Relația taților cu copiii lor este una specială, iar rolul lor în viața copiilor este de neegalat. Conectarea taților cu copiii este diferită de cea a mamelor. După doi ani, copilul devine mai puțin dependent de mama și mai atașat de tată. Este din ce în ce mai fascinat de prezența tatălui.
Trebuie să mărturisesc că de multe ori privesc cu invidie la relația fiului meu cu tatăl său. Parcă cu el râde mai mult și mai cu poftă, iar când se joacă împreună casa este plină de fericire. Merg împreună la service, la benzinărie, la spălătoria auto, au jocurile lor speciale, din care de multe ori sunt exclusă, îl cheamă întotdeauna când mergem la plimbare și întreabă întotdeauna de el dacă nu este acasă. Ba uneori, mai face și crize de toată frumusețea atunci când pleacă și nu îl poate lua cu el.
Ce reprezintă tatăl în viața copiilor
În zilele noastre, prezența activă a tatălui în viața copiilor este, din fericire, din ce în ce mai mai mare. Tații se implică cu responsabilitate în creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, își impart atribuțiile cu partenerele lor. Este indicat ca tatăl să își asume acest rol pentru o relație armonioasă cu copilul. Modelul parental este de neînlocuit pentru copil, în ochii căruia acesta capătă puteri demiurgice. Tatăl reprezintă puterea, curajul. În general el inițiază activitățile fizice, sporturile, explorarea naturii. Tații au tendința să ofere mai multă libertate decât mamele. Au mai multă răbdare, deoarece petrec mai puțin timp cu copiii lor. Activitățile cu ei sunt mai distractive, iar jocurile lor sunt mai „periculoase” (aruncatul în sus, sărituri, cățărări, lupte corp la corp, toate sunt mai încurajate de figura paternă).
Mama este cea care se ocupă în special de latura artistică, ea cultivă sensibilitatea copilului. Ea este mai inclinată spre a încuraja joaca structurată sau jocurile mai liniștite.
Tată oferă suport, încredere, iar modelul său parental va influența relațiile viitorului adult, indiferent dacă este fetiță sau băiat.
Cum se poate implica tatăl în educația copilului său
Un atașament securizant cu tatăl va ajuta copilul să fie echilibrat emoțional. De aceea, tatăl trebuie să ofere o educație pozitivă, copilul să se simtă în siguranță și confortabil în prezența sa. Să nu fie autoritar și să impună disciplină forțat. Să nu reprezinte un fel de „bau-bau” pe principiul „te spun eu lui taică-tău”. De asemenea, este bine ca tatăl să ajute copilul să își valorifice potențialul fără să îl critice ca „să îl facă bărbat.” Să comunice cu copilul, să își dezvăluie emoțiile și sentimentele. Să îl poată asculta și el, la rândul său, pe copil.
Așadar, impactul pe care tatăl îl are în viața copilului este covârșitor, iar timpul petrecut cu acesta este prețios, indiferent dacă tatăl locuiește împreună cu mama copilului sau separat.