„Speciali pe Patine – Luăm viteză spre starea de bine”- un program special pentru copii speciali

0

Am cunoscut-o pe Ioana în urmă cu trei ani. Mi-a fost elevă. O fetiță ambițioasă, conștiincioasă, liniștită. Clasa se lumina de la zâmbetul său, care m-a cucerit din prima clipă. Nu ai cum să nu o iubești pe Ioana, acest copil frumos, cu suflet mare. Ea trăiește însă într-o lume aparte. S-a născut cu Sindrom Down, o afecțiune care nu îi permite să facă tot ce fac alți copii de vârsta sa. Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie

Cu toate acestea, Ioana este un copil fericit, implicat în multe activități care au ajutat-o să facă progrese imense.

Pe Ioana, ca și pe alți copii cu dizabilitati intelectuale, îi salvează sportul. Sportul contribuie la integrarea  socială a acestor copii. Participă împreună cu alți 11 tineri cu dizabilități intelectuale de la Special Olympics România la  Programul ”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre starea de bine”.

Programul ”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre starea de bine”

În data de 14 ianuarie, a avut loc la Brașov prima demonstrație de role a sportivilor Special Olympics România (din cele cinci ce vor avea loc în fiecare oraș parte din proiect), la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane. Pe 15 ianuarie, a avut loc o demonstrația de patinaj, pe Patinoarul Olimpic din Brașov.

.Antrenorii voluntari de la Brașov sunt Elena Balint, prof. Univ. Dr. la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, Adriana Dumitrașcu, profesor sport Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Anca Ionescu și Simona Pungă – patinaj.

”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” presupune crearea primului program de antrenamente și competiții din România pentru patinaj (role viteză, artistic și viteză gheață) pentru 54 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) din 5 orașe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a 5 demonstrații locale în mijlocul comunităților și a primului Campionat Național Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, puterea transformatoare a sportului și beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate.

 

În cadrul proiectului vor participa și alte peste 400 de persoane – antrenori, membri de familie, voluntari (studenți, elevi de liceu, profesori de sport), membri ai comunităților. Antrenorii sunt persoane care au pregătirea necesară pentru a conduce activitățile sportive specifice (antrenamentele de role/patinaj) adaptate persoanelor cu dizabilități intelectuale. Acestora li se adaugă membri de familie. În plus, ei au șansa de a vedea evoluția persoanelor cu dizabilități intelectuale (la Special Olympics asta înseamnă IQ < 70) și de a se bucura împreună. Voluntarii sunt și ei un pion important în organizarea activităților: acordă suport în desfășurarea antrenamentelor/competițiilor, având și oportunitatea de a învăța din interacțiunea cu persoanele cu dizabilități intelectuale. Membri ai comunităților iau parte la demonstrații/concursuri, aflând despre abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, manifestându-și sprijinul față de această categorie.

Despre antrenamentele ținute de sportivii și voluntarii Special Olympics se pot afla mai multe de pe pagina de Facebook a Fundației (https://www.facebook.com/specialolympicsromania/)

Fundația Special Olympics România va crea primul ghid de Patinaj Adaptat persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics

În februarie 2020 se va ține la București primul Campionat Național de Patinaj Special Olympics, unde vor participa și sportivii din Brașov

54 de sportivi Special Olympics din 5 orașe (București, Timișoara, Cluj, Brașov și Galați) s-au antrenat intens pe role și patine începând cu luna august 2019, pentru a participa în luna februarie 2020 la primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics.

Proiectul ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” este derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Special Olympics România

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.