Pinguini sau africani?

0

Temperaturile joase și zăpada abundentă fac ravagii afară, dar mai ales pe internet. În unele județe, din cauza traficului îngreunat și a gerului năprasnic, s-a decis suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ. În alte județe se merge încă la școală Și această lipsă de unitate a împărțit opinia publică în două tabere: cea care nu are probleme cu faptul că cei mici trebuie să iasă din casă, iar alta cu părinții care se nu doresc să își scoată copiii din casă. Da, nu suntem pinguini (laitmotivul zilei), dar vorba cuiva, (mamă și medic) nu suntem nici africani care n-au mai văzut zăpadă și ger.

„Mais ou sont les neiges d’antan? ”Multă lume invocă, pe bună dreptate, iernile lungi și omătul cât casa copilăriei noastre. Cum stăteam cât era ziua de lungă afară, cum veneam cu pantalonii înghețați și cu mucii țurțur la nas. Și cum nu știam cum s-o zbughim înapoi imediat ce ne dezmorțeam un pic în casă. Cum făceam cazermate, ne bulgăream, ne dădeam cu sania etc. Și ce fericire pură trăiam!

E adevărat că acum cei mici nu prea mai au când să se obișnuiască cu vremea rea, căci iernile nu mai sunt cum erau, că cei mici stau foarte puțin afară, că avem mașini și nu prea circulăm pe jos. Desigur că există și situații speciale, copii cu probleme de sănătate și pentru care este interzis contactul cu frigul. Sau există zone greu accesibile din cauza nămeților și copii care fac naveta și pentru care este dificil să ajungă la școală printre troiene.

Dar pentru toți ceilalți care locuiesc în orașe, care au acces la autobuze, care sunt duși cu mașinile sau care, chiar merg o bucată de drum pe jos, gerul nu ar trebui să fie un impediment. (De dimineață, chiar am mers cu fiul meu la grădiniță pe jos vreo 10 minute și a fost chiar plăcut și revigorant, iar balaurul nu a fost atât de negru după cum mă așteptam.) Să nu mai vorbim de faptul că pârtiile, pationoarele și derdelușurile sunt pline ochi zilele acestea, iar copiii nu au nicio problemă să stea afară. La noi în oraș (în Brașov), există chiar și o grădiniță (grădinița din pădure), (la care până la -15 grade se fac activități afară între 9-12).

Ceea ce este important, atunci când copiii stau afară mai mult timp, este să fie corect îmbrăcați. Vestimentația trebuie să cuprindă mai multe straturi, care fac pernă de aer și țin cald Primul strat, cel de corp – bluză și colanți sau ștrampi (este ideal să fie de lână sau material tehnic (se găsesc la Decathlon și sunt ieftine). Urmează apoi o bluză gen training (asta dacă se stă mai mult afară, iar temperaturile sunt extreme de joase). Următorul strat este un fleece (polar) sau lână – pantalon și hanorac. Pentru cei mici pe deasupra se poate pune un costum de schi și gata distracția. Mănușile impermeabile călduroase, ciorapii de lână în picioare, încălțămintea adecvată și căciula sunt accesorii obligatorii în această perioadă. Copiii sunt adaptabili și se descurcă de minune și în aceste condiții meteorologice mai speciale, chiar dacă sunt scoși din zona lor de confort. O atitudine prea protectivă poate avea de multe ori efectul opus celui scontat.

Important este să ne pregătim corespunzător pentru a „lupta” cu gerul și nămeții. Copiii vor fi cu siguranță mai sănătoși și poate chiar mai fericiți. Și poate furăm puțin și noi din bucuria lor și redevenim pentru o clipă copii.

de Eliza Biro

 

 

About The Author

Niciun comentariu on "Pinguini sau africani?"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *