Rețeta de a fi o super mamă

1

Update: După câțiva ani de jonglat cu doi copii, job, familie etc. înveți că nu te mai stresezi pentru toate. Îți setezi priorități și te străduiești să fii cea mai bună versiune a ta: ca mamă, ca soție, ca prietenă, ca profesionistă. Înveți că nu există mama perfectă, există doar căutarea unui echilibru. Uneori primează unele lucruri, alterori altelele. Important este, ca per total, să iasă bine și să fii muțumită de viața ta.

 

Sunt invidioasă și trebuie să-mi recunosc neputința de a fi o mamă perfectă, o eroină a familiei mele. Nu sunt capabilă să-mi gestionez timpul, să fiu mereu creativă, să rezolv toate problemele cu zâmbetul pe buze ca o super mamă adevărată. Sunt supărată pe neputința mea. Aș vrea să dețin cheia adevărului absolut despre reușita de a fi o bună mamă. Știți, ca în cărțile acelea de dezvoltare personală: Cum să reușești în 5 pași, Cheia succesului sau Cum să ai succes în viață. Ei bine, eu vreau o rețetă despre cum să fiu o super mamă și o super soție.

Sunt curioasă cum fac mamele care reușesc acest lucru. Oare cum arată o zi din viața lor? Oare cum face o mamă cu un venit mediu (să nu luăm în calcul extremele), care nu are niciun ajutor gen bunici, bonă, menajeră, vecine etc. să-și împartă timpul între a-și îngriji copilul fizic și a-și petrece timpul cu acesta într-un mod creativ și educativ. În cazul în care sunt doi sau mai mulți copii, situația se complică.  Apoi cum face respectiva mamă să aibă grijă să fie cât de cât ordine și curat în casă (nu aducem în discuție maniacele în curățenie, gospodinele desăvârșite, obsedatele de scame). Bineînțeles că mama despre care vorbim are nevoie și de puțin timp pentru ea însăși, să se relaxeze, să nu se simtă anulată ca femeie, să-și facă mici bucurii, să se îngrijească, să-și facă timp pentru pasiunile sale etc.  În această ecuație intră și soțul. Surâzătoare, mama se metamorfozează în soția înțelegătoare, care-și face timp să-și asculte soțul, să petreacă timp împreună.  Apoi intervine și o minimă viață socială: întâlniri cu prietenii, ieșiri, vizite etc. Dacă femeia merge și la muncă, căci trebuie să și câștige ceva, deja lucrurile tind s-o ia razna. Mai păstrăm puțin timp și pentru situații neprevăzute și deja cele 24 de ore nu mai sunt suficiente.

Dar nelămurirea mea este cum de reușesc femeile moderne să fie mamele perfecte, care în plus de cele enumerate mai sus, trebuie să aibă grijă și de viața sănătoasă a familiei. În primul rând este nevoie să se documenteze ce înseamnă asta. Și cum nu toată lumea are studii în chimie, după documentare urmează vânarea produselor dăunătoare. A, dar asta nu e atât de greu, deoarece totul are  E-uri și nimic din ce  se vinde în supermarketuri nu e tocmai sănătos. Și aici intervine imposibilul după părerea mea. Să nu vorbim de partea financiară, căci nu vreau să știu cât de scump te costă să mănânci bio, mai ales dacă nu ai nicio sursă sănătoasă de hrană și să-ți cumperi numai produse bio de la cele de curățenie până la săpunuri, creme, feluri de duș, pastă de dinți, creme de soare etc. Este dificil și consumă mult timp căutatul celor mai safe produse și cumpăratul lor.

Să avem în vedere că există femei care au timpul și cunoștințele necesare să producă în casă toate aceste creme, ba chiar și pastă de  dinți. Pentru mine asta este o nebuloasă, cum reușesc să aibă timp  și nervi să procure toate ingredientele, să fabrice tot felul de cosmetice. Apoi să gătească sănătos și variat tot timpul, să prepare  tot feluri de siropuri și licori.  Și în plus, dacă au copii mici să-i alăpteze până la autoînțărcare, care poate să se producă și la 6 ani, să-i poarte în brațe, atâta timp cât aceștia își doresc, să aibă răbdare să-i crească după toate regulile attachment parentingului.  Aș vrea să știu cum reușește cineva să le facă pe toate acestea și unde greșesc că nu sunt în stare să țin pasul cu aceste femei, nici ca timp și nici din punct de vedere financiar.  Și bineînțeles cum să elimin stresul, care din câte știm este cel mai nociv dintre toate, că nu reușesc să fiu o mamă perfectă. Și de ce mă simt câteodată vinovată că am nevoie de odihnă să funcționez în parametri normali, că am nevoie uneori să fiu cu mine însămi.

Așadar, aș vrea să fiu o mamă perfectă, dar sunt doar o mamă normală pentru care zâmbetul copilului este cea mai mare împlinire, pentru care grija pentru familie este prioritară. Poate nu voi reuși niciodată să fiu o super mamă, dar cu siguranță îmi doresc mai mult ca orice fericirea copilului meu.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author