Stima de sine a copilului tău

0

Mulți adulți se raportează mereu la alții. Au mereu nevoie de aprobarea celorlalți pentru a face ceva. Sunt dependenți de aprecierile celor din jur. Se compară întotdeauna cu altcineva și se simt inferiori. Au impresia că lor  nu le iese bine nimic niciodată, că ei nu excelează în nimic, că eșuează în tot ceea ce întreprind. Își văd doar defectele. Le este mereu rușine să iasă în evidență. Le este teamă să nu fie criticați. Au mereu impresia că este vina lor, atunci când ceva nu merge bine. Sunt mereu anxioși, iar viața este pentru ei un lung șir de frustrări și de situații dificile. Au tendința să îi critice mereu pe ceilalți.

Ce s-a întâmplat cu acești adulți atunci când au fost copii?

Părinții au, în general, intenții bune în ceea ce îi privește pe copiii lor. Însă, de multe ori, aceștia nu știu cum să pună în practică corect aceste intenții sau cum să comunice cu copiii lor. Atunci, efectele sunt departe de cele așteptate. Cuvintele sau faptele pot distruge sau diminua încrederea copilului.

Copiilor li s-a făcut mereu morală, li s-au ținut prelegeri despre cum trebuie să se poarte, iar atunci când au făcut greșeli părinții lor i-au criticat: „Nu ești bun de nimic.” „Niciodată nu îți iese nimic.” „Iar ai greșit.„Nu știu cum nu faci niciodată nimic bun.” „M-ai dezamăgit.” „Nu te mai iubesc dacă nu te porți frumos.” Copilul înțelege că el nu este suficient de bun și poate nici nu merită să fie iubit.

Părinții își compară mereu copiii cu frații sau cu alți copii. „Tu de ce nu poți să fii ca Maria?” „Tu de ce nu iei note bune ca Mihai?” „Uite, fratele tău este ordonat. Tu de ce nu îți faci ordine în cameră?”

Părinții le inoculează mereu copiilor lor că nu pot face diferite lucruri.

„Ești prea mic pentru jucăria asta.” „Nu poți face asta.” „Nu știi să rezolvi acest exercițiu.” „O să cazi.” „Nu poți face singur…”

Părinții au prea multe așteptări de la copil, pun presiune pe el: să ia mereu note bune, să fie primul la diferite concursuri, să performeze la un anumit sport, să spună poezia perfect la serbare, să recite sau să cânte cântecelele învățate la grădiniță etc. „N-ai luat zece?” „Nu ai ieșit primul?” „Iar te-ai încurcat la poezie.”

Copiii nu au fost văzuți de părinții lor atunci când au reușit ceva singuri. De multe ori, copiii ne cheamă să  le observăm performanțele: un desen, un turn înalt, o construcție complexă etc. În loc să accentueze efortul copilului și progresul lor, părinții fie îi laudă în exces, fie nu-i observă, fie le spun. „Puteai să pui și roșu în desenul tău. ” „Doar atât ai putut face?” „Nu ai colorat corect. Ai depășit liniile. ”

Partea bună este că niciodată nu este prea târziu să punem bazele stimei de sine a copilului nostru sau să îi creștem încrederea în sine.

Stima de sine a copilului tău – conferință susținută de Otilia Mantelers

Uneori este greu să conștientizăm unde greșim. Alteori știm că greșim, dar nu putem rupe cercul vicios. Ne este greu să ieșim din tiparele parentale pe care le-am moștenit. Atunci avem nevoie de un specialist care să ne ofere sprijin și sfaturi. Să ne contureze o imagine mai clară despre cum ne putem ajuta copiii.

Succesul în viață depinde în foarte mare măsură de nivelul de stimă de sine pe care ajungem să îl avem fiecare dintre noi. Acest nivel crește sau scade în funcție de mediul în care suntem crescuți și în funcție de atitudinea oamenilor importanți din viața noastră.

Majoritatea părinților își doresc pentru copiii lor tot ce e mai bine: putere interioară, un sens bun al existenței, relații autentice cu cei din jur, succes la școală și la locul de muncă. Dar în principal, fericirea le-o doresc. Astfel, nu e nimic neclar legat de ce ne dorim pentru copiii noștri!

Întrebarea cea mai arzătoare este cum să îi ajutăm pe copii să atingă toate lucrurile acestea pe care am vrea ca ei să le aibă?

Studiile recente arată că reușita copilului tău este direct proporțională cu stima lui de sine. Iar diferența dintre copiii / adulții care trăiesc viața din plin și funcționează la capacitatea lor maximă și cei care trec prin viață neexplorând-o este dată de gradul său de stimă de sine.
Ce este stima de sine?

Ce greșeli facem noi părinții și cum le putem evita?

Cum le arătăm copiilor că îi acceptăm cu totul atunci când fac ceva greu de tolerat
Cum îi ajutăm să își recapete puterea atunci când alți copii / adulți îi fac să nu se mai placă pe sine, să nu se mai simtă puternici și frumoși?
Cum îi ajutăm să spună NU atunci când asta le face bine?

Otilia Mantelers, expert în parenting, vine în Brașov, pe 10 martie, la Brașov, la invitația Elenei Loghin, să ne răspundă la toate aceste întrebări. Timp de trei ore o vom putea asculta pe Otilia vorbind despre acest subiect sensibil pentru noi toți.

Detalii eveniment

Până pe 6 martie mai puteți cumpăra bilete la prețul de 120 ron/pers. Între 7și 9 martie martie, prețul va fi de 150 ron/pers.

Nu lăsați pe ultimul moment achiziționarea biletului, deoarece nu se fac înscrieri în ziua conferinței!

Pentru bilete puteți accesa:

Conferința va avea loc la Școala Prems.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici.

Este important să formăm adulți care vor fi conștienți de valoarea lor, vor putea găsi soluții la probleme și se vor simți confortabil în orice situație!

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.