Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate – program desfășurat la Brașov

0

Copiii din cadrul centrului de sprijin din cadrul Școlii Gim.Nr.9 Nicolae Orghidan Braşov au parte de actvități distractive în vacanță. Acești copii sunt beneficiarii programului Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, inițiat de organizația Salvați Copiii Brașov. Programul se derulează, începând din anul 2012, prin centre de zi situate în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 9 „Nicolae Orghidan” Brașov și, din anul 2015, al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Brașov.

În Brașov, proiectul este coordonat de Psih.Carmen Clinci. În urmă cu un an, i-am cerut ajutorul pentru un băiețel rămas în urmă la învățătură. Chiar dacă nu se încadra în grupul țintă al beneficiarilor programului, Carmen a încercat să găsească soluții să îl ajute. Nu a mai fost cazul, dar m-au impresionat căldura, deschiderea, implicarea în educație și dragostea față de copii.

Cu toate că activitatea sa este foarte importantă, Carmen Clinci este modestă, ca mulți alți oameni valoroși care îi lasă pe alții să îi descopere.

„În ceea ce privește persoana mea, îmi este destul de greu să mă descriu. În general las la aprecierea  celor cu care iau contact zi de zi, în viaţa profesională, de către copii, părinţi, parteneri…să fiu descrisă. Am început cariera mea în domeniul protecţiei copilului încă din anul 2000, când am fost angajată ca şi asistent social în cadrul centrului de zi “Micul Prinţ “ Braşov, al DGASPC Braşov. În anul 1999, mă alătur unor oameni extraordinari, în calitate de membru fondator al Organizaţiei Salvaţi Copiii filiala Braşov, având oportunitatea de a desfăşura activităţi menite să sprijine grupuri de copii  şi familii vulnerabile.”

De atunci face ca lucruri frumoase să se întâmple pentru copiii copiii afectaţi de migraţia părintilor la muncă în străinătate. Ea coordonează activitatea voluntarilor din cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii- filierea Brașov.

 Am dorit să aflu mai multe informații despre Salvați Copiii și despre activitatea din Brașov.

Iată câte informații valoroase am aflat despre această organizație și activitățile educative pe care Carmen Clinci le face la Brașov.

Cu ce se ocupă organizația Salvați Copiii

„Save the Children International este cea mai mare organizație independentă pentru protecția drepturilor copilului din lume. Povestea Save the Children începe în 1919, când Eglantyne Jebb, revoltată de consecințele Primului Război Mondial (zeci de mii de copii mureau zilnic din cauza bolilor și a foametei în toate țările Europei), înființează Save the Children Fund, urmând ca, un an mai târziu, în 1920, să fondeze la Geneva prima mișcare internațională pentru copii The International Save the Children Union, având ca membri Save the Children Fund și Rädda Barnen (Salvați Copiii Suedia). Salvați Copiii desfășoară programe în beneficiul tuturor copiilor, dar acordă o atenție deosebită celor aflați în situații dificile.

În prezent, Salvați Copiii România derulează activități în 14 județe și în București, atât prin intermediul filialelor, dar și a birourilor locale.

Activitatea Salvați Copiii la Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.

În prezent, peste 50 de voluntari din Brașov, împreună cu psihologi, cadre medicale, cadre didactice sunt alături de noi în proiectele și activitățile derulate în Centrul de Sprijin, în instituții de învățământ, în spațiul public sau în comunitățile defavorizate.

Date de contact Salvați Copiii Biroul Local Brașov:
Manager  local: Psih.Carmen Clinci
Adresa: Str. Agrișelor 10, corp B, et. 1 (Școala 5), 500096, Brașov
Telefon: +40 744 360 911
E-mail: brasov@salvaticopiii.ro

 Protecția copiilor rămași singuri acasă

Salvați Copiii Brașov derulează, începând din anul 2012, programul Protecție și educație pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, prin centre de zi situate în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 9 „Nicolae Orghidan” Brașov și, din anul 2015, al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Brașov. Oficial, sunt aproximativ 1.512 de copii în judetul Brasov, care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Neoficial, sunt mult mai mulți, pentru că foarte mulți părinți nu au declarat autorităților în grija cui și-au lăsat copiii. Prin echipa de specialiști și voluntari implicați, Centrul de zi oferă servicii complexe pentru acești copii și pentru persoanele în grija cărora au rămas cei mici. Până în prezent, peste 180 de copii și 50 de părinți/aparținători au beneficiat de aceste servicii.

Activitățile educative se desfășoară zilnic, pe parcursul a 2-3 ore și sunt dedicate realizării temelor, învățării diverselor lecții, poezii sau formule matematice, precum și altor activități educative. Organizăm și activități recreative, de socializare și culturale: excursii, vizite la muzee și obiective turistice, vizionări de filme și spectacole de teatru, sărbătorirea zilelor de naștere, competiții sportive, ateliere de lectură, pictură și activități în aer liber. Acțiunile extrașcolare completează activitățile zilnice, copiii bucurându-se de experiențe interesante, educative și distractive.


Împreună cu psihologul din cadrul centrului susținem activități de consiliere psihopedagogică și socială, individuală și de grup, în sprijinul copiiilor și în ajutorul părinților rămași în țară / bunicilor / altor rude în grija cărora se află copiii. În același timp, acordăm suport și părinților prin activități de tip Școala Părinților: ședințe cu părinții, întâlniri individuale, activități de suport psihologic și suport social și susținem dezvoltarea comunicării copii – părinți prin intermediul calculatorului și realizarea de scrisori și felicitări.

Voluntarii implicați în activitățile cu copiii desfășoară săptămânal sesiuni de terapie de grup, activități educative și meditații cu copiii centrului.

Parteneri locali: Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, Direcția de Servicii Sociale Brașov, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov Școala Gim. nr. 9 “Nicolae Orghidan” Brașov, Școala Gim. Nr. 1 Brașov.

Educație pentru sănătate

Proiectul „Alegeri sănătoase” este un program de educație pentru un stil de viață sănătos pentru copii și adolescenți desfășurat în parteneriat cu peste 10 scoli din mediul urban dar sic el rural. Scopul este de a sprijini dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent.

Grupul țintă este format din beneficiarii direcți din cadrul școlilor mai sus menționate și anume: 20 copii de vârstă preșcolară, 120 de copii din învățământul primar și gimnazial și aproximativ 400 elevi de liceu, precum și 60 de părinți participanți la dezbateri. Au fost pregătiți ca peer educatori un număr de 10 voluntari, studenți brașoveni, iar 15 cadre didactice, psihologi școlari și asistenți medicali au fost formați pentru a organiza în școlile lor activități de informare și promovare a sănătății și prevenirii violenței în rândul elevilor.

Activitățile principale desfășurate în cadrul școlilor au vizat sesiuni de informare, elevii participând activ, alături de cadrele didactice, prin urmărirea de materiale video pe temele bullying-ului, alimentație sănătoasă, exerciții fizice, sau sub forma brainstorming-ului, copiii fiind organizați în grupuri pentru a le expune diferite studii de caz.

Au fost abordate, în funcție de categoria de vârstă, teme precum: sex versus intimitate și iubire, despre riscul BTS și sarcină în adolescență; Abc-ul regulilor de nutriție corectă, acceptarea imaginii corporale, mituri despre comportamentul de consum; riscuri pentru sănătate și dezvoltare fizică a consumului de subsante interzise, dezvoltarea de abilități emoționale (ex. managementul emoțiilor negative de furie, frică, frustrare, tristețe, rușine, stres) și dezvoltarea de abilități sociale, cu accent pe inițierea și menținerea relațiilor interumane, managementul conflictului și a comportamentelor agresive, rezolvarea de probleme, dezvoltarea abilităților de lucru în echipă. De asemenea, s-au organizat ședințe cu părinții cu scopul dezvoltării abilităților emoționale și empatice pentru o mai bună înțelegere a propriilor copii.

 Sănătatea mamei și a copilului

Proiectul „Siguranță prin educație pentru nutriție și sănătate”, început în martie 2017, care are ca scop îmbunătățirea sănătății și a statusului nutrițional al gravidelor, mamelor și copiilor sub 5 ani din comunitățile dezavantajate, a fost implementat în municipiul Săcele,în comuna Tărlungeni și Budila. Până în prezent, 4oo copii cu vârstele cuprinse între 0 și 5 ani, 28 de femei gravide și 105 mame sunt asistate în program, 101 copii cu vârstele cuprinse între 0 și 5 ani au beneficiat de hrană, 48 de mame și femei gravide au beneficiat de hrană, suplimente nutriționale și transport, iar 132 de părinți și tineri au beneficiat de educație pentru sănătatea reproducerii și educație pentru sănătate.

Obiectivele noastre sunt: îmbunătățirea cunoștințelor beneficiarilor despre supravegherea sarcinii, importanța controlului medical periodic al nou-născutului și copilului mic, despre naștere și alăptare în rândul gravidelor și mamelor, ameliorarea statusului nutrițional al gravidelor, mamelor care alăptează și al copiilor sub 5 ani, pregătirea gravidelor pentru naștere, îngrijirea și hranirea copilului, acordarea de suplimente nutritive și alimente de bază.

Parteneri locali: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, Consiliul Local Săcele, Consiliul Local Tărlungeni, Consiliul Local Budila.

Promovarea drepturilor copilului

Unul dintre cele mai importante programe desfășurate de către Biroul Local Brasov este cel destinat promovării drepturilor copilului „Și noi avem drepturi. Programul isi propune sa fie implementat în majoritatea școlilor și liceelor din Brasov și a fost extins, în ultimii ani, chiar la nivelul grădinițelor. Programul de promovare și respectare a drepturilor copiilor presupune sesiuni de informare adresate copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor prin metoda peer to peer în acord cu Convenția ONU și stimularea participării lor în programe și acțiuni sociale. ”

Anul școlar s-a încheiat, dar activitatea cu copiii din centru continuă și în vacanță.

„Ca în fiecare an, în vacanţa estivală am programat activităţi diverse pentru copiii din cadrul centrului de sprijin din cadrul Scolii Gim.Nr.9 Nicolae Orghidan Braşov:

Aventura unei călătorii nu poate avea niciun substitut.Ea este o experiență totală , marea oportunitate de a-ți dovedi perspicacitatea. -Rosalind Massow

O multitudine de activități vom desfășura de L – V, între orele 09:00 – 12:00.
Unde?
În cadrul centrului de sprijin al Organizației Salvați Copiii Brașov din str. Brazilor Nr. 18, Școala Gim.Nr.9 „Nicolae Orghidan”. -Vom realiza jurnalul de vacanță;
– Petrecere și facepaiting;
– Petrecerea Clătitelor;
– Drumeții, orientare turistica;
– Vom viziona filme, având spre delectare popcorn;
– Dezvoltarea abilităților emoționale;
– Concurs de jocuri;
– Karaoke

-Învăţăm practic bunele maniere, servind masa la Restaurant

-Lectură în aer liber.
Și multe alte surprize…:)

Garantăm 100% distracție și voie bună!
Vă dorim o vacanță de vis!”

Copiii cu părinți plecați în străinătate reprezintă o categorie vulnerabilă. Am lucrat cu astfel de copii mulți ani. Și încă mai lucrez. Dorul de părinți este imens, lasă un gol în sufletul lor pe care nimeni și nimic nu îl poate umple. Plecarea părinților naște adevărate drame. Este important că există în Brașov o astfel de organizație, care se ocupă de nevoile copiilor cu părinții plecați în străinătate. Că le oferă sprijin și căldură sufletească. Dacă aveți un copil în această situație sau cunoașteți pe cineva care are nevoie de ajutor, nu ezitați să îi contactați pe cei de la Salvați Copiii – filiera Brașov.

Mai multe informații despre activitățile din Brașov puteți găsi accesând pagina lor de Facebook, iar pe psih.Carmen Clinci, o puteți găsi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

Total 3 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.