Copiilor le place rutina, le plac ritualurile. Chiar dacă, în general, rutina mai trebuie ștearsă de praf, din când în când, și condimentată cu lucruri noi, când este vorba despre copii, lucrurile stau puțin diferit. Lor le place stabilitatea, confortul lucrurilor familiare. În plus, anumite ritualuri în familie creează amintiri, întăresc atașamentul și înfrumusețează relația dintre frați.
Îmi amintesc cu mult drag Ajunul Crăciunului din copilăria mea. Tata conducea operațiunile împodobirii bradului. Nu l-ar fi împodobit mai repede de 24 decembrie, nici picat cu ceară. Deși împodobea brazi în toate alimentările în săptămâna dinaintea Crăciunului, căci era pictor decorator, iubea mult momentul în care decoram casa și împodobeam bradul.
Ziua de 24 decembrie era cea mai frumoasă zi din an. Începea cu mici cumpărături la magazinele din cartier. Tata punea, apoi, discul cu Hrușcă și scotea cutia mare cu globuri, beteală și beculețe.Era momentul mult așteptat de mine și de fratele meu. Să scotocim printre atâtea comori. Tata ancora bradul și se dădea startul împodobitului. Mama punea ață la bomboanele de ciocolată. Câteva nu mai ajungeau în pom. Eu cu fratele meu puneam articficiile. Vă mai amințiți artificiile acelea ca niște bețe pe care le puneam în brad și pe care le aprindeam în noaptea de Revelion ?
Pe seară plecam cu fratele meu pe afară și, când ne întorceam, tata ne zâmbea pe sub mustață : „Nu v-ați întâlnit cu Moșul ?” Se bucura ca un copil atunci când noi despachetam cadourile. În fiecare an, veneau și bunicii, deoarece tata își serba și ziua de nume în ajun de Crăciun.
Am păstrat obiceiul împodobirii bradului împreună cu familia mea cea nouă. Fiul meu merge cu tatăl său să aleagă bradul. Probabil acum va merge și cea mică, pentru că nimic nu se poate întâmpla fără ea. Vom face bradul pe 23 decembrie ca să ne bucurăm mai mult de el. Vom pune în brad și ornamentele făcute de copii, globurile de lemn colorate de ei. După masa, vom bea ciocolată caldă, făcută în casă, vom vedea împreună un film de Crăciun și vom mânca popcorn în mijlocul patului. Ca în fiecare an, pe 24 vom face turtă dulce. Vom găti împreună o rețetă specială, vom aranja masa festivă, vom aprinde o lumânare și îl vom aștepta pe Moșul. Care, nu se va lăsa mult așteptat. În timp ce noi vom face o plimbare, Moșul își va deșerta desaga sub bradul nostru, apoi va porni mai departe. Seara, vom citi povești despre Crăciun.
Ritualul nostru de Crăciun nu implică nici curățenie prin toate ungherele, nici gătit cu orele, nici cumpărături de parcă ar veni foametea. Nici vizite de obligație. Implică tihnă și bucuria de a fi împreună. Când vor fi copiii mai mari, poate vom dormi cu toții chiar pe jos, lângă brad. Sau vom face un picnic în sufragerie, lângă brad. Dar este important ca anumite lucruri să se păstreze în timp și să facă parte din magia Sărbătorilor.
Tu ce ritual ai în familie de Crăciun?