Ce este îngrijorător în meniul din grădiniță al copilului

0

Vă mai amintiți când eram copii și ieșeam afară cu un codru de pâine uns cu ce se găsea prin casă? Sau cum mâncam direct din grădina bunicilor diferite legume pe care în cel mai bun caz le ștergeam cu mâneca? Sau cum ne înfruptam din fructe direct de la sursă? Ciocolata era o raritate, iar dulciurile, în general, erau făcute în casă.

Ce s-a schimbat între timp? Cu siguranță, alimentele cu care am crescut noi, chiar dacă nu erau foarte variate, în mare parte erau mai sănătoase pentru că erau mult mai naturale, iar de multe ori proveneau direct din gospodăriile țărănești.

Una dintre cele mai mari surse de stres pentru părinții zilelor noastre. este alimentația sănătoasă. Cu toți hormonii și antibioticele din carnea din magazine, cu abundența zahărului în toate alimentele, cu atâtea E-uri din produsele procesate, cu pesticidele din fructe și legume, cu atâtea alimente controversate, este atât de greu să realizezi un meniu echilibrat și sănătos unui copil.

Mai ales că sunt atâtea tentații la fiecare pas, reclame și ambalaje colorate și atrăgătoare, produse nesănătoase prezentate ca fiind ideale pentru copii etc. Dar ce te faci când nu poți avea controlul meniului copilului tău, când altcineva îl alcătuiește, când nu știi ce fel de alimente intră în componența preparatelor de pe masa copilului tău.

Când băiețelul meu a fost la creșă, a făcut cunoștință cu tot felul de produse nesănătoase cu care nu se întâlnise acasă. O vreme am reușit să fentăm și să le ascundem, dar apoi s-a obișnuit să le ceară, văzându-le la ceilalți copii. Ajunsese ca în fiecare zi la gustarea de după-masă să primească Barni, suc Tedi, biscuiți de proastă calitate, ba chiar ciocolată. În plus, dimineața avea de multe ori cereale (litere). Acum, la grădiniță, situația este puțin mai bună, dar în continuare este mult zahăr în meniul zilnic.

E adevărat că este greu de conceput un meniu pentru grădiniță, având în vedere că există un buget limitativ. Dar totuși anumite alimente, nu ar trebui niciodată să se regăsească în meniurile micuților. Florina Badea, autor al unui blog de viață sănătos, ambasador la Jamie Oliver Food Revolution și Health Coach s-a documentat pe acest subiect și a realizat o listă a alimentelor interzise copiilor pe care o regisiți aici: http://www.florinabadea.ro/lista-alimentelor-interzise-la-gradinita-prin-lege/. Florina Badea a realizat și un articol complex despre zahăr și efectele lui catastrofale pentru sănătate, pe care vă invit să îl citiți aici: http://www.florinabadea.ro/cele-mai-ingrijoratoare-motive-pentru-a-reduce-zaharul/

Ana Nicolescu, bloggeriță la MămicaUrbană.ro a notat timp de trei luni meniul fetiței sale de la grădiniță. Observațiile respective s-au concretizat într-un articol referitor la consumul de zahăr al copiilor în grădiniță: http://mamicaurbana.ro/cat-zahar-consuma-copiii-nostri-la-gradinita-analiza-pe-meniu-cu-claudia-buneci-tehnician-nutritionist-si-health-coach/, iar ulterior a avut și o intervenție într-o emisiune a postului Itsy Bitsy pe acest subiect pe care o puteți urmări aici: http://mamicaurbana.ro/meniurile-din-gradinitele-de-stat-inregistrare-itsy-bitsy-emisiunea-happy-music-cu-ruxandra-rusan/.

Tot Ana Nicolescu a scris un articol despre cum se face asocierea corectă a alimentelor: http://mamicaurbana.ro/cum-se-face-asocierea-corecta-a-alimentelor-reguli-importante-pentru-meniurile-din-gradinite-cu-claudia-buneci-tehnician-nutritionist/ și încă un articol în colaborare cu cu Andreea-Carmen Radu, specialist în nutriție, ambasador la Jamie Oliver Food Revolution și blogger www.carmenradu.ro- Mamica in forma, copil sanatos!,  despre variante de meniu sănătos care se încadrează aproximativ în bugetul pe care îl plătim la grădinițele de stat (aici prețurile variază în funcție de oraș, de grădiniță): http://mamicaurbana.ro/meniu-sanatos-la-gradinita/.

De multe ori, ne lovim chiar de reticența părinților care nu văd nimic greșit în meniurile copiilor lor la grădiniță. De aceea, este dificilă această luptă pentru un meniu sănătos și echilibrat. Florina Badea ne îndeamnă să nu renunțăm să luptăm pentru sănătatea copiilor noștri: http://www.florinabadea.ro/parinti-mergeti-si-aparati-dreptul-copiilor-la-sanatate/. Mulți părinți, chiar dacă nu sunt de acord cu gustările de tip kinder bueno, biscuiți sau barni, nu au nimic împotriva lor, căci reușesc să nu le ofere copiilor sau să pregătească alte deserturi cu biscuiții primiți. Eu aș prefera să nu fiu nevoită să îi ascund copilului gustarea sau să îi explic de ce colegii lui mănâncă dulciurile respective, iar el nu. Dacă tot plătim niște bani, aș dori să beneficiem de produsele respective. Dacă tot există părinți care nu le oferă copiilor lor gustările respective, de ce să nu fie înlocuite cu ceva mai sănătos și nutritiv?

Nu mi se pare o tragedie să mănânce ocazional dulciuri, dar nu mi pare corect să facă parte din meniul grădinițelor.

Cred că, cu puțină bunăvoință și implicare din partea părinților, meniurile de la grădiniță ar putea fi îmbunătățite, astfel încât să acopere nevoile nutritive ale copiilor într-un mod sănătos. Iată aici câteva variante de meniuri potrivite pentru copii: http://www.florinabadea.ro/idei-de-meniu-pentru-copii-la-gradinita/.

Cu toții, părinți și educatori, avem nevoie de informare corectă și de o educație în privința alimentației sănătoase. În articolele următoare vă voi prezenta opinii ale unor nutriționiști legate de meniurile de la grădiniță. Poate, încet-încet, vom conștientiza cât de importantă este alimentația sănătoasă pentru copiii noștri.

de Eliza Biro

About The Author

Niciun comentariu on "Ce este îngrijorător în meniul din grădiniță al copilului"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *