Sarcina este o perioadă unică în viața unei femei și deși frumoasă, această etapă nu este lipsită de emoții, temeri, de angoase, de întrebări. Iată care sunt cele mai frecvente temeri cu care se confruntă o viitoare mămică.
După ce o femeie află că este însărcinată, prima temere vizează pierderea sarcinii. Primele trei luni sunt hotărâtoare în acest sens, de aceea teama unui avort spontan umbrește fericirea primului trimestru. Femeia trebuie să fie sub stricta supraveghere a unui medic, să respecte toate principiile unei vieți sănătoate, să fie optimistă.
O altă temere se referă la sănătatea copilului. Fiecare femeie se gândește dacă a făcut ceva ce ar putea dăuna bebelușului, se simte responsabilă pentru toate acțiunile sale. Șansele ca o femeie să nască un copil sănătos sunt foarte mari dacă aceasta renunță la alcool, țigări și la orice fel de medicamente. Dacă pe parcursul celor 9 luni, sarcina este monitorizată de un specialist și se efectuează toate analizele necesare, probabilitatea că bebelușul să nu se nască sănătos este foarte mică.
O altă neliniște care frământă o femeie însărcinată este aceea dacă va fi sau nu o mamă destul de bună pentru copilul său, dacă îi va putea asigura acestuia o educație armonioasă, dacă va putea crește un copil fericit, dezvoltat armonios. Nimeni nu dorește să repete greșelile părinților. Fiecare visează ceva mai bun pentru copilul său și speră că va avea răbdarea și puterea necesare să nu eșueze în această frumoasă aventură de viață. Problematizarea acestei situații este primul pas spre a fi o mamă perfectă. Cu iubire și multă răbdare se capată și experiența necesară creșterii unui copil, deoarece nu există rețete general valabile.
Nașterea este un alt motiv de temere a femeilor. Oricărei femei îi este frică de acest moment, de durerile care însoțesc nașterea sau de pericolul de a apărea vreo problemă. Dar în funcție de nevoile fiecăreia , există diferite variante pentru care se poate opta : nașterea naturală cu sau fără incizie epidurală, cezariană, în apă. În plus, nașterea este un fenomen natural prin care au trecut femeile de-a lungul timpului, în vremuri în care tehnica medicală nu era atât de avansată.
Femeile obișnuiesc să aibă temeri și în legătură cu kilogramele acumultate în plus în timpul sarcinii. Ele nu se simt confortabil cu noua lor imagine și se îngrijorează de faptul că le va fi greu să revină la forma inițială. De asemenea, femeile se gândesc că poate partenerii lor nu le vor mai găsi atrăgătoare. Dar această situație este normală în timpul sarcinii, și cu siguranță nopțile nedormite și agitația după naștere ajută femeile să scape de kilogramele în plus. La asta se va adăuga și dieta echilibrată, alături de un program de exerciții fizice.
Alte temeri în timpul sarcinii sunt legate de viața sexuală înainte și după naștere, de nașterea prematură, de alăptare, de modul în care copilul le va afecta viața socială sau cariera, de implicarea tatălului în creșterea și educarea copilului, de ajutorul pe care acesta i-l va oferi etc.
Femeia trebuie să înlăture toate aceste neliniști, să încerce să se relaxeze, să aibă activități plăcute, deconectante, să nu se obosească. Partenerul are un rol important în risipirea acestor temeri, el trebuie să o susțină și să comunice permanent cu ea, asigurând-o continuu de iubirea și dăruirea sa. Să nu nuităm că și viitorii tați se confruntă cu temerile proprii.
Tu cu ce temeri te-ai confruntat când ai fost însărcinată?
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Niciun comentariu on "Temerile femeii legate de sarcină"