesc că s-au trezit. Somnul este de două feluri REM și nonREM, însă durata acestor cicluri și ordinea în care apar variază în funcție de vârstă.

Somnul REM (activ)- Rapid Eye Movement

În timpul acestui tip de somn, mușchii ne sunt paralizați, dar ochii se mișcă rapid sub pleoape. Neuronii sunt foarte active.În această fază apar visele. Pentru bebeluși și copiii mici este o fază esențială în dezvoltarea creierului lor.

Somnul non REM (liniștit) are mai multe etape:

1.Somnul superficial în care ochii sunt închiși, dar trezirea se poate realiza cu ușurință.

2.Faza de început a somnului, în care mușchii se relaxează, bătăile inimii au un ritm tot mai încet, iar temperatura corpului scade.

3. Faza de somn profund, în care scad pulsul și temperatura corpului. Spre sfârșitul acestei perioade apar de obicei visele, coșmarurile, terorile nocturne.

În primele trei luni, bebelușii au somn foarte diferit de cel al adulților. Ritmurile circadiene, nu sunt încă reglate, iar ciclurile de somn sunt de 40-45 de minute, foarte scurte comparativ cu cele ale adulților. Somnul lor este mai mult în faza activă, REM. Aceasta etapă este prima parte a somnului lor, durează cam 20 de minute, timp în care se pot trezi ușor. De aceea bebelușii se trezesc atât de repede când sunt puși jos imediat după ce au adormit. În ultimele minute din ciclul de somn, aceștia intră în faza de somn liniștit non REM, în care doarme mai profund și nu se trezește așa ușor. După acest ciclu de aproximativ 40 de minute, copilul poate intra în alt ciclu de somn dacă nu îl deranjează nimic. Unii copii intră mai ușor în acest nou ciclu și dorm mai mult, spre bucuria părinților. Alții sunt mai sensibili și necesită mai multă atenție. Ei se pot trezi și după 20 de minute dacă îi deranjează ceva.

Chiar dacă părinții se pot simți exasperați de somnul bebelușilor (așa cum mi s-a întâmplat și mie de foarte multe ori), din punct de vedere al evoluției este perfect normal. Se consideră că trezirile frecvente ale nou născutului fac parte dintr-un proces de autoapărare față de SIDS (sindromul morții subite). Bebelușii erau într-o permanent alertă în fața pericolelor, Așa că natura din nou ne demonstrează cât de bine funcționează totul.

În acest context. îmi este mai ușor să înțeleg și să accept trezirile copilei mele și să-i permit să doarmă în brațele mele ziua, iar noaptea lângă mine fără teama că va deveni răsfățată sau că se va învăța așa.

Ce pot face părinții?

Aceștia nu pot face mare lucru pentru a influența tiparele de somn ale micuților lor. Important este să nu aibă așteptări nerealiste de la un nou născut. Pentru a le fi mai ușor să treacă peste această perioadă, în primul rând trebuie să conștientizeze că primele trei luni reprezintă așa numitul „al patrulea trimestru de sarcină”, în care bebelușul se adaptează la viața extrauterină și să înțeleagă mecanismul de somn al acestuia. De aceea, se recomandă ca ziua să fie ținut cât mai mult în brațe sau într-un sistem de purtare, iar noaptea să doarmă alături de mama sa. Mediul în care doarme bebelușul noaptea să fie unul liniștit, în camera să fie întuneric. Se pot folosi zgomotele albe sau o muzică relaxantă. În primele săptămâni, pentru a evita reflexul Moro (mișcările haotice ale mâinilor și picioarelor care îi sperie pe micuți), bebelușii pot fi înfășați dacă acceptă (păstrându-se regulile de siguranță). De asemenea, ideal ar fi ca mamele să aibă un ajutor pe timpul zilei pentru a se putea odihni atunci când doarme bebelușul și pentru treburile casnice. În anumite nopți, ar putea sta tatăl cu bebelușul, iar mama ar putea profita de câteva ore de somn.

Vestea bună este că somnul se reglează și, curând, copiii încep să doarmă mai bine.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author