Iarnă. Ger. Aer rece. În casă dăm drumul la centrală sau la focul din sobă. Aerul uscat ne usucă pielea, mucoasa nazală. Simțim un disconfort accentuat. Sau, din contră, umiditate crescută în casă, vara, fapt care favorizează apariția mucegaiului. Ne preocupăm de igiena locuinței, dar ignorăm calitatea aerului, care are un rol foarte important pentru sănătatea noastră. În special, atunci când avem copii.
Una dintre greșelile pe care le-am făcut, când fiul meu era bebeluș, a fost să nu acord suficientă atenție menținerii unui aer calitativ în casă. O greșeală majoră, mai ales că era iarnă. Aerul rece influențează și mai mult calitatea aerului din locuință. Eram copleșită de atâtea sfaturi și nu am apucat să le pun în practică pe toate. Știam, teoretic, că este nevoie de menținerea unui anumit grad de umiditate în casă, dar nu am făcut mare lucru pentru asta. Am pus din când niște apă pe calorifer, dar aerul era tot uscat. Mucoasa nazală a bebelușului meu era uscată, iar el simțea din plin acest disconfort. Apoi, am început să uscăm din ce în ce mai multe haine în casă, iar umiditatea a crescut foarte mult. Fiind ger, nu am aerisit foarte mult, așa că, în scurt timp, am trecut la polul opus, cel al umidității crescute. S-au rezolvat problemele create de umiditatea scăzută, dar a început să apară mucegaiul. Și știam cât de greu este să scapi de el, deoarece mai trecusem prin această problemă în alte locuințe. Așa am început să citesc despre ceea ce înseamnă un aer purificat în spațiile închise și cât de importante sunt umidificatoarele și dezumidificatoarele. Între timp, am renovat și am amânat achiziționarea unui aparat potrivit.
Ce înseamnă un aer curat și cum putem controla umiditatea aerului în locuință?
Se pare că, printre atâtea aspecte pe care trebuie să le controlăm pentru sănătatea familiei noastre (alimentație, igienă, sport etc), se numără și controlul umidității aerului. Acest lucru înseamnă mentinerea nivelului de umiditate în parametri recomandați (40-60%). Și în acest domeniu, este important să existe un echilibru. Dacă umiditatea este prea crescută, în casă poate apărea mucegaiul, igrasia. Aerul devine un mediu propice pentru dezvoltarea virusurilor si bacteriilor, iar copiii noștri vor fi mereu bolnavi. De asemenea, toate obiectele din casă pot avea de suferit de la mobilier la haine, la electrocasnice sau la calculatoare. Pe de altă parte, nici umiditatea prea scăzută nu este prea prietenoasă cu sănătatea noastră. Și ea ne poate afecta sănătatea, prin dezvoltarea și răspândirea virușilor și bacteriilor sau poate duce la deteriorarea lucrurilor din casă.
În plus, cine nu se luptă cu praful, acarienii sau firele de păr (pentru cine are animale de companie) sau cu mirosurile neplăcute ?
Purificarea aerului ajută și în cazul acestor situații neplăcute și dăunătoare sănătății. Pentru a păstra un nivel optim al umidității din casă este nevoie de un higrometru de cameră, pentru măsurători. Acesta poate fi achiziționat separat sau se găsește integrat în multe umidificatoare și termometre moderne. Este foarte util să avem unul în casă, mai ales că nu sunt nici scumpe (între 20 și 50 de lei).
Cum amânarea nu este niciodată o rezolvare a problemelor, a venit momentul să mă documentez din nou despre aceste aparate. Am găsit în magazinul online Aleco Air tot felul de produse pentru îmbunătățirea calității aerului din spațiile interioare (sunt utile în special acasă, dar la fel de bine pot fi folosite și în birouri, spații de depozitare, arhive, pivnițe, etc).
Nici nu știam că există atâtea tipuri de dezumidificatoare, de purificatoare de aer, de aparate de aromoterapie, de umidificatoare de aer.
Dar să le luăm pe rând pe cele mai importante pentru sănătatea familiei noastre.
Ce este un dezumidificator și de ce este nevoie de el ?
Umiditatea din aer poate varia între sezoane, în lunile de iarnă fiind între 30%-50%, iar în lunile de vară trecând de 60%-65%. Un dezumidificator aboarbe excesul de umiditate, curață și reîmprospătează aerul din casă.
Când știi că ai nevoie de un dezumidificator ?
- Ai mucegai în casă
- Vaporii de apă fac condens pe geamuri, pe uși
- În casă persistă mirosuri neplăcute, cărora nu le identifici sursa
- Obiectele din casă suferă stricăciuni din cauza apei
- Lemnul din casă se umflă
În plus, umiditatea sporită poate cauza diferite alergii și rinite alergice sau afecțiuni ale căilor respiratorii.
Ce este un umididicator și de ce este nevoie de el ?
Mai ales pe timpul iernii, umidificatoarele reprezintă o soluție ideală pentru a asigura confortul, dar mai ales sănătatea familiei. Poți deține, astfel, controlul asupra umidității din casă și o poți regla în funcție de nivelul la care te simți confortabil. Umidificatoarele sunt aparate deștepte, care pot fi programate să detecteze automat scăderea umidității sub pragul optim și să răspândească vapori de apă în locuință.
- Îți simți pielea și mucoasa nazală uscate
- Îți simți sinusurile înfundate
- Te confrunți cu apariția sângerărilor nazale
- Simți iritații și mâncărimi la nivelul pielii, al ochilor
- Ești mereu răcit iarna (de exemplu, virusul gripal supraviețuiește și se răspândește mai rapid când umiditatea este prea scazută)
- Observi fisuri la obiectele de lemn sau în izolații
- Observi că praful se depune mai rapid
Cele mai obișnuite boli datorate aerului uscat sunt afecțiunile respiratorii, precum astmul, bronșita, sinuzita, sângerările nazale, reacțiile alergice.
Cum afectează aerul uscat bebelușii?
Bebelușii sunt cei mai predispuși să sufere din cauza aerului uscat. Specialiștii recomadă o umiditate de aproximativ 60%, iar temperatura situată între 18 si 22 de grade Celsius, pentru un mediu sănătos pentru un bebeluș. Și nu vorbim doar despre disconfortul cauzat de umiditatea scăzută : somn agitat, iritabilitate etc.
Aerul uscat din camera bebelușului absoarbe toată umezeala mucoasei aparatului respirator. Acesta nu mai este capabil să asigure bariera împotriva bacteriilor respirate din aer. În primii ani de viață, sistemul imunitar nu este încă deplin dezvoltat. De aceea, în lipsa umezelii, organismul copiilor cade mai ușor pradă bacteriilor și virusurilor.
Putem scăpa de aceste probleme cu un simplu buton. Menținerea unui nivel optim de umiditate ar trebui să devină o prioritate pentru familie.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.