Primul concediu cu rulota în Grecia

1
cu rulota în vacanta

Anul acesta am plecat cu rulota în concediu. Despre motivele pentru care ne-am luat rulota, am scris aici. Nu o să vă povestesc despre obiectivele turistice, ci despre prima noastră experiență de concediu cu rulota. Dacă tot am făcut o schimbare majoră, am hotărât să mergem pe drumuri deja bătătorite, într-o zonă pe care o cunoaștem bine. Am ales, așadar, din nou Sithonia, Halkidiki. Pentru că nu știam exact când rezolvăm cu toate actele rulotei, nu am putut rezerva nimic dinainte. Știam pe unde sunt campingurile și în care ne doream să găsim locuri. Vizitasem în urmă cu doi ani Armenistis și ne-a plăcut mult, în ciuda aglomerației.
Planul a fost să stăm în mai multe locuri, să rămânem o săptămână în Halkidiki, apoi să ne oprim în Kavala. De acolo, urma să revenim câteva zile la Sozopol, care ne fermecase cu un an în urmă. Dar planurile se mai schimbă pe parcurs. Primul camping în care ne-am oprit a fost, desigur, Armenistis. Am avut noroc și am găsit loc. Am rezervat inițial 8 nopți.  După câteva zile, ni s-a părut complicat să pornim la drum și am decis să mai rămânem în Halkidiki. Am mai vizitat două campinguri: Lacara și Platanisi. Niciunul nu se compara cu Armenistis. Lacara este la 14 minute de Vourvouru și la 10 minute de Armenistis. Campingul are un sentiment plăcut. Este un camping liniștit, cu multă umbră, potrivit pentru famillile cu copii. Are plajă privată, însă nisipul nu este fin, iar în apă sunt bolovani. Prețul mi s-a părut mai mare decât la Armenistis, fără să aibă condițiile de acolo. Următorul camping vizitat a fost Platanitsi, se află la 15 minute de Armenistis, dar înspre Sarti. Aici plaja este superbă, ca și cea din Armenistis, dar campingul nu ne-a plăcut. Are într-adevăr umbră, dar pare total dezorganizat. Aici rulota, mașina, doi adulți, doi copii și electricitate ne-ar fi costat 30 de euro.
Pentru că nu ne-a convis niciunul am încercat să vedem dacă mai găsim un alt loc la Armenistis. Și am găsit : visul meu, chiar pe plajă !

Camping Armenistis

Armenistis e mai mult decât un camping. Este o stațiune. Are un magazin foarte bine aprovizionat, cu prețuri decente (mai bune decât la Nikiti), un restaurant cu mâncare acceptabilă (aici noi suntem mai pretențioși), un loc de unde se puteau cumpăra clătite, plăcinte, înghețată etc., un magazin cu articole pentru plajă, grupuri sanitare foarte curate, zonă de spălat vase, de spălat haine, mașină de spălat haine automată (contra cost), frigidere etc.
Campingul este organizat pe zone. Fiecare loc pentru rulotă sau cort este delimitată, are acces la apă, canalizare pentru apa gri, electricitate. Noi am nimerit prima dată în aria destinată familiilor. Pe aleea noastră cei mai mulți erau așa zișii permanenți. Este plin Armenistits de rulote care stau acolo permanent. Sunt cei care locuiesc în special în Salonic și stau toată vara aici sau vin în fiecare weekend. Aveau niște dotări, adevărate case de vacanță!
Din camping, se puteau închiria biciclete pentru copii. Era paradisul copiilor acolo. Se plimbau până noaptea târziu, iar râsetele lor umpleau  aleile campingului. La Armenistis nu aș putea spune că ne-a lipsit ceva. Puteai sta acolo zile întregi fără să îți dorești să ieși. Până și WiFi-ul mi s-a părut bun pentru Grecia.
Este adevărat că este foarte aglomerat, dar este de înțeles. La cât este de frumos, de îngrijit și de bine organizat, mi se pare normal să fie plin. În weekend, se aglomera extraordinar de tare. Dar atunci, noi plecam și căutam plaje mai liniștite.

Experiența cu rulota pentru copii

Experiența cu rulota a fost minunată.
–       Copii, mergem la hotel ?
–       Nuuuuu, răsunau în cor vocile lor. Chiar și fiică-mea cea delicată, care cerea șervețele umede să nu rămână vreun fir de nisip pe picioarele ei, a fost încântată.
Timp de mai bine de două săptămâni nu am auzit cuvântul desene. O singură dată a vrut fiu-meu să îi arăt niște poze cu Muma Pădurii, curios de povestea pe care le-o inventasem cu o seară înainte, la culcare. S-au jucat pe lângă rulotă toată ziua. Și-au făcut un prieten gândac cu care se jucau zilnic. Ei, bine, probabil și cu frații lui în celelalte zile, dar cine i-ar fi putut distinge. Au făcut cuib pentru ouăle dinozaurilor din dotare.

Se plimbau pe la băi, le plăcea că au chiuvete mici și se puteau spăla fără ajutor, mergeau să joace șah. Era și un șah cu piese din ălea imense. Fiul meu, mare fan șah, îl trezea pe taică-său cu noaptea în cap să joace o partidă, timp în care noi fetele mai prelungeam puțin lumea somnului. Campingul are și un loc de joacă, chiar aproape de plajă. Nu au fost prea interesați, aveau marea și plaja la dispoziție.


Ce nu ne-a plăcut, a fost faptul că mulți îți lăsau umbrele pe plajă, chiar în buza mării. Deși ajungeam în jur de 9.00, primul rând era deja ocupat. Și mulți dintre ei nici măcar nu apăreau până spre ora 12.00.
În partea a doua a sejurului, atunci când am campat chiar pe malul mării  a fost o experiență cu adevărat deosebită. Să privești pe geam și să vezi marea! Să te trezești și să te inunde aerul acela sărat ! Să privești plaja pustie și turcoazul apei ! Ne-a fost teamă că va fi prea cald, dar briza mării și Fiamma (cortul rulotei) ne-au protejat de soare. Făceam o baie, reveneam pe terasa rulotei. Nu a fost necesar să mai cărăm după noi toate cele necesare plajei.

Cum ne-am împărțit treburile?

Se știe că la rulotă, confortul ți-l faci tu. Ca să meargă totul strună, trebuie să pună fiecare mâna. Copiii ne ajută să punem covorul, să montăm Fiamma și să o demontăm, să scoatem scaunele, masa, să montăm masa pentru grătar etc. Tot în grija copiilor este alimentatul rezervorului cu apă pentru spălat. Noi dăm cu mătura, facem curat în rulotă, golim zilnic bazinul Wc-ului (în locurile special amenajate). Prima dată când am auzit de asta, am strâmbat din nas, dar nu este o treabă așa de complicată. Și nici foarte urât mirositoare. Substanțele care se pun în bazin descompun totul. Locul special amenajat pentru golirea chimică este foarte curat.

În unele zile, ne-am pregătit prânzul, dar nu oricum. Cu specific grecesc, desigur. De la piața de peste din Ormos Panagias, am cumpărat pește proaspăt de captură, caracatiță și calamari. Cu grătarul nostru pe gaz, de care suntem tare mândri, am pregătit rețete ca la tevernă! Poate chiar mai bune !

 

Și ce bine cade un proseco după ce totul e aranjat, copiii sunt spălați, mâncați și culcați ? Cum unde ? Pe malul mării, desigur ? Într-o noapte am prins și un concert la barul de pe plajă.

Ce am mai vizitat ?

Nu ne-am deplasat foarte mult pe alte plaje, deoarece plaja din Armenistis este superbă : nisip fin, intrare lină și apă cristalină, numai bună de bălăceală. Cu toate astea, am mai fugit de aglomerație o dată pe plaja din Sarti, altădată pe cea din Kalamitsi. Am ajuns și până la Azapiko, o plajă unde se campează liber. Pe noi nu ne-a impresionat. Am revenit în vechiul Nikiti și în Porto Koufo, unde fiul meu a vrut să revadă elicopterul căzut, care l-a impresionat foarte tare, cu doi ani în urmă. Am mâncat regește la taverna Porto Marina, ne-a plăcut mult servirea și desertul din partea casei.


Ne-a plăcut experiența cu rulota. Chiar dacă sunt și mici neajunsuri, per total la noi a dat cu plus.
A fost un concediu fain cu revederi de oameni dragi, cu cărți citite și joacă cu copiii.

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.