Părinții roboți (guest post)

0

„Tinerii nu mai știu să se distreze!” afirmă cu aplomb mama, soacra și mătușa referindu-se atât la voi, cât și la copilul vostru. Afirmația este relativ corectă. Relativ, deoarece cred că tinerii nu mai știu să se distreze împreună. Realitatea contemporană nu ne permite, nouă părinților, prea mult timp pentru a ne distra. Sunt foarte departe vremurile în care toată lumea termina serviciul maxim la ora 16, după care, până seara, aveai timp să te ocupi de copil, să îi verifici lecțiile, să faci mâncare, să faci curat, să faci cumpărături (asta era chiar simplu pentru că rafturile erau goale și alimentele „pe cartelă”). Ținând cont că doar verificatul lecțiilor era o activitate zilnică, părinților noștri le rămânea timp berechet pentru „distracție”.

Noi, părinții de azi, mai tineri sau mai vârstnici, nu trăim așa. Muncim pe rupte câte zece-douăsprezece ore pe zi în companii multinaționale, ca niște mașini de făcut bani, ne zbatem cu dificultate între două locuri de muncă, avem propriile firme pentru care tragem că plătim taxe mai multe decât putem acoperi, nu dormim nopțile cu gândul la creditul scadent (minim unul, cum stă bine omului modern în societatea de consum), cheltuim în neștire, cumpărăm și ce nu trebuie (doar așa capătă un sens orele acelea de muncă asiduă).

De unde să mai ai timp și energie pentru distracție? Și ce înseamnă distracție? Un timp petrecut în armonie cu tine și cu cei dragi ție, timp de relaxare ce îți umple sufletul.

Oboseala acumulată, stresul cotidian se revarsă cu nepăsare asupra ta, seara,când ajungi acasă și vegetezi în fața televizorului pentru că nu mai poți face nimic altceva. Când să mai faci o plimbare, când să te mai întâlnești cu prieteni, când să stai cu ai tăi, mici sau mari? Și atunci, ce să înțeleagă copilul tău despre relațiile dintre oameni? Că oamenii sunt roboți care merg la serviciu, zâmbesc pentru că așa pretinde fișa postului, muncesc, câștigă (mai mult sau mai puțin), plătesc facturi, fac toată ziua calcule, zac pe canapea cu televizorul deschis fără să știe ce program urmăresc și ronțăie tot felul de gustări din pungi.

Nu vă lăsați să ajungeți așa! Închideți telefoanele de serviciu când ajungeți acasă. Lăsați laptop-ul la birou. Faceți calcule mai rar și mai eficient, oricum dacă le faceți zilnic banii nu se înmulțesc. Chemați prieteni la voi. Mergeți în vizite. Ieșiți din casă. Arătați-i copilului latura frumoasă a vieții. Serviciul este o obligație, dar nu este singura și nici cea mai importantă. Gătiți împreună. Faceți curat împreună. Implicați copilul în gospodărie, după puterile lui. Fiți amabili, grijulii, iubitori unii cu alții. Trăiți în armonie. FIȚI O FAMILIE!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Text  de Andreea Kovasznai

About The Author