Ne sacrificăm pentru copii?

3

M-am sacrificat pentru tine sau „eu mi-am sacrificat tinerețea pentru copii, nu m-am dus niciunde, ei trebuie să vadă de mine la bătrânețe” fac parte din mentalul nostru colectiv. Am auzit de atâtea ori aceste replici la diferite persoane, în diferite etape din viața mea și în diferite locuri.

Am văzut mame „sacrificate” pe altarul mămiciei, care și-au dedicat toată viața copiilor lor. Ba chiar și după ce au devenit adulți. Cordonul ombilical nu a fost tăiat niciodată. Și, atunci, probabil, vine firesc dorința lor ca, la bătânețe, copiii să aibă grijă de ele.

Eu cred că sacrificiul nu are ce căuta în relația părinte-copil. Nu face bine nimănui. Desigur, nu are rost să discutăm de faptul că, probabil, orice mamă și-ar da viața pentru copilul său dacă ar fi nevoie. Vorbim aici de sacrificarea vieții, atunci când nu este nevoie. De a trăi numai pentru și prin copil. De a ne dedica toată existența copiilor, chiar și atunci când aceștia nu mai au nevoie de noi.

Bineînțeles că, copiii ne împlinesc. Ei dau un sens vieții noastre. Ne umplu viața și ne fac mai fericiți. Dar nu trăim prin ei. Avem propria noastră viață, propriile noastre nevoi, așa cum și ei le au pe ale lor.

A împlini nevoile copiilor nu înseamnă sacrificiu

Este normal că în primii ani din viață, suntem centrați mai mult pe nevoile copiilor noștri. Că sunt mai dependenți de noi și ne adaptăm programul și nevoile în funcție de ei. Că renunțăm la anumite lucruri în favoarea lor. Dar acesta nu este sacrificiu. Este un dans firesc al nevoilor în fiecare familie. Care se reglează cu timpul.

Nu cred că mamele sunt eroine. Nu, nu suntem eroine. Nici dacă ne trezim de 10 ori pe noapte, nici când ne îngrijim copiii bolnavi, nici că le gătim sau că ne jucăm cu ei. Nu suntem eroine nici dacă jonglăm cu serviciul, casa și copiii. Acestea sunt lucruri normale, pe care ni le-am asumat în momentul când am devenit părinți.

Copiii nu au nevoie de „mame sacrificate”

Nu cred nici că acest sacrificiu al mamelor face bine cuiva. Nici lor însele, nici copiilor. Copiii nu au nevoie de mame sacrificate. Care eventual să le mai și strige acesr lucru. Copiii au nevoie de mame cu nevoile persoanale împlinite, de mame senine care se bucură de viață. Și care le transmit și lor această bucurie. Această exuberanță. Nu punem pe umerii copilului povara părințelii. Într-o familie sănătoasă nu este numai despre copii. Este despre fiecare în parte. Este și despre cuplu. Căci oglinda cuplului se reflectă în copii. Nevoile neîmplinite duc la frustrări personale, care cu timpul ajung să răbufnească într-o formă sau alta. Copiii se vor simți vinovați și această vină este dăunătoare pentru ei. Copiii nu au cerut să se nască, nici nu au cerut să ne sacrificăm pentru ei! Copiii nu sunt proprietatea noastră, eu au propriul lor destin.

Mamele mereu disponibile pentru copiii lor vor crește adulți dependenți, care mereu vor aștepta ca cineva să le rezolve problemele. Care vor aștepta mereu soluția salvatoare de la altcineva. Adulți cu stima scăzută de sine. Adulți care se vor simți vinovați. Adulți frustrați și confuzi.

Putem răspunde nevoilor copiilor noștri fără să ne anulăm propriile nevoi. Să îi învățăm pe copii să respecte nevoile noastre, pentru că așa vor fi empatici și cu nevoile altora. Să nu le dăm totul mură-n gură, ci să-i învățăm să aleagă opțiuni, să caute soluții. Să îi învățăm că frustrările sunt inerente vieții și cum le pot face față. Să îi învățăm că nimeni nu face în locul lor ceva și că nimeni nu este mereu la dispoziția lor. Să fim lângă ei atunci când ne cer ajutorul. Atunci când suntem conștienți că nu pot face ceva singuri.

Suntem modele pentru copiii noștri! Să nu le arătăm modelul sacrificiului, ci modelul împlinirii personale! Al bucuriei de a trăi!

Dacă v-a plăcut acest articol și credeți că ar fi util pentru cineva, m-aș bucura dacă să îl apreciați cu un like sau îl dați mai departe:) Pentru a fi la curent cu ultimele articole, urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram.

 

Total 3 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.

3 comentarii on "Ne sacrificăm pentru copii?"

  1. Pingback: Copiii își scriu propria poveste - SuntPitic - Blog de Parenting

  2. Pingback: M-am sacrificat pentru tine! (guest post) - SuntPitic - Blog de Parenting

  3. Pingback: Parentingul modern naște „monștri”? - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *